kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

(MEB – ÖSYM – YÖK) TYT Coğrafya Konuları 2021 Nelerdir?

​​​​​​​TYT coğrafya konuları 2021 nelerdir, TYT’de coğrafya dersinde hangi konular çıkmaktadır, TYT’ye kimler girebilir, temel yeterlilik testi kaç sene geçerlidir, TYT coğrafya sorularını çözerek hangi puan türünün hesaplanması sağlanabilir, TYT’de coğrafya dersinden kaç soru çıkmaktadır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

YKS
A+
A-

Üniversite adayı bireyler üniversiteye yerleşme noktasında farklı yöntemler izleyebilirler fakat Türkiye’de üniversiteye girebilmek için en yaygın kullanılan metot YKS’ye girmektir. YKS yani yükseköğretim kurumları sınavı üniversiteye yerleşmeyi sağlayan bir sınavdır. Bu sınav iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan ilki temel yeterlilik testi olarak adlandırılan TYT iken ikinci aşama ise alan yeterlilik testi ismini taşıyan AYT’dir. Eğer ki bir aday 2 yıllık bir bölüm tercih etmeyi düşünüyorsa sadece TYT’ye, 4 yıllık bir bölüm tercih etmek için de TYT’den sonra AYT’ye girmelidir.

Bizler üniversite adaylarına pek çok konuda bilgi veren yazılar hazırlamaya devam ediyoruz ve bunlardan biri de sınavlarda sorumlu olunan derslerin konuları. Bu yazımızda sizlere TYT coğrafya konuları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

2021 TYT COĞRAFYA KONULARI NELERDİR?

TYT coğrafya konularına dair listeyi vermeden önce birkaç konuya açıklık getirmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bunlardan ilki TYT’ye kimlerin girebileceği konusudur. TYT’ye herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmuş herkes başvuru yapabilmektedir. Yani en az ortaöğretim mezunu olan herkes TYT’ye girebilir.

TYT isteğe bağlı olarak 2 sene geçerli olan bir sınavdır ve adaylar isterlerse bir önceki sene girdikleri puanı isterlerse de son girdikleri yıldaki puanı kullanabilirler.

TYT içindeki coğrafya sorularını çözmek adayların TYT puanının hesaplanmasını sağlar. TYT puanı kendi içinde farklı puan türlerine ayrılmadığı ve YKS puan türlerinin hesaplanmasının %40’ını oluşturduğu için TYT içinde yer alan hiçbir dersin TYT puan türü dışında özellikle etki ettiği bir puan türü bulunmamaktadır.

Temel yeterlilik testi içinde coğrafya dersinden toplam 5 soru çıkmaktadır. Bu 5 sorunun çıkabileceği TYT coğrafya konuları 2021 listesi aşağıdaki gibidir. Fakat bir konunun altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Covid 19 yüzünden 2020 yılında bir takım değişiklikler yapıldı ve corona virüsün akıbeti de henüz belli olmadığı için listemizin genel olarak her sene sorumlu olunan müfredattan oluştuğunu belirtmeliyiz. Eğer ki 2021 senesi içinde de benzer bir değişiklik yapılırsa TYT coğrafya konuları 2021 listesini buna göre yeniden şekillendireceğiz.

DOĞAL SİSTEMLER

  • Doğa-İnsan ve Coğrafya
  • Yerkürenin Şekli ve Hareketleri
  • Coğrafi Koordinat Sistemi
  • Harita Bilgisi
  • İklim Bilgisi-Atmosfer-Sıcaklık (Basınç, Rüzgarlar, Nem ve Yağış)
  • İç Kuvvetler
  • Dış Kuvvetler
  • Doğadaki Üç Unsur: Su, Toprak, Bitki

BEŞERİ SİSTEMLER

  • Yerleşim
  • Nüfusun Gelişimi, Dağılışı ve Nüfus Piramidi
  • Türkiye’nin Nüfusu
  • Göçler
  • Ekonomik Faaliyetler

KÜRESEL ORTAM, ÇEVRE VE TOPLUM

  • Bölge Çeşitleri
  • Ulaşım Hatları
  • Doğal Ortam ve İnsan
  • Doğal Afetler

** Ayrıca bunların içinde belirtilmemiş olsa da birçoğunun Türkiye’yi içeren hali var. Örneğin Türkiye iklimi…

YKS, tercihler, üniversite bölümleri kısaca üniversiteyi ilgilendiren her konuda aklınıza takılan, merak ettiğiniz ne var ise deneyim sahibi üyelerin ve yöneticilerin bulunduğu forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz.

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Daha önceki yıllarda da belirttiğimiz gibi coğrafya veya başka ders fark etmeksizin yeni nesil sorulara dair özenli çalışma yapmayı ihmal etmeyiniz. 2020 yılında özellikle TYT’deki Türkçe soruları başta olmak üzere adaylar bu anlamda bayağı zorlandı.

**Yine yukarıda belirttiğimiz gibi yayımladığımız TYT coğrafya konuları 2021 listesi ÖSYM ve MEB tarafından her sene açıklanan müfredata göre oluşturulmuştur. Covid 19 veya başka nedenden dolayı yapılabilecek bir değişiklikte listemizi güncellemeye çalışacağız. Ayrıca burada yazılan konuları kanun gibi kabul etmemenizi, ilgili kurumların resmi websitelerini de ziyaret etmenizi, bunun fikir vermesi amacıyla yazılmış bir yazı olduğunun bilincinde olmanızı rica ediyoruz.

***Coğrafya konuları bazı durumlarda bazı kaynaklarda farklı isimlerle veya tek bir başlık altında da anılabilmektedir. Biz elimizden geldiğince genel bir liste vermeye çalıştık, çalışmalarınızı buna göre yapmayı ihmal etmeyiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.