kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar?

Son zamanlardaki en popüler mesleklerden biri de fizyoterapist mesleğidir. Binlerce insan ameliyat yerine fizyoterapi tedavisini tercih etmektedir. Peki fizyoterapistler ne iş yapar? Fizyoterapistlerin iş imkanları nelerdir? Fizyoterapist maaşları 2023 ne kadar? Fizyoterapist maaşları 2023 ne kadar özel sektör? Fizyoterapist maaşları ne kadar devlet?

A+
A-

Dünyada en önemli sektörlerden birisi de hiç şüphesiz sağlık sektörüdür. Dünyanın en eski meslekleri sağlık sektörüyle ilgilidir. Üstelik asla eskimeyecek meslekler yine sağlık sektörü içerisindeki mesleklerdir. Sağlık sektörünün önemi ve gücü oldukça büyüktür. Hem ülkemizde hem de dünyada milyonlarca kişi sağlık sektöründe çalışmaktadır. Buna rağmen personel yetersizliği vardır. Ve her yıl sağlık sektöründe çalışan sayısı artmaktadır. Sağlık sektöründe pek çok bölüm ve branş vardır. Farklı kıdem ve pozisyonlarda personeller çalışmaktadır.

Nasıl Fizyoterapist Olunur?

Sağlık sektöründe çalışan personellerin (doktor, hemşire vb) yaptığı iş oldukça kritiktir. Her saniye yüzlerce kaza, yaralanma, hastalık, rahatsızlık yaşayan insan hastanelere akın etmektedir. Sağlık görevlileri vatandaşların her türlü sağlık sorunu ile ilgilenir. Üstelik buna rağmen şiddete maruz kaldıklarını da hatırlatalım! Sağlık sektöründe pek çok branş ve alan var demiştik.Onlardan biri de Fizyoterapi alanıdır. Peki fizyoterapi nedir? Fizyoterapi oldukça kompleks bir alandır. Fizyoterapi işinin doğduğu andan itibaren sahip olduğu hastalık,sakatlık, ve rahatsızlıkların veyahut sonradan oluşan sakatlık, rahatsızlık veya hastalıkların giderilmesi ile ilgilidir.

Fizyoterapi de tedavi yöntemleri çeşitlilik gösterir. Ses, hareket ve ışık yöntemleri ile hastalık,sakatlık veya rahatsızlık sahibi kişiler tedavi edilir. Fizyoterapi kelimesi sporla ilgilenen kişilerin kulağına aşinadır. Özellikle kişinin spor yaptığı zaman yaşadığı ezilme, bükülme, kırılma, kopma gibi rahatsızlıklar sakatlıklar için vazgeçilmez tedavi yöntemi fizyoterapidir. Ayrıca fıtık, felç, kısmi hasarlar gibi farklı rahatsızlıklar için de en büyük ilaç fizyoterapidir.

2023 Fizyoterapist Ne İş Yapar?

Fizyoterapistler hastalık, sakatlık sahip kimselerin sağlığını koruması veya iyileştirilmesi için kişilerin fiziksel aktivitelerini düzenler. Hastalık,rahatsızlık, sakatlık sahibi kimselerin harekat kabiliyetlerini artırmaya çalışırlar.Fizyoterapistler ayrıca doktorlarla uyumlu çalışır. Hastaları fizik tedavi diye bildiğimiz fizyoterapiye hazırlar. Doktorların talimatlarını uygular. Tedavide kullanılacak ilaçların, cihatların, aletlerin hazırlığını bakımını ve kontrolünü yapar. Fizyoterapi uygulanan hastalarla birebir iletişimde olan fizyoterapistler hastaların tedavi programlarını, tedavide uygulanacak metodları düzenler ve inceler. Fizyoterapistlerin hastalarında kullandıkları pek çok metot vardır. Hastalık, sorun, sakatlık hangi bölgedeyse, neyse, nasıl bir durumdaysa tedavide o ölçüde değişir.Örnek vermek gerekirse egzersizler, sıcak-soğuk tedavisi, elektro terapi, manuel terapi gibi tedavi yöntemleri sık sık kullanılan tedavi yöntemleridir. 

Fizyoterapistler pek çok konu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Fizyoterapistler yalnızca ortopedik sorunlarla ilgilenmez. Nörolojik(sinirsel), pediatrik(gelişimsel), gibi tıbbın her dalı ile ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar.

2023 Fizyoterapist İş İmkanları Nelerdir?

Sağlık sektörüne her yıl dünyada ve ülkemizde milyonlarca dolar para harcanmaktadır. Her yıl binlerce kişi sağlık sektöründe işe başlamaktadır. Peki fizyoterapistlerin iş imkanları nelerdir? Fizyoterapistler hastanelerde, sağlık merkezlerinde, tedavi merkezlerinde, huzur evlerinde, spor kulüplerinde, spor salonlarında, okullarda, kaplıca tesislerinde, otellerde,özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde çalışabilmektedir. Günümüzde fizyoterapistlerin yaptığı iş giderek önemli bir hale gelmektedir. Pek çok kişi ameliyat olmaktansa fizyoterapiyi tercih etmektedir. Özellikle insanların doğal hayata yönelmesi ile fizyoterapi de önem kazanmıştır.

Fizyoterapist Maaşları 2023 Ne Kadar?

Fizyoterapistler hem devlet/kamuda hem de özel sektörde istihdam edilmektedir. Sağlık sektörü çok büyük bir sektördür. Bu nedenle net bir biçimde fizyoterapist maaşları x Türk Lirasıdır gibi bir cümle kuramayız. Ancak özel sektörde ve kamuda fizyoterapistlerin aldıkları maaşları sizin için inceledik.

Fizyoterapistlerin kamuda ve özel sektörde aldıkları maaşların miktarını etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörleri de sizin için inceleyeceğiz. Fizyoterapist olmak isteyen binlerce kişinin merak ettiği “fizyoterapist maaşları ne kadar?” sorusunu cevaplandıracağız. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki fizyoterapistler oldukça zorlu bir mesleği icra ederler. İnsanların sağlığına, tedavisine doğrudan etki ederler. Bu nedenle üzerlerindeki baskı ve sorumluluk oldukça fazladır. Ayrıca insanlarla birebir iletişimde oldukları için yıpranma payları da fazladır.

Fizyoterapistler kamu kurum ve kuruluşlarında 4 bin Türk Lirası civarında maaş almaktadır.Özel sektörde ise fizyoterapist maaşları ortalama 3 bin Türk Lirası civarındadır. Ancak daha ayrıntılı olarak sizin için fizyoterapist maaşlarını aşağıda incelediğimizi söyleyelim.

Kamuda Fizyoterapist Maaşları 2023 Devlet

Kamu kurum ve kuruluşlarında yani devlette fizyoterapist olarak çalışanların maaşlarını en doğru ve en güncel şekilde sizler için öğrendik. Devlette çalışan fizyoterapistler de diğer memurlar gibi her yıl iki kez enflasyon zammından yararlanırlar. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlarla birlikte fizyoterapistlerin maaşları 2023 yılında artış gösterdi. Aynı şekilde 2023 yılında da fizyoterapist maaşlarında büyük oranda artış olacak. Peki 2023 döneminde fizyoterapist maaşları devlette ne kadar?

Devlet hastanelerinde fizyoterapist olarak çalışanların maaşları iki kalemden oluşur. Kalemlerden biri döner sermaye diğeri de net maaştır. Fizyoterapistlerin net maaşı 20 bin 800 Türk Lirası civarındadır. Türkiye’de çalışan fizyoterapistlerin döner sermayeden aldıkları net tutar ise 1200 Türk Lirasıdır. Fizyoterapistler toplamda 20bin Türk Lirası maaş almaktadır. Ancak fizyoterapistlerin çalıştığı kurumların performansı, yoğunluğuna bağlı olarak ekstra olarak 200-300 Türk Lirası maaşları fazla olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse İstanbul’da çalışan fizyoterapistler 12 bin 500 Türk Lirası civarında maaş alabilmektedir.Ancak şunu belirtmek gerekir ki kamuda çalışan fizyoterapistlerin maaşı maksimum 12bin 500 Türk Lirası olabilmektedir.

Fizyoterapist Atama Sayıları Yıllara Göre Kaçtır? En Fazla Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ataması Ne Zaman Yapılmıştır?

Özel Sektör Fizyoterapist Maaşları Ne Kadar?

Özel sektördeki pek çok meslek grubu gibi fizyoterapistler de mesleğe başladıklarında oldukça düşük maaş almaktadır. Özel hastanelerde çalışan fizyoterapistler 10.200 bin ile 11.000bin Türk Lirası civarında maaşla başlarlar mesleğe.Ancak deneyim kazandıkça, uzmanlaştıkça maaşları oldukça yükselir. Üstelik pek çok fizyoterapist hastalarla birebir iletişim kurduğu için kendi özel muayenelerini de fizik tedavi merkezlerini de açabilmektedir. Ayrıca çoğu fizyoterapist hastaneler veye sağlık merkezleriyle hasta başına da anlaşabilmektedir.Mesleğinde uzman ve deneyimli bir fizyoterapist 5 bin Türk Lirası ile 10 bin Türk Lİrası civarında maaş alabilmektedir.

Fizyoterapist tıp mezunu mu?

FTR Uzmanı altı yıl süren tıp fakültesi eğitiminin ardından dört-beş yıl boyunca fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimi alan tıp hekimidir.

Yorumlar

  1. Krizantem Avatar Krizantem dedi ki:

    Fizyoterapist adayıyım. İstemeden seçtim bu mesleği. Fakat gerçekten maaşları çok iyi. Hele vatandaşa sevdirirseniz güzel para kazanırsınız.