kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mareşal Nedir? Nasıl Olunur?

Mareşal Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Mareşal Kime Denir? Türkiye'de Mareşal Unvanı Alan İsimler Kimlerdir? TSK'da General, Subay, Astsubay ve Er Rütbeleri Nelerdir? İşte Mareşallik ile ilgili merak edilen her şey…

A+
A-

Mareşal Nedir? Nasıl Olunur?

Mareşal nedir ve nasıl olunur diye baktığımızda askerlikte pek çok unvanın olduğu dikkat çekmektedir. Mareşal ise Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde en üst rütbe olarak tanımlanır.

Emekli amiraller tarafından kaleme alınan Montrö Sözleşmesi konulu bildiri ile birlikte tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerindeki rütbeler ve unvanlar gündeme geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde binlerce asker görev yapsa da her birinin rütbe ve unvanları farklılık göstermektedir. Özellikle de en büyük, en üst rütbe merak edilmektedir. Burada da karşımıza mareşal unvanı çıkar. Peki mareşal nedir? Ne demek? Mareşal kime denir? Mareşal nasıl olunur?

Mareşal Nedir? 

Fransızca kökenli olan bu kelimenin orijinal hali “marechal” şeklindedir. Askeri bir terim olan bu kelme en yüksek askeri rütbeyi işaret eder. Mustafa Kemal Atatürk ve Fevci Çakmak bu unvanı alan, bu rütbede olan önemli isimlerdir. Dünyada bu rütbe ile onurlandırılan az sayıda kişi vardır. Bu rütbeye layık görülebilmek için çok üstün başarılar göstermek gerekmektedir.

Mareşal Kime Denir?

İki meydan muharebesine giren ve zaferle sağ olarak dönen kişilere, savaşta üstün başarılar gösteren komutanlara mareşal rütbesi verilmektedir. Bu kişiler deniz, kara, hava, uzay veya siber alanlarında görev yapabilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde orgeneral ve oramiral rütbeleri en üst seviyedir ancak üstün başarılar gösteren komutanlara mareşal rütbesi de verilmektedir. Bu rütbe Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen en yüksek askeri rütbedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı komutanlara mareşal unvanı yerine büyükamiral rütbesi verilmektedir.

Türkiye’de iki isim mareşal rütbesinin sahibi olabilmiştir. Cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk 1921 yılında yapılan Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından bu rütbeyi almıştır. İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak tarafından çıkarılan kararname önerisi ile TBMM tarafından Atatürk Mareşal ilan edilmiştir. İkinci isim ise Fevzi Çakmak’tır. 1922 yılında Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrasında Atatürk’ün önerisi ile Çakmak’a mareşal unvanı verilmiştir.

Mareşal Nasıl Olunur?

Mareşal rütbesini alabilmek için öncelikle asker olmak gerekmektedir. Daha sonra rütbe alarak yükselmeli ve meydan savaşı kazanmış olmanız gerekir. Ülkenin kaderini değiştiren, büyük mücadelelerden galip çıkmanız gerekmektedir. Liderlik edip, birden fazla cephe yöneten, savaşın gidişatını değiştiren bu kişiler bu unvan ile ödüllendirilir. Mareşal olabilmek için ordunun en üst kademesinde orgeneral gibi rütbelerde olmanız gerekir. Bu rütbeyi almak için görev veya süre şartı yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından uygun görülen zamanda ve kişiye verilmektedir. 

Türkiye’de Mareşal Unvanı Alan İsimler Kimlerdir?

  • Mustafa Kemal Atatürk
  • Fevzi Çakmak

TSK’da General Rütbeleri

  1. Mareşal: TBMM tarafından verilen en üst rütbedir
  2. Orgeneral: En üst rütbedir, görev süreleri 4 yıldır
  3. Korgeneral: En yüksek 2. rütbedir, görev süreleri 4 yıldır
  4. Tümgeneral: Meslekte görev süreleri 4 yıl
  5. Tuğgeneral: En düşük general rütbesi

TSK’da Subay Rütbeleri

  1. Albay: Alay Komutanlığı’nın en üst rütbesi
  2. Yarbay: Filo ve gemi komutanlığı görevi yapabilirler.
  3. Binbaşı: Üstsubay sınıfındadır
  4. Yüzbaşı: Bölük komutanı olarak tanınırlar
  5. Üsteğmen: Takım komutanlığı görevi yaparlar.
  6. Teğmen: Harp Okulundan mezun olmak gerekir.
  7. Asteğmen: En düşük subay rütbesi 

TSK’da Astsubay Rütbeleri

  1. Astsubay Kıdemli Başçavuş
  2. Astsubay Başçavuş
  3. Astsubay Kıdemli Üstçavuş
  4. Astsubay Üstçavuş
  5. Astsubay Kıdemli Çavuş
  6. Astsubay Çavuş
  7. Uzman Jandarma

TSK’da Er ve Erbaş Rütbeleri

  1. Uzman Çavuş
  2. Sözleşmeli Çavuş
  3. Uzman Onbaşı
  4. Er
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.