kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Maden Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Maden mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde maden mühendisi maaşları ne kadar? Devlette maden mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Yerüstü ya da yeraltı maden yataklarının değerlendirilmesinde bilgi sahibi olan madem mühendisleri hakkında en çok merak edilen konulardan biri de maaş bilgisidir.

Kamuoyunda her meslek mensubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi durumlar bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar maaş ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanların maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda maden mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

Madencilik Teknolojisi 

MADEN MÜHENDİSİ KİMDİR, NEDİR? MADEN MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce maden mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse; yeraltında ya da üstünde fark etmeksizin enerji ve maden yataklarının saptanması, kullanıma uygun olup olmadığına karar verilmesi, maliyetlere değip değmeyeceğinin belirlenmesi, maden işletme tesislerinin yapılması ve tüm bu alanlarda kullanılacak teknolojinin geliştirilmesi için hizmet veren mühendis grubuna maden mühendisi denmektedir.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse maden mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

  • Maden sahalarının çevresel etkilerini değerlendirmek için örnekler aldırmak ve bu alanların analizlerini yapmak
  • Farklı mühendislik alanlarında mühendisler tarafından gerekli analizlerin yapılmasını sağlamak
  • Maden yataklarının miktarını, yerini ve özelliklerini saptamak için çalışmalar yapmak
  • Maden çıkarmada gerekli alan tesisin kurulması ve alınacak araçların temini için gerekli planlamaları yapmak ve maliyetleri hesaplamak
  • Maden çıkarmada kullanılacak araç ve gereçlerin neler olduğuna karar vermek
  • Madenlerden çıkarılan maddelerin geçireceği işlemleri planlamak ve buna dair denetim yapmak
  • Maden ve taş ocaklarında gözetmenlik yapmak
  • Alanında projeler üreterek yapılacak işlerin kalite standartlarına uygun olmasını ve zamanında gerçekleşmesini sağlamak
  • Kendisine bağlı çalışan teknisyen ve tekniker gibi destek personelinin koordinasyonunu sağlamak, denetimini gerçekleştirmek

Maden mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollar izlemelidir. Öncelikli olarak iki durumda da maden mühendisi olmak isteyen bireylerin maden mühendisliği bölümü mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya maden mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alım ilanlarına veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.

 

maden muhendisi ne is yapar 1

MADEN MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?

Maden mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi paralar kazanılmaktadır.

Kamudaki mühendis maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:

Yeni başlayan Kamu Mühendisin Maaşı: 16.500-16.750 Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada maden mühendisi veya mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır ve yaklaşık olarak net maaştan 1000 ila 1500 TL farklılık göstermektedir.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir maden mühendisi kamuda 17-19 bin TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Temmuz zamlı maden mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.

MADEN MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, maden mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da iç açıcı durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır. Asgari ücret 8506 TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir maden mühendisi bu kadar veya 10.000 TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.

Maden mühendisi olmak zor mu?

Okunması en zor mühendisliklerden bir tanesidir. çalışma şartları da pek hoş değilldir. bayanlara göre bir meslek hiç değildir.

Yorumlar

  1. Yusuf Avatar Yusuf dedi ki:

    Maaş konusunda