kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ziraat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Ziraat mühendisi maaşları kamuda ne kadar oldu, ziraat mühendisi olmak için ne yapmak gerekir, ziraat mühendisi çalışma saatleri ve şartları nasıldır, ziraat mühendisi ne iş yapar, özel sektörde ziraat mühendisi maaşı ne kadar gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Ziraat mühendisi maaşları ne kadar, kamuda ve özelde alınan ücretler, ziraat mühendisinin görevleri ve çalışma şartları nelerdir sorularına aradığınız cevapları sizler için bu yazımızda derledik.

Meslek tanıtımlarından maaşlarına kadar meslekler ile ilgili okuyucularımızı bilgilendirici yazılarımızı, yazı dizilerimizi hazırlamaya devam ediyoruz. Mühendislikler ile ilgili de böyle bir dizi hazırlamaya karar verdik, alan alan mühendisliklerin maaşlarını, haklarındaki kısa bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Bu yazımızda da ziraat mühendisi maaşları ile ziraat mühendisinin görevleri, çalışma şartları hakkında size bazı bilgiler vermeye çalışacağız.

Ziraat Mühendisliği Programları 

ZİRAAT MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL ZİRAAT MÜHENDİSİ OLUNUR? ZİRAAT MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Ziraat mühendisi kimdir sorusunun cevabını vermek gerekirse öncelikle nasıl ziraat mühendisi olunura cevap vermek yerinde olacaktır çünkü bir kimsenin ziraat mühendisi olabilmesi için ilgili alandan mezun olması gerekmektedir, ziraat mühendisi olabilmek için de adayların en az 4 yıllık eğitim veren ziraat mühendisliği bölümünü bitirmiş olmaları gerekmektedir. Tabi ki buna ek olarak bu işi yapabilmek için devlette çalışmayı düşünenlerin KPSS’den yeterli puanı alması özel sektörde çalışabilmek için de yeterli donanıma sahip olması gerekmektedir.

Ziraat mühendisinin görevleri nelerdir yani ne iş yapar sorusuna gelecek olursak;

  • Her türden bitkinin yetişmesi için uygun zemini belirlerler,
  • Çalışılan arazinin analizini yaparlar ve verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar yaparlar,
  • Tohum ekiminden ürünün toplanmasına kadar olan tüm süreçle ilgili olarak izlenecek yöntemleri belirlerler,
  • Elde edilen ürünlerin hem toplanması hem saklanması hem de pazarlanması ile ilgili olarak yöntemler geliştirirler.
  • Ürünlerin ve türlerin iyileştirilmesi, korunması amacıyla çalışmalar yaparlar.
 

ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Ziraat mühendisi çalışma şartları da saatleri de kamuda veya özel sektörde diye ikiye ayrılır dersek yanlış olmaz.

Kamuda çalışan ziraat mühendisleri hemen hemen her kamu görevlisinin çalışması gereken haftalık 40 saat çalışma saatine sahiptirler. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme dönemlerinde vs. ek mesai yapıyor olsalar da genellikle çalışma saatleri bu şekildedir. Çalışma şartlarına geldiğimizde ise hem alınan maaş hem de görece rahatlık nedeniyle ziraat mühendisleri iyi çalışma şartlarına sahiptirler. Çalışma ortamları da alana göre değişiklik gösterebilmekle birlikte zaman zaman ofis ortamı, zaman zaman laboratuvar zaman zaman da saha olabilmektedir.

Özel sektörde çalışan ziraat mühendislerine baktığımızda durum bu kadar iyi değildir çünkü özel sektörde hem (yeni başlayanlar için) oldukça düşük, asgari ücret veya civarlarında maaş alınmakta hem de uzun mesai saatleriyle, yorucu bir tempoda çalışılmaktadır.

KAMUDA ZİRAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI  NE KADAR OLDU?

Kamuda ziraat mühendisi maaşları aşağı yukarı tabloda görüldüğü kadardır. Burada bazı değişkenler devreye girebilmektedir bu yüzden buradaki rakamları ortalama ve minimum rakamlar olarak görmek doğru olacaktır. Yurtdışı görevlendirmeleri, ek mesai ücretleri, aile yardımları, çalışılan kurumdaki farklı ek ödenekler gibi değişkenler nedeni ile bu rakamlardan biraz daha fazla maaş alınabilmektedir fakat yine belirtelim ortalama olarak bir ziraat mühendisi maaşı 16-18 bin TL civarlarındadır.

ÖZEL SEKTÖRDE ZİRAAT MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere özel sektör ile kamu arasında yeni başlayan mühendis olma noktasında büyük bir fark vardır. Çoğu şirket bünyesinde çalıştırdığı yeni mezun veya az tecrübeli ziraat mühendislerine asgari ücret veya biraz daha üzerinde maaş vermektedir. Ortalama olarak özel sektörde yeni başlayan ziraat mühendisi maaşları  14-15bin TL diyebiliriz fakat bu rakamın altında veya üzerinde maaş veren şirketler bulunduğunu da tekrar belirtelim. Bu tamamen kişinin kendini geliştirme seviyesi ile de ilişkilidir diyebiliriz.

Kimler ziraat mühendisi sayılır?

Ziraat Mühendisi olmak için üniversitelerin Ziraat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.