kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yaşlı Bakım Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Yaşlı bakım teknikeri maaşları ne kadar oldu? Yaşlı bakımı teknikeri maaşları brüt ve net olarak ne kadar? Yaşlı bakım teknikeri devlette ve özel sektörde maaş ne kadar?

A+
A-

Yaşlı bakım teknikeri maaşları ne kadar oldu sorusuna aradığınız cevabı sizler için bu yazımızda derledik. Sizlere fikir vermesi amacıyla yazdığımız bu yazıda yaşlı bakım teknikeri maaşları ve görevleri, çalışma şartları ve çalışma saatleri hakkında en güncel bilgileri derledik.

Ülkemizde her ne kadar insanların (özellikle bayların) maaşı sorulmaz diye bir adap kuralının varlığından bahsedilse de insanlar başkalarının maaşlarını merak etmeye devam etmektedir. Hem artık özel olarak bireye sormak yerine webden bu bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Ne yazık ki internette, özellikle sözde büyük haber sitelerinde gösterilen rakamlar da tartışma konusu olmaktadır. Biz hem bireylerin başka insanların ne kadar kazandığına dair merakları gidermek için, hem bu bilgi kirliliğini biraz olsun hafifletmek için hem de mesleğe yeni başlayacak adaylara veya bir mesleği yapmayı düşünen bireylere fikir vermesi için farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda yaşlı bakım teknikeri maaşı hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

Yaşlı Bakım Teknikeri

YAŞLI BAKIMI TEKNİKERİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Yaşlı bakım teknikeri mesleğinin maaş bilgisini vermeden önce mesleğe dair genel bilgiler verecek olursak yaşlı bakım teknikeri sağlık alanında çalışan diğer teknikerler gibi uzmanın, uzman doktorun, yetkilinin direktifleri, yönlendirmeleri doğrultusunda hizmet veren sağlık teknikerliği koludur.

Yaşlı bakım teknikeri olarak çalışmak isteyen bir birey için öncelikli şart bu işi yapmaya yeterli olmayı sağlayacak önlisans diplomasını elde etmektir. Yaşlı bakım teknikeri olabilmek için alınması gereken 2 yıllık önlisans diploması Yaşlı Bakım Hizmetleri, Yaşlı Hizmetleri Bakımı, Yaşlı Bakımı bölümlerine aittir. Bu diploma sahibi yaşlı bakım teknikerliği adayları dilerlerse özel sektördeki iş ilanlarına başvuru yaparak dilerlerse de KPSS’ye girerek yeterli puan elde edip atamalarda veya alımlarda tercihlerde bulunarak bu mesleği icra etme şansı elde edebilirler.

Yaşlı bakım teknikerlerinin ne iş yaptığı ise görevlerine bakılarak değerlendirilecek olursa:

  • Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden bakım gereksinimlerini değerlendirmek. Günlük yaşam aktivitelerinin korunmasını, sürdürülmesini ve en üst düzeyde kullanmasını desteklemek
  • Diyetisyen tarafından önerilen beslenme programına uygun olarak beslemek, kilo takibi yapmak ve değişiklikleri sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirmek
  • Yaşam alanını kaza riski ve güvenlik yönünden değerlendirmek, gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak
  • Sağlık ekibi tarafından planlanan tıbbi bakımı takip etmek, tıbbi bakımın uygulanmasına yönelik problem tespit etmesi halinde sağlık meslek mensubuna durumu iletmek
  • Ağız ve diş bakımı gibi günlük kişisel bakıma yardımcı olmak. Yatağa bağımlı olma, hastalık veya engellilik nedenli bağımlılık durumlarında kişisel bakım ve temizlik uygulamalarını yerine getirmek
  • Sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olmak, gerektiğinde refakat etmek
  • Bakım veren aile üyelerini desteklemek
  • İstismardan korumak, aileyi ve gerekli durumlarda ilgili kurumları bu konuda bilgilendirmek
  • Sosyal aktivitelere yönlendirmek ve katılımı desteklemek

gibi temel görevleri, işlerinin olduğu görülmektedir. Bu başlığı daha kapsamlı olarak inceleyebileceğiniz ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.

 

YAŞLI BAKIMI TEKNİKERİ MAAŞLARI YILINDA NE KADAR OLDU?

yasli bakim teknikeri maaslari 2021

Maaş konusunda öncelikle bir şeyin altını çizmekte fayda var ki toplumuzda maaşları yorumlarken brüt ve net ayrımının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Genelde ülkemizde maaş dendiğinde ele geçen para yani net maaş anlaşılmaktadır fakat çalıştığınız kuruluşun devlete ödemek için yaptığı kesintileri de göz önünde bulundurduğunuzda, o kesintilerden önceki miktar gerçek gelirinizdir. Bu gelir üzerinden kesilen vergi ve SGK primleri sonrasında personelin eline net maaşı kalmaktadır. Bu da bir yerlerde maaşlar hakkında yazı yazılınca farklı meslek gruplarının biz o kadar kazanmıyoruz itirazlarının duyulmasına neden olmaktadır.

Sağlık teknikerlerinin çoğu gibi yaşlı bakım teknikeri maaşları bu şekildedir. Özellikle yeni başlayan yaşlı bakım teknikeri için yazdığımız 9-11 bin TL civarında alırlar. Burada rakamları aralık olarak vermemizin temel nedeni ise AGİ yani aile geçim yardımı gibi, çocuk eklentisi gibi, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödemeler gibi şeylerin varlığıdır. Hatta bu bahsettiğimiz gelir kalemleri sebebiyle belirttiğimiz rakamlar bile 100-200 TL oynama yapabilmektedir.

Genel itibari ile bu şekilde olan yaşlı bakım teknikeri net maaşları dışında bazı yerlerde bu rakamların yaklaşık 1000-1200 TL üstünde rakamların kazanıldığı ifade edilmektedir. Orada bahsi geçen rakamlar bir yaşlı bakım teknikerinin brüt maaşıdır. Gelir vergisi, GSS ve emekli kesintileri ile bu rakamlar brüt maaşlardan düşürülmekte ve net maaşlar ortaya çıkarılmaktadır.

ÖZEL SEKTÖRDE YAŞLI BAKIM TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektörde de bilindiği üzere asgari ücret ya da 9-11 bin TL olarak alırlar. Genellikle pek çok meslek grubunda olduğu gibi yaşlı bakım teknikerliğinde de özel sektörde yeni başlayan teknikerler asgari ücret ve civarında maaş almaktadırlar. Teknikerler bazı durumlarda biraz daha iyi kazanabilme ihtimaline sahip oldukları için yaşlı bakım teknikeri tecrübeye veya çalışılabilecek kuruma bağlı olarak da yaşlı bakım teknikeri kazancı olarak bunun üzerinde maaşların olabileceğini belirtmekte fayda var.

Yaşlı Bakım Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Yaşlı bakım teknikeri hemşire olarak çalışabilir mi?

Her türlü hastanede hemşire sıfatı ile çalışabilir, yaşlı bakım teknikeri statüsünde çalışabilir veya özel huzur evlerinde iş bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.