kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ARFF Memuru Nedir? Ne İş Yapar?

ARFF Memuru Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? ARFF Nedir? Ne Demek? ARFF Açılımı ARFF Memuru Nedir? Kimdir? ARFF Memuru Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? ARFF Memuru Nasıl Olunur? ARFF Memuru ile İtfaiyeci Arasındaki Farklar Nelerdir? ARFF Memuru Olma Şartları Nelerdir? Kadınlar ARFF Memuru Olabilir Mi? ARFF Memuru Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri ARFF Memuru Maaşları Ne Kadar? ARFF Memuru Ücretleri

A+
A-

ARFF Memuru Nedir? Ne İş Yapar?

ARFF Memuru Nedir dediğimiz zaman; havaalanlarında görevli olan personel demektir diyebiliriz. Oldukça ilgi duyanı çok olan bir meslek dalı olarak güncelliğini korumaktadır.

ARFF memurluğu son yılların en popüler, en çok tercih edilen mesleklerin başında gelmektedir. Özellikle de KPSS sonrasında ÖSYM tarafından yapılan merkezi atamalarla bu kadroya pek çok personelin ataması yapılır.

Memur olmak isteyen, merkezi atamadan umutlu olan, kendine meslek seçmek isteyen kişilerde bu meslekle ilgili pek çok soru sormakta ve araştırma yapmaktadır. Peki ARFF memuru nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Nasıl olunur?

ARFF Açılımı

ARFF uluslararası arenada kabul görmüş ve bilinen İngilizce bir deyimin kısaltılmış halidir. “Aircraft Rescue and Firefighting” yani Uçak Kurtarma ve Yangın Söndürme deyiminin kısaltılmış hali ARFF’dir.

ARFF biriminde çalışan farklı kadro, pozisyon ve görevdeki çalışanlar vardır. Bu kişiler havaalanlarında, kritik yerlerde çıkan yangınlara, patlamalara, olağanüstü durumlara müdahale etmekle görevlidir.

ARFF Memuru Nedir? Kimdir?

ARFF Memurları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilir. Personeller havaalanlarında, sivil havacılık, askeri havacılık, VIP havacılık tesislerinde görev yapar.

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standart ve kalitesinde eğitim alan personeller kritik bir rol üstlenir. Bu personellerin ana görevi havadaki ve yerdeki uçaklarda yaşanacak yangın, patlama, kaza-kırım gibi acil durum olaylarına müdahale etmektir.

Bu kişiler uçuş ve havalimanı güvenliğini sağlayan en kritik çalışanlardan biridir.

ARFF Memuru Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

ARFF memurları teknik olarak itfaiyecilerle benzer işler yaparlar. Görev tanımları havadaki ve yerdeki uçaklarda yaşanacak yangın, kaza-kırım, patlama gibi olaylara müdahale etmek, uçuş güvenliğini sağlamaya katkı sağlamaktır. Personellerin görevleri bunlarla da sınırlı değildir. İşte AFF memuru görevleri;

  • Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı standartlarına göre eğitim alırlar.
  • Aldıkları eğitimlere uygun hareket ederler.
  • Acil durumlara karşı 7/24 göreve hazır olarak beklerler.
  • Kendilerine özel yapılan çalışma ortamında göreve hazırlık seviyesini yukarı çekmeye çalışırlar.
  • Acil durum senaryolarına tatbikatlarla çalışırlar.
  • Hava araçlarının durumlarını takip ederler.
  • Motor susana kadar görevleri sürer.
  • Yangın, patlama vb. acil durumlarda yakıt ikmaline hazır olmalılar.
  • Birimdeki personellerle görev dağılımı yaparlar.
  • Uçuş güvenliği denetlenmesine karşı hazırlanırlar.

arff memuru calisma sartlari calisma saatleri

ARFF Memuru Nasıl Olunur?

Uçak Kurtarma ve Yangın Söndürme memuru yani kısaca AFF memuru olmak isteyen binlerce kişi bulunur. Bu kişileyere www.tercihiniyap.net ailesi olarak bir yol haritası çıkarmak istedik. Adayların lise ve üniversite eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.

Lisans ve önlisans eğitiminde ise adayların “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik”, “İtfaiyecilik ve Sivil Savunma”, “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” gibi bölümlerden mezun olması gerekir.

Mezuniyet sonrasında ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce yayınlanan iş ilanlarını takip etmek ve başvuru yapmak önemlidir. Alımlarda KPSS puan şartı da aranabilmektedir. Bu durumda KPSS puanı almak önemli olabilir. Ayrıca yabancı dil bilgisi de yüksek olması işe alım konusunda yardımcı olur.

ARFF Memuru ile İtfaiyeci Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki memur arasındaki farklar teori düzeyindedir. Teknik anlamda iki personel de benzer işler yapar. Buradaki asıl farkı 2005 yılında yapılan değişiklik oluşturmuştur. 2005 öncesinde havalimanlarında uçuş güvenliğini itfaiye teşkilatı sağlarken bu durum daha sonra değişmiştir.

Uluslararası kurallara göre uçuş güvenliğini sağlamak için daha sonra ARFF kadrosu oluşturulmuştur. ARFF memurları DHMİ bünyesinde görev almaya başlamıştır. Uluslararası eğitimler ile belirli bir kalite düzeyi sağlanmış ve özel eğitimler verilmiştir.

ARFF Memuru Olma Şartları Nelerdir?

ARFF memuru olmak hiç de kolay değildir. Adayların pek çok genel ve özel şartı karşılaması beklenir. Bunun için de ince elenir ve sık dokunur. Çünkü havacılık güvenliği dünyada en çok önem verilen husustur.

  • Adayların en az 1 metre 65 santimetre boyunda olmalıdır.
  • Adayların boylarının son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 eksik olması gerekir.
  • Örneğin 1.65 boyundaki birinin en fazla 75 kilo ve 60 kilo olması gerekir.
  • Adaylar çıplak ayakla ve aç karna tartılır.
  • Adayların görevlerini yapmaya engel bir sağlık durumunun olmaması gerekir.
  • Astım, nefes darlığı, epilepsi, renk körlüğü, bronşit, kekemelik, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu, biyolojik, fiziksel rahatsızlık olmaması şarttır.
  • Adayların aşırı psikolojik duyarlılık, heyecan, davranış bozukluğu, kapalı aran korkusu, yükseklik, kan, ateş gibi korkularının olmaması gerekir.
  • Psikolojik ruhsal sorunların olmaması önemlidir.
  • Adayların her yerde, her şartta AFF memuru olarak görev yapabileceğine dair tam teşekküllü devlet hastaneden veya üniversite hastanelerinden rapor alarak kanıtlaması gerekir.

Kadınlar ARFF Memuru Olabilir Mi?

Bu soru meslekle ilgili en çok sorulan sorular arasındadır. Bu soru bile durumun ne kadar ciddi ve trajikomik olduğunun göstergesidir. Ancak geçmiş yıllarda kadınların bu mesleği yaptığı görülmemiştir, alımlarda da erkek adaylar tercih edilmektedir.

Ancak günümüzde kadınlar da erkekler gibi bu görevi yapabilmektedir. Kadınlar ARFF memuru olabilmektedir. Kadın-erkek eşitliği her alanda her şekilde aklımıza, vicdanımıza, ruhumuza nüfuz etmelidir. Kadınlar sosyal, ekonomik, iş hayatında özgür bir şekilde hareket edebilmelidir. www.tercihiniyap.net ailesi olarak kadın ARFF çalışanlarımıza da bu vesile ile saygılarımızı sunuyoruz.

ARFF Memuru Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Adaylar vardiya saatleri esasına göre çalışır. 7 gün 24 saat anlayışı ile görev yapılır. Nöbet sistemi de bulunur. 24 saat çalışan kişiler 48 saat izin yapar. Personel sayısına, iş yoğunluğuna göre çalışma saatleri değişebilir. Genel olarak çalışma şartları iyidir. Yoğun bir iş tempoları olan personellerin acil durumlarda görev yapmak üzere yetiştirilmesi mesleğin zorluğunu gözler önüne sermeye yeterlidir.

ARFF Memuru Maaşları Ne Kadar? ARFF Memuru Ücretleri

Devlet bünyesindeki en en yüksek maaşlı personellerin başında ARFF memurluğu gelmektedir. Personellerin mesleği, çalışma şartları ne kadar zorluysa maaşları da diğer memurlara kıyasla daha yüksektir. Mesleğe 6 bin TL civarında maaşla başlayan personellerin kıdem ve derecesi arttıkça maaşları da 7-8 bin TL seviyesine kadar yükselmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.