kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yapay Zeka Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Yapay zeka mühendisi maaşları ne kadar? Yapay zeka mühendisleri ne kadar kazanır? Özel sektörde ve devlette yapay zeka mühendislerinin kazançları nasıl?

A+
A-

Yapay zeka mühendisi maaşları ne kadar diye birçoğumuz merak etmişizdir. Bizde sizlere bu yazımızda yapay zeka hakkında aklınıza gelebilecek birçok sorunuza cevap verdik. İşte size en güncel bilgilerle yapay zeka mühendisliği..

Makine öğrenimi üzerine algoritmalar üreten, makinelerin insana has olarak bildiğimiz zekayı kendiliğinden kullanmasını sağlamak amacıyla tasarım, geliştirme ve projeler yapan ve tüm bu alanlarda çalışmalar yürüten mühendislere yapay zeka mühendisi denir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir? Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi

YAPAY ZEKA MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? İŞ OLNAKLARI NASILDIR?

Bir insanın bir işi yapabilmesi için kendisini o alanda geliştirmiş olması gerekmektedir. Genelde de bu işin eğitimi almış olması, muhtemelen de diploma sahibi olması gereklidir.

Mühendisliklerde bu durum genelde böyledir ve yapay zeka mühendisi olmak isteyen bir bireyin, yapay zeka alanında çalışan biri değil de mühendis unvanı ile yapay zeka çalışan bir kişinin yapay zeka mühendisliği bölümünü bitirmiş olması beklenmektedir.

Tabi ki mezun olmak hiçbir işi yapmaya tek başına yeterli gelmemektedir. Mezun olduktan sonra bir yerde çalışmaya başlamak için iş başvurularında bulunmak ve işe girmeyi beklemek gerekmektedir. Yapay zeka mühendisliği için bu durumda ülkemizde bazı durumlar bulunmaktadır.

Yapay zeka mühendisliği oldukça yeni bir alan olması sebebiyle iş olanakları da henüz tam manasıyla gelişmemiştir. Özellikle ülkemizde teknoloji alanında çalışılan firma sayısının az olması, devlette bu konuda bir girişimin bulunmaması yapay zeka mühendislerinin ülkemizdeki iş imkanlarının çok kısıtlı olmasına neden olmaktadır. Yurt dışında bu konuda çalışma yürüten ve iş bulunabilecek daha fazla firma bulunmaktadır ve bunların sayıları da giderek artmaktadır.

Özel sektörde yapay zeka mühendisi olmak için bu tip firmalara başvuru yapmak gerekmektedir ama meslek adayının kendini iyi geliştirmiş olması gerektiği de aşikardır. Türkiye’de kamuya alım henüz bulunmasa da yapılacak alımlar genellikle KPSS üzerinden yapıldığı için alım yapılması durumunda adayların ellerinde atanmaya yeterli gelecek düzeyde bir KPSS puanı bulunmalıdır bu yüzden sınava girerek bu seviyede bir puan alınmış olması gerekecektir.

YAPAY ZEKA MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASIL?

Dediğimiz üzere yapay zeka mühendisliği henüz genç bir alan olduğu için çalışma imkanlarının, şartlarının, mesai saatlerinin hakkında çok genel geçer bilgiler sunmak kolay değildir. Yine de bilgisayar mühendisliği gibi bir alan olduğu düşünülürse çalışma ortamlarının bilgisayar başı, ofis ortamı olacağı söylenebilir. Çalışma imkanlarının da çalışılan alanın özellikleri düşünüldüğünde iyi imkanlar, koşullar olacağı söylenebilir.

Özel sektörde genelde kurumsal bir firmada çalışılmaması halinde personeller günde 10 saat dolaylarında haftada 6 gün çalışırlar, bu yapay zeka mühendisliği için de böyledir diyebiliriz. Kamuya alım yapılırsa da her kamu personeli gibi haftalık 40 saat ve haftada beş gün çalışılması gerekeceği söylenebilir.

yapay zeka muhendisi calisma sartlari ve calisma saatleri

DEVLETTE YAPAY ZEKA MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Tekrar dile getireceğimiz üzere kamuya alım yapılmasa da kamuya yapay zeka mühendisi olarak girecek bir kişi mühendis olarak çalışmaya başlayacaktır. Kamuda mühendis maaşları şu seviyededir.

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 22.500- 27.000 Türk Lirası

Bu rakamlar çalışılacak kuruma veya BES, AGİ gibi değişkenlere bağlı olarak 100-200 TL aşağı ve yukarı yönlü esneme yapabilmektedir fakat devlette mühendis maaşları bu şekildedir.

Devletteki mühendislerin daha fazla para kazandıkları da söylenmektedir ve bu hem doğru hem yanlıştır. Brüt kazanç olarak bir mühendisin maaşı buradaki rakamların 1500-2000 TL üstündedir fakat devlete verilmesi gereken gelir vergisi ve emeklilik ile sağlık için ödenecek primlerden sonra mühendislerin eline net maaş olarak yazan rakamlar geçmektedir.

Yapay Zeka Mühendisliği Kazanmak İçin

ÖZEL SEKTÖRDE YAPAY ZEKA MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Özel sektörde ülkemiz için bir şey söylemek dediğimiz gibi çok fazla bu alanda faaliyet gösteren firma olmadığı için zordur fakat yurt dışında bir yapay zeka mühendisi yaklaşık olarak senede brüt kazanç olarak 60 ila 80 bin dolar veya euro elde etmektedir. Net kazanç çalışılan ülkedeki vergilendirme durumuna göre değişkenlik gösterecektir.

Yapay zeka Mühendisliği bölümü kaç yıllık?

Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği eğitim süresi dört yıllık olup, sekiz eğitim döneminden oluşmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.