kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri

​​​​​​​Ağız ve diş sağlığı teknikeri nedir, ağız ve diş sağlığı teknikeri ne iş yapar, ağız ve diş sağlığı teknikeri nasıl olunur, görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri

Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri, ilgili fakültelerin ilgili bölümünden mezun olmuş ve diş hekimlerinin yanında rahatlıkla iş imkanına sahip kimselerdir. Mesleğin gerektirdiği aletleri kullanma becerisine de sahiptirler.

Bir mesleğe başlamadan önce veya bir mesleğe yönelmek için bir üniversite bölümü okumadan önce bu işin adayı olan bireyler o konuda araştırma yaparlar, yapmalıdırlar. Bu araştırmalar sonucu mesleğe başlamadan önce bir fikir sahibi olunabilir ya da o mesleğin bireye uygun olup olmadığı anlaşılabilir.

İşte bu bakış açısı ile sizlere olabildiğince meslekler hakkında bilgiler vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda ağız ve diş sağlığı teknikeri hakkında birtakım bilgiler bulabileceksiniz.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NEDİR?

Teknikerler ve teknisyenler genel olarak bir alanda alanın uzmanının yanında destek personel, yardımcı eleman olarak görev yapan kişilerdir. Bu bazı alanlarda değişiklikler gösterse de özellikle sağlık alanında iş bu şekilde işlemektedir bu yüzden de ağız ve diş sağlığı teknikeri özellikle diş hekimlerinin yanında görev yapan, bu alanda gerekli ekipmanları sağlayan, diş hekimlerine destek sunan ve bu alanlarda hizmet vermeye yönelik olarak eğitim almış teknik personeldir diyebiliriz.

NASIL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Bir bireyin tekniker unvanı ile çalışabilmesi için (özellikle devlet kurumlarında) 2 yıllık bir önlisans programı bitirmiş olması gerekmektedir. Buradan şunu çıkarmamak gerekir ki her 2 yıllık bölüm mezunu istediği alanda tekniker olarak görev yapabilir, spesifik bir alanda tekniker olabilmek için o alan ile ilgili bir bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı teknikeri olabilmek için de bu şekilde bazı bölümler mezunu olma şartı aranır. Bu bölümleri sıralamak gerekirse;

  • Diş Hekimliği-Hijyen
  • Ağız Diş Sağlığı
  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Diş Teknik Sekreterliği

bölümlerinden birinden mezun olan bireylerin ağız ve diş sağlığı teknikeri olabilmesi mümkündür. Tabi ki mezuniyet bu işin ilk basamağını oluşturmaktadır.

Bu bölümlerden birinden mezun olan kişi eğer ki devlet kurum ve kuruluşlarından ağız ve diş sağlığı teknikeri olarak çalışmayı düşünüyorsa Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS’ye girerek atanmasına yeterli gelecek puanı almalı ve atama zamanlarında tercih yaparak kadrosuna yerleşmelidir.

Eğer ki meslek adayı özel sektörde ağız ve diş sağlığı teknikeri olmayı düşünüyorsa o zaman yine bu bölümlerden birinden mezun olarak bu alanlarda hizmet veren kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemelidir. Burada kendinizi ne kadar fazla yetiştirirseniz o kadar özel sektörde sizin için kapıların açılacağının altını çizmekte yarar görüyoruz.

agiz ve dis sagligi teknikeri nasil olunur

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Ağız ve diş sağlığı teknikeri tanımında anlattığımız gibi sağlık alanının ağız ve diş sağlığı bölümünde yardımcı personel olarak görev yapar. Ağız ve diş sağlığı teknikerinin ne iş yaptığını anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte geçen ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevlerine bakmak daha yararlı olacaktır. Bu yönetmeliğe göre ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevleri;

  • Diş ünitelerini diğer işlemlere ve muayeneye hazır hale getirmek
  • İşlemlerde kullanılacak malzemelerin sterilizasyonunu, ön yıkamasını, yüzey dezenfeksiyonunu yapmak
  • Hasta muayenesi sırasında diş hekimine yardımcı olmak
  • Diş hekiminin uygulayacağı tedavi biçimine göre gerekli malzemeleri temin etmek, hazırlamak
  • Tedavi işlemleri (muayeneden farklı olarak, tedaviye başlandığı anda) esnasında tedaviyi yürüten diş hekimine yardım etmek
  • Klinikte bulunan tedavi ve sarf malzemelerinin tedariğini sağlamak ve kontrolünde görev almak
  • Koruyucu diş hekimliği çalışmalarında diş hekimine yardımcı olmak

olarak belirlenmiştir. Bu yönetmelik dışında ağız ve diş sağlığı teknikerinin görevlerine şunlar da eklenebilir;

  • Çalıştığı birimin temizliğini yapmak ve düzenini sağlamak
  • Evsel ve tıbbi atıkların ayrılarak atılmasını sağlamak
  • Bölümde arızalandığını tespit ettiği cihazlarının onarımının sağlanması amacıyla arıza bildirim formu doldurmak ve ilgili cihazın onarımının yapılmasını sağlamak
  • Kullanılan tüm malzemelerin son kullanma sürelerini ve bozuk olup olmadıklarını kontrol etmek, bozuk veya son kullanma tarihi geçmiş malzemelerin depoya imha veya iade amacıyla iletilmesini sağlamak.

İDEAL BİR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Bu kısım biraz yorum şeklinde olacak ama bir mesleği yapmayı düşünen kişi burayı dikkate alırsa seviniriz. Ağız ve diş sağlığı teknikerleri sağlık alanında çalıştıkları için öncelikle bunun önemini fark etmelidirler. Ağız ve özellikle diş ile ilgili olarak ölümcül olmasa da (istisnalar dışında) insan sağlığını ilgilendiren bir alanda çalışmanın zorluklarını, insana verebilecekleri zararları veya faydaları fark etmelidirler.

Sadece bu işe özel olmasa da her meslekte olacağı gibi disiplinli, çalışkan, alanında uzmanlaşmaya çalışan bir yapıda olmak önem taşıyan bir konudur ve ağız ve diş sağlığı teknikerleri de bu konulara özen göstermelidirler. Bunlara ek olarak yapacakları işin zorluğunun farkında olmaları ve bu zorluklarla baş edecek bir karakter yapısına sahip olunması gerektiğini de unutmamalıdırlar.

Aklınıza takılan veya merak ettiğiniz şeyleri yazımızın altındaki yorum kısmına veya forum sayfalarımıza gelerek sorabilir, fikirlerinizi iletebilir, tecrübe sahibi yöneticilerimizden bilgi alabilirsiniz. 

Yorumlar

  1. Gönül Kozan Avatar Gönül Kozan dedi ki:

    Diş teknikeri muayenehane açabilir mi