kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2023 Bekçi Maaşı Ne Kadar?

Bekçi maaşı ve özlük hakları, çalışma şartları vb konularda merak edilen hususları yazdık.

A+
A-

Bekçi maaşı ne kadar 2023? Bekçi ne iş yapar

 

Uzun bir aradan sonra tekrar hayatımıza giren bir kadro olan  bekçi maaşı ne kadar son dönemde en çok muhatap olduğumuz sorudur. İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni göreve başlayan 2023 bekçi maaşı emsali sayılabilecek jandarma ve polis maaşlarına kıyasla oldukça düşüktür.  Ayrıca lojman, taltif,yıpranma tazminatı gibi önemli haklardan da yararlanmamaktadırlar. Uzun süredir alım yapılmayan bir kadro olmasının bu durumdaki etkisi şüphesiz çok büyüktür.Bekçi sayısı arttıkça, bekçilerin görev alanı arttıkça buna bağlı olarak özlük haklar iyileştirilecektir.

Oldukça eski bir mevzuat olan 1966 tarih ve 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu kapsamında görev yapan bekçiler aylık 2895 TL maaş almaktadır. Bekar ve lisans mezunu olan bekçinin 2023 Ocak maaşı 2895, 2023 Temmuz bekçi maaşı ise 15.070 TL düzeyindedir. Bu rakamlara aylık olarak asgari geçim indirimi yansıtılacaktır.  Yılın son dört ayında ise vergi dilimine girileceği için gelir vergisi artışı sebebiyle son dört ay bekçi maaşı tekrar 150 TL civarında kayıp yaşamaktadır. Bütün bu hesaplar kafanızı karıştırdıysa 2023 net bekçi ücreti veya maaşı 15.000 TL düzeyinde olacaktır demek yanlış olmayacaktır.

Polis ve Bekçilerin Emekli Maaşları ve İkramiyeleri Ne Kadar?

Bekçi Nedir? Bekçi Ne İş Yapar?

Temel görevi asayişi sağlamak üzerine kurulu bir kolluk olan bekçiler, yalnızca geceleri görev yapar. Kanunlarında da gün batımında işe başlayıp, gün doğumunda mesaisinin biteceği açıkça belirtilmiştir. Gece çalışmak gerek uyku düzeni gerek aile hayatı açısından yıpratıcıdır. Aynı zamanda güvenlik endişesi de hat safhadadır.

 Uzun süre sonra ilk kez 2023 yılında alımı yapılan bekçiler şu an için sadece İstanbul’da görev yapmaktadır.  Önümüzdeki yıllarda diğer büyük şehirlere de bekçi alımı yapılması ihtimali yüksektir. Kolluk olarak görev yapmanın tüm zorluklarını yaşayan bekçilerin tutuklama yetkisi yoktur, bu gibi hadiselerde polis yardımı ve hakim kararı gerekmektedir. Üniformalı olarak görev yapma zorunluluğu mevcut olup bekçi kimliği ve rozeti de görev esnasında bulunmalıdır. Görevi sebebiyle standart teçhizatı arasında tabanca bulunmakla birlikte gerekli şartlarda ek silah ve teçhizatta verilebilecektir. Niteliği itibariyle silahlı eğitim verildiği için savaş ve sıkıyönetim hallerinde silah altına alınmada önceliklidir.

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Maaşları Ne Kadar?

 

Bekçi kaç saat çalışır?

 Çarşı ve Mahalle Bekçileri genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar vazife görürler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.