kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Arkeolog Nedir? Arkeolog Ne İş Yapar?

​​​​​​​Arkeolog nedir, arkeolog ne iş yapmaktadır, arkeolog olarak nasıl çalışılır, arkeolog çalışma şartları nelerdir, arkeolog çalışma saatleri nasıldır, arkeolog görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Arkeolog Nedir? Arkeolog Ne İş Yapar?

Arkeoloji; bir çok bilim dalından yararlanan, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Arkeolog ise bilimin ışığında bu incelemeleri yapan kazılarda bulunan kişidir. Daha da ayrıntılı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Üniversite adayı bir genç veya üniversiteden mezun olmuş bir birey hangi mesleği yapacağını düşünürken o meslek hakkında bazı araştırmalar yapar, yapması gerekir. Bu araştırmaların amacı hayatının geri kalanını belirleyecek bir konuda doğru tercih yapabilmektir. Bizler sitemizde sizlerin doğru tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla pek çok konuda olduğu gibi derleyebildiğimiz kadar bilgi ile meslekler üzerine de yazılar hazırlıyoruz. Bu yazımızda arkeolog mesleği ile ilgili olarak bazı bilgiler bulabileceksiniz.

ARKEOLOG NEDİR?

Arkeoloji tarihin başlangıcından bu yana kadar geçen sürede insana, yaşadığı ortama dair yeraltı ve su altı araştırmaları ve kazıları yaparak elde edilen bilgileri inceleyen ve değerlendiren bir bilim dalıdır. Arkeologlar ise arkeoloji bilimi ile uğraşan, arkeoloji alanında çalışmalar yapan uzman kişilerdir. Arkeolog nedir sorusunun cevabını arkeolog görevlerini inceleyerek daha detaylı alabiliriz.

ARKEOLOĞUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Arkeolog ne iş yapar dendiğinde insanın aklına kazma kürek ile yeri kazan bireyler gelebilmektedir fakat arkelogların yaptığı işler, görevleri bundan ibaret değildir hatta kazıları genellikle kendileri yapmamakta, kazı ekipleri yapmaktadır. Arkeolog görevlerini kabaca sıralamak gerekirse şunlar karşımıza çıkmaktadır:

  • Uygun kazı yerini tespit etmek için jeofiziksel araştırmalarda bulunmak, hava fotoğrafçılığını kullanmak, gerekli metot ve yöntemleri hayata geçirmek
  • Arkeolojik kazılarda bulunmak ve kazı ekiplerinin koordinasyonunu sağlamak
  • Kazı sonucu elde edilen bulguları temizlemek, bu bulguları sınıflandırmak ve kayıtlara geçilmesini sağlayarak korunmaya alınmasını sağlamak
  • Personelin denetimini yapmak ve yönlendirmek,
  • Laboratuvar testleri yapmak (Radyokarbon vb.)
  • Önemli anıt ve binaların korunmasında rol oynamak
  • Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak gözlemci statüsünde görev yapmak

arkeolog ne is yapar

KİMLER ARKEOLOG UNVANI ELDE EDEBİLİRLER?

Ülkemizde arkeolog olarak görev yapmak mesleğe ve arkeoloji bilimine olan önemin azlığından dolayı kolay bir iş değildir fakat yine de belirtmek gerekirse Türkiye’de arkeolog olmak için adayların ya Arkeoloji ve türevi lisans programlarını bitirmesi ya da üniversitelerin kabul ettiği lisans programlarından birini bitirerek lisansüstü olarak bu alanda eğitim almaları gerekmektedir.

Kamuya çok fazla alım olmasa da genellikle kamuda çalışmak isteyen arkeoloji mezunlarının KPSS’ye girmeleri ve yeterli puanı elde etmeleri gerekmektedir. Özel sektörde çalışmak isteyen bireylerin ise yeterli donanıma sahip olmaları ve şirketlerin istediği şartları taşımaları beklenmektedir.

ARKEOLOG ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Arkeologların çalışma saatleri ve şartları durumdan duruma değişiklik gösterebilmektedir. Çalışma şartları eğer saha çalışmasında iseniz yorucu olabilirken sadece gözetim veya denetim görevinde iken ise rahat bir çalışma ortamının bulunduğu söylenebilir.

Çalışma saatleri konusu da benzer bir biçimde saha çalışmasında net olmamakla birlikte diğer alanlarda çalışırken de çalışılan projenin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.