kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muayene Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde çok önemli görevleri yerine getiren muayene memurlarının 2023 ocak zammı ile birlikte maaşları ne kadardır? Muayene memurları mesai, yolluk gibi ek gelirler dahil ne kadar maaş almaktadır? Gümrüklerin komuta akademisi, eşya doktorları olarak bilinen gümrük muayene memurları maaşları 2023 yılında ne kadardır? İşte detaylar…

A+
A-

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde bulunan gümrük müdürlükleri içerisinde görev yapan muayene memurlarının 2023 yılı ocak ayı itibariyle maaşları ne kadardır? Bakanlık taşra teşkilatı içerisinde en kritik ve en önemli görevi yerine getiren; eşya ve belgelerin kontrolü, vergilerin tahakkuk ettirilmesi konularında uzman haline gelen muayene memurları ne kadar maaş almaktadır? Gümrüklerde komuta akademisi olarak bilinen muayene memurları aylık ne kadar maaş, mesai ve diğer ek gelir almaktadır?

Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu Kadroları

Gümrük Muayene Memuru Kimdir? 

Ticaret Bakanlığının taşra teşkilatı içerisinde bulunan gümrük müdürlüklerinde çalışan muayene memurları, eşya doktoru olarak bilinmektedir. İthalat ve ihracat mallarının fiziki olarak kontrol edilmesinden, belgeleri kontrol edilmesine; gümrük vergilerinin tahakkuk ettirilmesinden, gümrük işlerinde yapılan kabahatler için cezai müeyyidelerin uygulanmasına kadar bir çok görev ve sorumlulukları bulunan meslek memurları, muayene memurlarıdır. Ülkemize yurt dışından tır, konteynır, gemi, uçak veya tren vagonu ile getirilen eşyaların kontrol edilmesinden, ülkemizden yurt dışına çıkarılması yasak veya izne tabi eşyaların kontrol edilmesine kadar bir çok görevi yerine getirmektedir. Bu meslek memurlarının görevleri öyle kritik bir noktadadır ki herhangi bir gümrükte muayene memuru olmaması durumunda başka müdürlüklerden geçici görevle muayene memuru talep edilmektedir. Uzman ve denetmen olmaları konusunda bir türlü hak ettikleri özlük haklarını elde edemeyen bu meslek memurları için detaylı tanıtım yazımızı aşağıda okuyabilirsiniz.

Gümrük Muayene Memurları Çalışma Koşulları Nasıldır?

Muayene memurları, gümrük müdürlükleri içerisinde yoğun şekilde çalışmaktadır. Bir çok bölge müdürlüğü içerisindeki gümrük müdürlüklerinde çalışmak durumunda olan muayene memurlarının çalışma koşulları mesaidir. Çoğu gümrükte muayene memurları akşam mesaisine veya haftasonu mesaisine kalmaktadır. Özellikle sınır kapılarında 12/12, 12/24, 12/36, 24/24 ve 24/48 olarak çalışılmaktadır. Her gün yüzlerce beyanname kapatan ve bu beyannamelerdeki vergileri tahakkuk ettiren muayene memurlarının işleri oldukça büyük risk teşkil etmektedir. Bu riskin karşılığı olarakta çok ciddi bir birikim elde etmektedirler. Bir çok kanun ve mevzuatı takip etmek zorunda olan muayene memurları kendilerini sürekli olarak geliştirmek zorundadır.

Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyeti Raportörü Maaşları Ne Kadar Olmuştur?

Kurum yükselme sınavlarında 5 yıl görev yapan muayene memurları, gümrük müdür yardımcılığı sınavına katılabilmektedir. Bir sonraki yükselme sınavı gümrük müdürlüğü olurken, bölge müdürlüğüne de yükselebilmektedirler. Ayrıca özel sektörde de gümrük müşaviri olarak aktif şekilde çalışan bir çok eski muayene memuruna rastlamak mümkündür.

Gümrük Muayene Memurları 2023 Maaşları Ne Kadardır?

Ticaret Bakanlığı doktorları olarak bilinen gümrük muayene memurlarının maaşları belirtilirken ek ücretleri de belirtilmelidir. Gümrük muayene memurlarının aylık ellerine geçen parayı belirleyen kalemler: Cari aylık maaşları, aylık mesai gelirleri, yolluk olan müdürlüklerde yolluk gelirleri ve ek5000 olan yerlerde ek5000 gelirleri olarak sıralanmalıdır. Gümrük kurmayları olarak çalışan muayene memurlarının bütün bu ek gelirleri de hesaba katılarak 2023 ocak ayı aylık gelirleri şöyle olacaktır:

  • Gümrük muayene memurunun 2023 aylık maaşı : 13.500-13.650 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muayene memurunun 2023 aylık mesai ücreti : 2.950-3.100 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muayene memurunun 2023 aylık yolluk ücreti : 1.300-2.500 TL arası. (Yolluk olan müdürlüklerde muayene memurları yolluk almaktadır. Müdürlükler nezlinde dağıtılan yolluk miktarı değişmekte olduğundan aralık biraz geniş tutulmuştur. Her müdürlükte yolluk olmadığı da bilinmelidir.
  • Gümrük giriş kapılarında çalışan personele ek500 adı altında bir ek gelir de verilmektedir. Limanlarda ve sınır kapılarında ek5000 verilmektedir. İç gümrüklerde ek5000 yoktur. 2023 yılı için ek5000 ücreti 550 TL civarında olacaktır.

Bütün bunları hesaba katarak yapmış olduğumuz hesaba göre: Ticaret Bakanlığında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan gümrük muayene memurları 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle aylık en az 15.450 TL civarında bir gelir elde edecektir. Yollukların yüksek olduğu ve ek5000 alınan müdürlüklerde bir muayene memurunun aylık maaşı 17.500 – 18.000 TL civarlarına çıkabilecektir.

Gümrük muayene memurlarının 2023 temmuz ayında ek gelirlerle birlikte maaşlarının en az 15.750 TL ve en fazla 18.500 TL arasında olacağı bilinmelidir.

Gümrük çalışanları memur mu?

Gümrük memurluğu, devlet memurluğu statüsünde olduğu için gümrük memuru olmak isteyen kişilerin 657 sayılı “Devlet Memuru Kanunu”ndaki şartlarını yerine getiriyor olmaları gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.