kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Makine Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​makine mühendisi maaşı ne kadar? Özel sektör ve kamuda makine mühendisleri ne kadar maaş almaktadırlar?

A+
A-

Makine mühendisliği özellikle erkek öğrencilerin ilgi duyduğu ve merak ettiği bir meslek alanıdır. Tercih listelerinde de ilk sıralarda yer alan makine mühendisliği hakkında ayrıntılı pek çok bilgiye sizler için yer verdik.

Her mesleğin, her işin ne kadar kazandırdığı ülkemizde genellikle merak edilir ve bu merak sonucu ya sözlü olarak o meslek mensuplarına ya da internete A mesleğini yapanlar ne kadar kazanıyor gibi sorular sorulur. Bu soruların muhatapları genellikle bu davranışları hoş karşılamasa da nezaketen cevap verir fakat insanlara ne kadar kazandıklarını sormak kaba bir harekettir.

Buna çözüm olarak internetten bu bilgiyi araştırmak, merak gidermek daha sağlıklı sayılabilecek bir yöntemdir. İşte bu mantıkla hareket ederek hem merak eden okuyuculara hem de o mesleği yapmaya düşünenlere meslek gruplarının maaş bilgilerini derleyerek yayımlıyoruz. Bu içeriğimizde makine mühendisi maaşları üzerine bilgi edinebileceksiniz.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

MAKİNE MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL MAKİNE MÜHENDİSİ OLUNUR? NE İŞ YAPAR?

Bir mesleğin maaş bilgisinden önce o meslek mensubunun ne iş yaptığını da incelemek yerinde olacaktır. Her türlü makinenin, mekanik tasarım ürününün tasarlanmasından çalışır durumda olmasına kadar görev yapan, bu alanda teknoloji ve ürün geliştiren mühendislere makine mühendisi denir ve yaptıkları işler, görevler de şöyle sıralanabilir:

  • Mekanik ve termal cihazlarda yaşanan problemleri analiz etmek ve nasıl çözüleceği konusunda yardımcı olmak
  • Mekanik ve termal cihazların dizaynı için AutoCAD ve Solidworks gibi bilgisayar destekli programları kullanmak
  • Tasarladıkları makinelerin prototipinin geliştirmek ve test etmek
  • Test sonuçlarını analiz ederek değişiklik gerekiyorsa yapmak
  • Makinenin çalışma anındaki kontrollerini gerçekleştirmek
  • Çalışılan kuruluşun taleplerine göre proje üretmek ve üretilen projenin kalite standartlarına uygun olarak ve zamanında gerçekleşmesine yönelik denetim yapmak
  • Kendisine bağlı olan destek personelinin denetimini gerçekleştirmek, koordinasyonunu sağlamak

Makine mühendisi olmak isteyen bir bireyin öncelikle makine mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Akabinde eğer çalışmayı düşündüğü yer kamu kurumu ise KPSS’ye girerek çalışmayı düşündüğü kamu kurumunu kazanmasına yetecek puan alması gerekmektedir. Eğer ki özel sektörde çalışmayı düşünüyor ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara, şirketlere başvuru yaparak yeterli bulunması durumuna göre işe alınmayı beklemesi gerekmektedir.

 

makine muhendisi ne is yapar 1

MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?

Makine mühendisi maaşları için şöyle listelenebilir:

Yeni başlayan Makine Mühendisi Maaşları: 14500-17750 Türk Lirası

Bu listemizde makine mühendislerinin eline geçen yani net maaşları verilmiştir. Bazı ortamlarda maaşların bu rakamlardan oldukça yüksek olduğu yazılmakta, dile getirilmektedir. Bu aradaki fark brüt ve net maaş arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Makine mühendisleri brüt olarak burada verdiğimiz rakamlardan fazla para kazanmaktadırlar fakat SGK primleri, gelir vergisi gibi kesintiler sonucunda eline geçen rakamlar bu civarda net rakamlardır. Rakamların aralık olmasının nedeni ise çocuk ve aile yardımı, AGİ, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödenekler nedeni ile oynaklık gösterebilmesidir. Özetle yeni başlayan bir makine mühendisi kamuda yaklaşık olarak 14600-17700 TL civarlarında maaş almaktadır

MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Her meslekte olduğu, olabileceği gibi yeni başlayan noktasında makine mühendisleri de özel sektörde asgari ücret ve civarı maaş alarak işe başlamaktadırlar. Asgari ücretin 8506 TL olması ile yeni başlayan makine mühendisi maaşı özel sektörde 9000 TL dolaylarında olacaktır diyebiliriz. Tabi ki yine her meslekte geçerli olduğu gibi makine mühendisi olarak da tecrübe kazandıkça, iş bilgisi ve donanım arttıkça maaşları yıllar içerisinde devlettekinden daha fazla artacaktır.

Makine mühendisi kaç saat çalışır?

Haftalık çalışma süresi ara dinlenmeleri hariç en fazla 45 saattir. Kısmi süreli (part time) çalışma ise haftada ortalama 25 saattir.

Yorumlar

  1. makine Avatar makine dedi ki:

    iyi

  2. Erhan Cengiz Avatar Erhan Cengiz dedi ki:

    Hangi ülkede yaşadığınızı merak ediyorum. Bu verdiğiniz rakamı gerçek dışı olarak görüyorum. Eğer ki fen işlerinde bir işçinin 8.000 TL aldığı Türkiye de Mühendis 4000TL den başlıyorsa ve siz bunu olağan buluyorsanız. Bu haksızdır, bu adaletsizliktir. Herkes neden yurt dışına başkalarının ayak işlerini yapmak için kaçıyor. Yeni nesile değer verilmediği için. Ben 40 yaşındayım, bende gitmek istiyorum.