kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vali Maaşları Ne Kadar?

Vali Maaşları Ne Kadar? Vali Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Vali Ne İş Yapar? Vali Maaşları Ne Kadar Oldu?

A+
A-

Merkezi yönetim adına şehri yöneten kişilere vali denir. Bulundukları ilde en yetkili kişi konumunda olan valiler hakkında en çok merak edilen konulardan biri de vali maaşları ne kadar sorusudur.

Türkiye’de binlerce devlet memuru ve yine binlerce memur olmak isteyen adaylar bulunmaktadır. Tüm bu kişiler özel pozisyonlarda, nadir unvanlarda çalışmak istemektedir. Özellikle de yönetici pozisyonunda olan kadrolara ilgi büyüktür. Türkiye’de en yetkili, en özel yönetici pozisyonunda valiler bulunur. Türkiye’deki en önemli idari yöneticiler olan valiler ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle de vali maaşları en çok merak edilen konuların başındadır. Peki vali maaşları ne kadar?

Valilik Kaymakamlık Açık Kapı Yardımı Nedir? Kimler Nasıl Başvurabilir?

Vali Nedir? Ne Demek? Vali Kimdir?

Arapça kökenli olan vali kelimesi bir şehirdeki devleti temsil eden en yetkili yöneticidir. İlbay ve satrap olarak da bilinir. Valiler merkezi yönetim adına bir şehri yöneten temsilcilerdir. Bulundukları ildeki en yetkili kamu görevlisi onlardır. Hiyerarşik yapının üstünde yer alırlar. İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan valiler hem bir şehri yönetebilir hem de bakanlık bünyesinde merkezde görev alabilirler.

Vali Ne İş Yapar?

  • Kanunların, cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin, kanun hükmünde kararnamelerin ve mevzuatın yayılmasını ve uygulanmasını sağlarlar.
  • Sahip oldukları yetkileri kullanarak görevlerini icra ederler.
  • 81 ilde veya merkezde görev yapabilirler.
  • İdari amirliğin sorumluluklarını yerine getirirler.
  • Görev yaptıkları şehirlerin tüm iş ve işlemlerinden sorumludurlar.
  • Kolluk kuvvetlerine verdikleri emir ve talimatlarla güvenlik hizmetlerinin yürütülmesini sağlarlar.
  • Suça ve suçlulara karşı savaş verirler.
  • İl özel idarelerini denetler, bütçesini hazırlar ve vatandaşa fayda sağlamaya çalışırlar.

Vali Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Valilerin çalışma şartları oldukça zorludur. Türkiye’de sayılı sayıda bulunan valiler 81 ilde ve merkezde görev yapabilirler. Şehirlerin başında idari amir olarak gören valiler 7 gün 24 saat göreve hazır olmalıdır. Görev bölgelerindeki her şeyden onlar sorumludur. Hem vatandaşa faydalı olmalı hem de üstten gelen emir ve talimatlarla yönetme görevini yerine getirmelidir. Bu kadar büyük bir sorumluluğu üstlenmek zorlu olsa da tarihteki en istisna, en özel pozisyonlardan biri olmaları nedeniyle her zaman ilgi büyüktür.

Vali Maaşları Ne Kadar?

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Mardin, Van, Muğla ve diğer şehirleri yönetmek hiç de kolay bir iş değildir. Binlerce hatta milyonlarca kişinin yaşadığı şehirlerde yönetici olmak, kolluk güçlerini yönetmek, il özel idarelerini koordine etmek son derece zorludur. Görev yaptıkları bölgedeki en yetkili kişi olmanın getirdiği sorumluluk ağırdır. Tüm bu sorumlulukların karşılığında valilerin aldığı aylık ücretler merak edilmektedir. Vali maaşları toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı, aile ve çocuk yardımı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, ek tazminat, ek ücretler gibi unsurlara göre değişebilir. Bu kapsamda vali maaşları şu şekildedir;

Vali maaşları : 25-29 bin TL civarındadır.

İsim İsim İl Valileri ve Mezun Oldukları Üniversiteler

Vali olmak için kaç yaş?

Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.