kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabit Katibi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Adalet Bakanlığı sözleşmeli zabit katibi maaşları 2023 ocak zammı ile birlikte ne kadar oldu? Zabit katibi nasıl olunur ve zabit katibi olmak için gerekli şartlar nelerdir? Adalet Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde zabit katipleri nerelerde çalışmaktadır? Zabit katibi mesleği hakkında detayları yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Adalet Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen meslek gruplarından bir tanesi de zabit katipliği mesleğidir. 2023 yılında zabir katibi maaşları ne kadardır? 2023 ocak zam oranları da dahil edildiğinde zabit katibi maaşları ne kadar olmuştur? Zabit katibi nasıl olunur ve zabit katipleri nerelerde çalışır? İşte detaylar…

Zabit Katibi 2023 Temmuz Maaşı Ne Kadar Olacak?

Adalet Bakanlığı bünyesine sözleşmeli personel olarak çalıştırılmak üzere çok sayıda personel istihdamı yapılacak. Bakanlık bünyesine alınacak personelin büyük bölümü Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde çalışacak olsa da alınacak personelin bir bölümü de adliyelerde ve bakanlık merkez teşkilatı içerisinde istihdam edilecek. Yapılacak olan atamada ilan edilecek kadrolar: Zabıt katibi, infaz koruma memuru, icra katibi, mübaşir ve destek personeli şeklinde olacak. Bu kadrolar içerisinde alımın yüksek olacağı beklenen kadrolardan bir tanesi de zabit katipliği kadrosu olacak. Bu ilanla atanmak isteyen adaylar için 2023 zabit katibi maaşlarını açıklamak istiyoruz.

Zabit Katibi Nasıl Olunur?

a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)

c) Uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen ve adaylara yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak, (Bu şartın varlığı adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama sınavı ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.)

Yukarıda belirtilen şartlara haiz ve 2022 veya 2024 Kamu Personeli Seçme Sınavına katılarak 70 puan almayı başaran bütün adaylar zabit katibi olabilirler. Her bir komisyon için ilan edilen pozisyon sayısının 20 katı arasında yer almak şartı olduğu da bilinmelidir. Örneğin, bir komisyon için 175 kişilik zabit katibi alınacağını varsayalım, bu durumda uygulama sınavına geçerli başvuruyu yapan ve en yüksek puandan başlanarak ilk 3.500 aday arasına girmeye hak kazanan kişiler zabit katipliği sınavına katılabilecektir. Şayet, 3.500’üncü sırada yer alan adayın puanı 74,5 puanda kalırsa, bu puandan daha düşük puanı olan adaylar uygulama sınavına katılmaya hak kazanamayacaktır. Uygulama sınavında başarılı olan adaylar içerisinde, ilan edilen pozisyon sayısının 3 katı kadar aday da sözlü sınava katılmaya hak kazanacaktır. Sözlü sınavdan sonra da zabit katibi olmaya hak kazananlar belirlenmiş olacaktır. Başvurularda lisans mezunları KPSSP3, önlisans mezunları KPSSP93 ve ortaöğretim mezunları da KPSSP94 puan türüyle yapılan başvurular kabul edilecektir. İlana son başvuru tarihi itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olan adaylar başvuru yapabilecektir.

Zabit Katibi Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Zabit Katipleri Nerelerde Çalışır?

Zabit katipleri, Adalet Bakanlığı merkez veya taşra teşkilatı bünyesinde çalışmaktadır. Bakanlık, son yıllarda yapılan atamalarda zabit katiplerini sözleşmeli personel olarak istihdam etmektedir. Zabit katipleri, adliyelerde, yerel mahkemelerde, bölge mahkemelerinde, seçim kurullarında ve kalem işlerinde görev yapmaktadır. Katipler, hukuki yazışmalarda, kalem işlerinde, arşiv ve dosyalama işlerinde, duruşmalarda, tutanak tutma ve düzenlenmesinde ve sekreterlik işlerinde çalıştırılmaktadır

Zabit Katibi Maaşları 2023 Yılında Ne Kadardır?

2023 ocak ayı ile birlikte memur maaşlarına %5,49 oranında yapılan zamla birlikte kamuda çalışanların maaşlarında artış olmuştur. Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan sözleşmeli zabit katipleri de maaş zammından etkilenmiştir. Her ne kadar bu maaşlar zabit katiplerinin yaptıkları işin karşılığı olarak görülmese de zabit katibi maaşları 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde şu şekildedir:

  • Lise mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 14.890 TL.
  • Önlisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 15.800 TL
  • Lisans mezunu yeni başlayan sözleşmeli zabit katibi maaşı: 17.952 TL

Bu maaşla birlikte zabit katipleri ek gelirlerde elde etmektedir. Fazla çalışma ücreti olarak nitelendirilen mesai ücretleri en önemli ek gelirleridir. Bunun yanı sıra evli olup eşi çalışmayan zabit katipleri 332 TL aile yardımından, çocuk sahibi olanlar da 73 TL çocuk yardımından yararlanmaktadır.

2023 yılı temmuz ayı itibariyle bütün memurlara gelecek olan maaş zammıyla birlikte zabıt katiplerinin maaşları da artacaktır. Temmuz ayında memurlara gelecek zam oranı %5 ile %8 arasında olması beklenmektedir.

Zabıt Katibi kaç saat çalışır?

Genellikle hafta içi 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 – 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır.

Yorumlar

  1. Zabit Katip Avatar Zabit Katip dedi ki:

    Bu maaşları alıyoruz ancak yaptığımız işin ciddiyetinden de bahsetmek gerekiyor. Hangi memur 8 saat net çalışıyor biz çalışıyoruz hem de durmaksızın. Saygılar…

  2. gecelerin yargıcı Avatar gecelerin yargıcı dedi ki:

    bizim aldığımız güyaa memur maaşları 12. bin bile bulmuyor