kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Makinist Maaşları Ne Kadar?

Makinist Maaşları Ne Kadar? Makinist Ne İş Yapar? Makinist Nasıl Olunur? Makinist Maaşları Ne Kadar Oldu?

A+
A-

Makinist demir yolu ulaşımında çalışan personeldir. Treni işleten makinistlik mesleği, dikkat gerektirir. Ayrıca raylı sistemler konusunda eğitim alan ve makinist olan kişilerin maaşları da merak edilen konulardan biridir.

Türkiye’de demiryolu hala istenilen düzeyde yaygınlaşmadı. Özellikle de coğrafi açıdan zorlu bölgelerde demiryolu inşaasının zor olması nedeniyle hala karadan veya havadan ulaşım yolları tercih ediliyor. Yatırımlarda hava, kara ve deniz yollarına yoğunlaşıyor. Ancak ticari, sanayii, kültür, turizm, teknoloji, ihracat, ithalat gibi konularda demiryolunun yerini hiçbir ulaşım yolu tutmuyor. Türkiye’de de bu alanda yatırımlar artarak devam ediyor. Bu da demiryolu, tren vb. alanlarda istihdamı da artıyor. Özellikle de makinist alımları büyük dikkat çekiyor. Makinist olmak, demiryolu araçlarında sürücü olmak isteyen kişilerin sayısı artarken maaş konusunda da her geçen gün daha çok soru soruluyor. Peki makinist maaşları ne kadar?

Raylı Sistemler Makinistliği Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

Makinist Ne İş Yapar?

  • Treni veya lokomotifi işletir.
  • Güzergahı belirler ve güzergahta yolculuk eder.
  • Araç, yük, personel güvenliğini sağlar.
  • Makinistler diğer makinistlerle ve gerekli personellerle iletişim kurar.
  • Yolculuğun süresinde tamamlanması için çalışır.
  • Tren ve lokomotifin onarımını ve bakımını sağlar.

Makinist Nasıl Olunur?

Makinist olmak için eğitim şartı aranır. Adayların raylı sistemler, makine, otomotiv teknolojisi vb. alanlarda en az 4 yıllık üniversitelerde lisans eğitimlerini tamamlamaları gerekir. Daha sonrada Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından verilen eğitim alınmalıdır. Bu süreçlerin ardından personel alım ilanları takip edilmeli ve başvuru yapılmalıdır. Makinist olmak için gereken şartları taşıyan adaylar işe alınabilir.

Makinist Maaşları Ne Kadar?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çatısı altındaki TCDD bünyesinde istihdam edilecek makinistlerin ne kadar maaş aldığı, aylık gelirinin ne kadar olduğu merak edilir. Personelin aylıklarını belirleyen pek çok unsur bulunur. Personelin eğitimi, aile ve çocuk durumu, derece ve kıdem ile hizmet yılı, ek tazminat, görev ve yol ücreti, yolluk gibi unsurlara bağlı olarak personellerin aldığı aylıklar değişebilir.

Makinistler 12. derecenin 2. kademesinden göreve başlar. Yeni başlayan deneyimsiz personeller aylık brüt asgari ücretin 2 katı kadar maaş alabilir. Ancak trenle gittikleri yola bağlı olarak kilometre tazminatı ve fazla mesai gibi unsurlar da maaşlar önemli ölçüde artırır. Ancak genel olarak makinist maaşları 15-19 bin TL civarındadır.

Raylı Sistemler Makinistliği 

Makinist kaç gün çalışır?

Tren makinisti çalışma saatleri, yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat hafta tatili verilecek şekilde düzenlenir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.