kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Anestezi Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Anestezi teknisyeni nedir, anestezi teknisyeni ne iş yapar, anestezi teknisyeni nasıl olunur, anestezi teknisyeni görevleri nelerdir, anestezi teknisyeni çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Anestezi Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

Anestezi Teknisyeni; ilgili sağlık bölümünden mezun olan, ameliyat gerektiren durumlarda kişiye anestezi uygulayan ve bu durumu kişinin yaşı kilosu gibi pek çok özelliği dikkate alarak belirleyen kişidir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda anestezi teknisyeni mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ANESTEZİ TEKNİSYENİ NEDİR?

Teknikerler ve teknisyenler sağlık alanında ilgili branşın uzmanının yanında destek/yardımcı personel olarak görev alırlar ve anestezi teknisyenleri de bu şekilde anestezistlerin yanında yardımcı personel olarak görev yapmaktadırlar.

Anestezi teknisyeni nedir daha iyi anlamak için görevlerine ve ne iş yaptıklarına bakmak iyi olacaktır.

ANESTEZİ TEKNİSYENİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Dediğimiz gibi anestezi teknisyenleri, anestezi teknikerleri gibi anestezistlerin yanında destek personeli olarak görev yaparlar. Sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görev tanımlarına göre anestezi teknisyenlerinin görevleri şu şekildedir:

  • Anestezide kullanılacak tüm ekipmanı kontrol ederler ve anestezi uygulamasına hazırlarlar
  • Uygulanacak anestezi metoduna göre gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlarlar
  • Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğru yapılıp yapılmadığını, oksijen, azot protoksit, tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol ederler
  • Anestezi uygulaması ve monitörizasyon için hastayı hazırlarlar
  • Anestezi cihazındaki arızaları, anestezik maddelerle, anestezide kullanılan bütün yardımcı ilaç ve malzeme ihtiyacını anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına vaktinde haber verirler
  • Anestezinin güvenli bir şekilde uygulanabilmesinde, sürdürülebilmesinde ve sonlandırılmasında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına yardımcı olurlar
  • Anestezi uygulamasında hastaya ilişkin anestezi kayıtlarını tutarlar
  • Anestezinin sonlandırılmasından itibaren hastanın derlenme odasına güvenli bir biçimde teslim edilmesine yardımcı olurlar
  • Hasta ve anestezi işlemine ait takip bilgilerini reanimasyon ve anesteziyoloji uzmanıyla paylaşırlar

anestezi teknisyeni ne is yapar

NASIL ANESTEZİ TEKNİSYENİ OLUNUR? KİMLER ANESTEZİ TEKNİSYENİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Sağlık sektöründe veya başka bir sektörde fark etmeksizin adayların teknisyen olabilmesi için ortaöğretim programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her ortaöğretim programı ile istenilen her teknisyenliğin yapılamayacağını da belirtmekte fayda var. Anestezi teknisyeni olmak için de belli başlı bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

  • Anestezi ve Reanimasyon – Anestezi Teknisyenliği Dalı (Dal kod: 101)

Bölüm mezuniyetine ek olarak özel sektörde anestezi teknisyeni olmak isteyen bir bireyin kendini branşında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli olarak anestezi teknisyeni olmak isteyen bir teknisyen adayı ise ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir sınırda puan elde etmelidir.

Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak yaptığı alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde anestezi teknisyeni olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ANESTEZİ TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Anestezi teknisyenleri genellikle yaptığı işin isminden de anlaşılacağı üzere kapalı ortamda, ameliyathane ortamında hizmet verirler. Mesleklerinin insan hayatı ile doğrudan ilişkisi sebebiyle oldukça zorlayıcı olduğunu belirtmekte fayda görüyoruz.

Kendince stresli bir iş olan anestezi teknisyenliği bazı diğer sağlık teknisyenliklerine kıyasla yorucu bir meslektir diyebiliriz.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel itibariyle haftada 40 saattir fakat anestezi teknisyenliğinde bu rakam özellikle çalışılan kurum ve kuruluşa bağlı olarak minimum olarak görülmelidir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile anestezi teknisyenliği çalışma saatleri 40 saati fazlasıyla geçebilme ihtimali olan çalışma saatleridir.

İDEAL BİR ANESTEZİ TEKNİSYENİ NASIL OLMALI?

Bu kısımda bu mesleği yapan ya da yapmayı düşünen insanlara birkaç öneride bulunmak gerektiğini düşünüyoruz ve sağlık alanında çalışan bir personel olmanın fazlasıyla sorumluluk ve disiplin gerektirdiğinin unutulmaması gerektiğini söylemeliyiz.

Özellikle anestezi teknisyeni olarak ameliyat gibi hayati riskler taşıyan bir konuda çalışacak olanlar veya çalışanlar ekstra disiplinli, özenli ve titiz olmalıdırlar. İnsan hayatının öneminin farkına varan, insana değer veren ve bu mantıkla işini ciddiye alan bireyler olmak her sağlık personeli kadar anestezi teknisyeni için de önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.