kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adli Yargı Hakim ve Savcıları Hangi Davalara Bakarlar

Adli Yargı Hakimliği nedir? Adli Yargı Hakimi ve Savcı nasıl olunur? Adli Yargı Hakimleri ne iş yaparlar? Adli Yargı Hakimleri ve savcılar nerede çalışırlar? Hangi davalara bakarlar? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Adli Yargı Hakim ve Savcıları Hangi Davalara Bakarlar

Adli Yargı Hakim ve Savcıların hangi esaslara göre hangi davalara baktıklarını, nelere dikkat ettiklerini, hangi yargılamalarda adaleti temsil ettikleri yazımızda mevcuttur.

Adalet Bakanlığı tarafından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM ile yapılan sınav protokolleri esaslarınca alımı gerçekleştirilen Adli Yargı Hakimliği nedir? Nasıl Adli Yargı Hakimi ve Savcısı olunur? Adli Yargı Hakim ve Savcılar ne iş yaparlar? Adli Yargı Hakim ve Savcıları nerede çalışırlar? Adli Yargı Hakim ve Savcıları hangi mahkemelerde görev yaparlar? Adli Yargı Hakim ve Savcıları hangi davalara bakarlar? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Adli Yargı Hakim ve Savcılığı Nedir?

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı mesleği, Adalet Sarayları bünyesinde yer alan bağımsız mahkemelerde adli olay ve davaların yargılanmasında görevlendirilmek üzere alımı Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kariyer mesleğidir.

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı Sınavı Nasıl?

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı mesleğine girmek isteyen adayların ÖSYM tarafından düzenlenen Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı yazılı sınavında başarılı olmaları ve Bakanlık tarafından düzenlenecek sözlü mülakatlara da katılarak yine başarılı adaylar arasında yer almaları gerekmektedir.

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı yazılı sınavında adaylara yöneltilen soruların hangi konulardan oluştuğunu ve Adli Yargı Hakim ve Savcılığı sınavına adayların nasıl bir hazırlık yürütebileceğine dair detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabileceğiniz çalışmamızda bakabilirsiniz;

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı yazılı sınavında adayların başarılı olabilmeleri için hem 70 puan almaları hem de mesleğe alınacağı Adalet Bakanlığı’nca ilan edilmiş olan kadro sayısının toplam üç katı kadar başarılı aday arasında yer almaları gerekmektedir. Bu şekilde her iki şartı da sağlayan adaylar Bakanlığın düzenleyeceği sözlü mülakatlara katılma hakkına sahip olacaklardır.

Adli Yargı Hakimliği ve Savcılığı Sınavı İçin Ön Eleme Sınav Şartı Var Mı?

Geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği yargı reformu çalışmaları neticesinde yayımlanan mevzuat ile Hukuk Mesleği olarak nitelenen Avukatlık, Noterlik ve Hakim – Savcılık mesleklerine girmek isteyen adayların yine ÖSYM tarafından yapılması planlanan bir ön eleme sınavında başarılı olmaları gerektiği öngörüldü. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı adı verilen bu sınavın hangi adayları kapsadığı ve uygulamanın ne zaman hayata geçirileceğine dair detaylara aşağıda yer alan yönlendirmedeki çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

Adli Yargı Hakim ve Savcıları Nerelerde Görev Yaparlar? Hangi Davalara Bakarlar?

Adli Yargı Hakimliği meslek mensupları, İdari Yargı Hakimliği meslek mensuplarına göre çok daha geniş bir teşkilat ağı üzerinde görevlerini gerçekleştirmektedirler. Adli Yargı Hakimleri temelde Ceza Mahkemelerinde, Hukuk Mahkemelerinde görev yapmaktadırlar.

Bu mahkemeler de kendi içlerinde Sulh Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İcra Mahkemesi, Aile Mahkemesi, İş Mahkemesi, Tüketici Mahkemesi, Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi alt mahkemelerine ayrılmaktadır.

Adli Yargı Hakimleri en temel anlamda bildiğimiz yargılamaları yapan hakimlerdir. Dava konuları çekişmeye yol açan hemen her şeydir. İdari Yargı Hakimliğinden farklı olarak idari dava gibi bir alanla kısıtlı değildir ve Kanunda kendisine yer bulan her tür husus dava konusu olabilmektedir.

Adli Yargı Hakimleri Bölge Adliye Mahkemelerinde de görev alabilmektedir. Ayrıca Yargıtay üst yargı merciinde tetkik hakimliği ve daha ileri safhalarda üst yargı mensubu olarak da görev alabilirler.

Adli Yargı Hakimliği mesleğine giren adaylar savcı olmayı da seçme imkanına sahiptirler. Türkiye’nin her yerinde kurulu bulunan Cumhuriyet Başsavcılıklarına bağlı olarak Cumhuriyet Savcısı unvanıyla görev alabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.