kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vali Maaşları 2023 Ne Kadar?

Vali Maaşları 2023 Ne Kadar? Vali Nedir? Ne Demek? Kimdir? Vali Maaşları 2023 yılında ne kadar oldu? 2023 Vali Nasıl Olunur? Zamlı vali maaşları 2023 yılında ne kadar arttı? Vali yardımcısı maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca kişi devlet memuru olmak istemektedir. Memur olmanın yanı sıra idari yönetici olmak isteyen, önemli kadrolarda görev yapmak isteyenlerin sayısı da bir hayli fazladır. Özellikle de vali olmak isteyenlerin sayısı giderek artmaktadır. Çünkü ülkedeki en önemli idari yöneticilerin başında valiler gelir. 81 ilde görev yapan ve şehrin en önemli idari yöneticisi olan valilerle ilgili pek çok konu merak edilir. Peki vali nedir? Ne demek? Kimdir? Vali maaşları 2023 ne kadar? Vali nasıl olunur?

Valilik Kaymakamlık Açık Kapı Yardımı Nedir? Kimler Nasıl Başvurabilir?

Vali Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Kelimenin kökeni Arapça’ya uzanmaktadır. Bir şehirde, ilde devletin temsilcisi olan, devleti temsil eden en yetkili idari yöneticidir. Halk arasında ilbay olarak da bilinir. Tarihte satrap ifadesi de kullanılmıştır. Günümüzde 81 ilde görev yapan valiler bulunur. Ayrıca merkeze çekilen görevliler de vardır. Şehirdeki tüm idari yöneticiler ve kurumlar valilere bağlıdır. Valiler İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapar.

Vali Maaşları 2023 Ne Kadar?

Konuyla ilgili en çok merak edilen başlık hiç şüphesiz maaşlarla ilgilidir. Ülkede bu kadroda görev yapan sınırlı sayıda yönetici bulunur. Bu nedenle sınırlı sayıda olan ve özel bir görev yapan valilerin ne kadar aylık maaş aldığı merak edilir. Üstelik yöneticilerin maaşları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında artar. Enflasyon farkı da yansıtılır. Ayrıca yöneticilerin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, ek tazminat gibi unsurlara bağlı olarak aldığı ücretler değişebilir. Tüm bunlara bağlı olarak vali maaşları 2023 şu şekildedir;

Vali maaşları 2023: 29 bin TL (yaklaşık)

Vali yardımcısı maaşları 2023: 25 bin TL (yaklaşık)

2023 Vali Nasıl Olunur?

Bir şehrin yöneticisi olmak, vali olabilmek için adayların bazı şartları karşılamaları ve bazı özelliklere sahip olmaları gerekir. Örneğin eğitim şartı bulunmaktadır. Adayların İİBF olarak bilinen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden, Hukuk Fakültelerinden mezun olmaları önemlidir. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) giren adayların yüksek puanlar alması gerekir. Daha sonra kaymakamlık sınavına girmeli ve mülakat süreçlerini tamamlayarak göreve başlamak gerekir. Vali olmak için öne göreve kaymakam olarak başlamak gerekmektedir. 2 yıl görev yapan kişiler daha sonra vali adayı haline gelir. Görevindeki başarılara bağlı olarak vali olma şansı artar. Ayrıca Emniyet Müdürlerinin, bakan olarak görev yapmış yöneticilerin de vali olma şansı bulunur.

İsim İsim İl Valileri ve Mezun Oldukları Üniversiteler

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Vali Yardımcısı vali Olabilir mi?

Vali yardımcıları görevde uzun süre bulunursa ve başarılı işlere imza atarlarsa, vali olabilmektedir.

Yorumlar

  1. Neden adıma baktın ¿¡¿¡¿ Avatar Neden adıma baktın ¿¡¿¡¿ dedi ki:

    VAY BEE $$$$$$$$