kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bahçıvanlık Mesleği

​​​​​​​Bahçıvan nedir, bahçıvan çalışma şartları nelerdir, bahçıvan çalışma saatleri nasıldır, bahçıvan ne iş yapmaktadır, bahçıvan görevleri nelerdir, bahçıvan olarak nasıl çalışılır gibi soruların cevaplarına yazımızın içinden ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Bahçıvanlık Mesleği

Bahçıvanlık mesleği, bahçe ve parklardaki yeşil alanı bizler için daha da iyileştiren ve güzelleştiren meslek grubudur. Her türlü bitki konusunda bilgili ve sebze meyve yetiştiriciliğinde de hünerli olan bahçıvanlık mesleğini  gelin yakından tanıyalım

Üniversite adayı veya üniversiteden mezun olmuş bir birey hangi mesleği yapacağına dair fikir yürütürken o meslek veya meslekler hakkında bazı araştırmalar yapar, yapması önemlidir. Bu araştırmaların maksadı hayatının geri kalanını belirleyecek bir konuda doğru yönlenebilmektir. Bizler sitemizde sizlerin doğru tercih yapabilmelerini sağlamak için pek çok konuda olduğu gibi derleyebildiğimiz kadar bilgi ile meslekler üzerine de içerikler hazırlıyoruz. Bu yazımızda bahçıvan mesleği ile ilgili olarak bazı bilgiler derlemeye çalıştık.

BAHÇIVAN NEDİR?

Yeşil alanlardaki çiçeklerin, otların, ağaçların kısacası bitkilerin bakımı, büyümesi, ilaçlanması, yenilenmesi, korunması vb. görevleri bulunan ve bu konularda hizmet veren mesleği icra eden kişilere bahçıvan denmektedir.

NASIL BAHÇIVAN OLUNUR? KİMLER BAHÇIVAN OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Ülkemizde bahçıvan olarak meslek yapmak için özel bir akademik eğitim şartı aranmamaktadır yalnızca bazı durumlarda özel sertifika programlarından mezun olma şartı aranabilmektedir. Bu daha çok kamuda dışarıdan alım yapıldığı zaman önem kazanmaktadır, kamuda özellikle belediyelere bağlı çalışma ihtimali de bulunmaktadır ve bu tip sertifikalar bu noktada aranabilmektedir. Özel sektörde, otellerde ve benzeri yerlerde bahçıvan olarak çalışmak için aşçılık vb. meslek gruplarında olduğu gibi usta-çırak ilişkisinde eğitilmiş olmak yeterli gelebilmektedir.

BAHÇIVAN GÖREVLERİ NELERDİR?

Bahçıvan yukarıda da değindiğimiz gibi bitkiler ile uğraşılan bir iş yapmaktadır. Bahçıvanın yaptığı işleri görevleri üzerinden açıklamak gerekirse:

  • İlgilendiği alan bahçe, park, sera her ne ise buraya ekilecek tohumları elde etmek
  • Yine ilgilendiği alandaki bitkilerin sulamasını, gübrelemesini, çapalamasını, yabani otların temizlenmesini, budamasını yapmak
  • Çalıştığı ortamdaki yeşil alanları temiz tutmak, çimleri biçmek ve düzenlemek
  • Dönemine göre çiçek ve ağaç dikmek ve bunların bakımını yaparak yetişmesini sağlamak
  • Fide ve fidan yetiştirmek
  • Gerektiğinde çalıştığı alanın süslenmesini sağlamak
  • Hem çalıştığı alanı hem de orada bulunan yolları temizlemek ve parkın, bahçenin güzel görünmesini sağlamak

gibi temel görevlerinin olduğu görünmektedir.

bahcivan ne is yapar

BAHÇIVAN ÇALIŞMA ŞARTLARI VE BAHÇIVAN ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Bir bahçıvanın çalışma şartları da saatleri de çalıştığı alana, kuruma, yapıya göre değişiklik gösterse de genel bir şeyler söylemek gerekirse çalışma şartlarının çok da iyi olduğu söylenemeyebilir. Bahçıvanlar genellikle beden güçlerini de kullanarak iş yaptıkları için yorucu bir meslek grubundadırlar. Bu yoruculuğun karşılığını da maddi olarak tam anlamıyla aldıkları söylenemez. Buna çalışma saatlerindeki iş yüküne, ürüne, mevsime vb. durumlara bağlı olarak görünebilecek değişiklik ve uzun mesai saatlerinin var olma durumu da eklenince mesleğin yıpratıcı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Sorularınız veya paylaşımlarınız için yazımızın altında yer alan yorum kısmını kullanabilirsiniz. Ayrıca FORUM sayfalarımıza gelerek bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Numan porakal Avatar Numan porakal dedi ki:

    Bahçıvan sizinde beyanda bulunduğu gibi mesagatli bir doktorun yaşama can verdiği gibi canlıya hata bir bitkinin son anda mudahelesi ile can verebilen bir meslek dalı ne varmı kamudada olsa bahçıvanın ne yorgun olmasına nede bedensel iş yüküne bakilmak sizin temizlik görevlisi gibi her yöne gönderilmesine tam anlamıyla bahçıvanlık mesleği göz ardı edilmekte hata temizlik görevlisi gibi bahçenin sigara izmeretleri insanlar tarafından atılan evsel atıklar da dahil temizlik yaptırılması bu mesleğe verilmeyen önemin göstergesidir iş hukukunda bilmiyorsam lütfen düzeltin buna dair pozisyonlarda ayrıntılı olarak düzenleme olmaması benim gibi çalışma arkadaşlarını mağdur etiğine inanıyorum bahçıvanlık ağır iş sitatusune bile girmiyor bir insan bedenen metrelerceyuksek ağaçlara tırmanıp canı pahasına ağaca can verebilmek adına çalışma yapıyorsa düşüp ölme yada sakat kalmyi göze aliyosa bu hafif iş anlaminami geliyor Bahçıvan her zaman ayağı yerde çimlerin üzerinde rahat çiçeklerin içinde mi calisyor lütfen bilmiyorsam düzeltin bende öğreneyim en büyük isteğim bahçıvanlık tanımını ucu her yöne çekilebilir beden işçisi gibi bide hafif iş sitatusunden ağır iş sitadusune vede birazdaha iş kanununda tanımının iylestirilip bazı hakların ve Madi acidanda iylestirilmesi tanımının netlestirilmesi düşüncesidir saygılarımla bu konuda bilmediklerim varsa aydınlanmak dilegidir saygilar