kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Başpehlivan Nedir? Nasıl Olunur? 

Başpehlivan Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur?  Başpehlivan Nasıl Yazılır? Başpehlivan Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Başpehlivan Ne Kadar Kazanır? Türkiye'deki En Çok Tanınan Başpehlivanlar Kimlerdir?

A+
A-

Başpehlivan Nedir? Nasıl Olunur?

Ata sporu olan spor dallarından biri de güreştir. Güreşin çeşitleri olduğu gibi en çok bilineni yağlı güreşlerdir. Ülkemizde spora ilgi duyan gençler çocuk yaşta yönlendirmelerle birlikte güreş alında kendilerini yetiştirebilir ve en önemli ünvan olan Baş pehlivanlığa kadar gelebilirler.

Türkiye’deki milli sporlardan biri güreş sporudur. Uzun yıllar boyunca ülkede yaygın olan, adeta bir kültür haline gelen güreş sporu günümüzde de oldukça popülerdir.

Türkiye’de Kırkpınar gibi yağlı güreş müsabakaları bulunduğu gibi uluslararası arenadaki güreş müsabakalarına katılan profesyonel sporcular da bulunur. Türkiye’de güreş alanında rüştünü ispat etmiş, tüm müsabakaları kazanmış kişilere başpehlivan denmektedir. Ancak pek çok kişi bu kelimenin anlamını, ne demek olduğunu merak etmektedir. Peki başpehlivan nedir? Ne demek? Başpehlivan nasıl olunur? Başpehlivan ne kadar kazanır?

Başpehlivan Ne Demek? 

Türk Dil Kurumu’na göre pehlivan kelimesi Farsça kökenlidir ve orijinal hali “pehlevan” şeklindedir. Kelimenin bir anlamı güreşçi, ikinci anlamı ise boylu boslu ve gülü kimse şeklindedir. Başpehlivan ise tüm pehlivanların en güçlüsü, başındaki kişi anlamına gelir.

Başpehlivan olmak için Türkiye’de Kırkpınar gibi yağlı güreş turnuvalarını kazanmak gerekmektedir. Türkiye’de bu unvana sahip olan kişilere hep güreş hem de spor camiasında büyük saygı duyulur.

Başpehlivan Nasıl Yazılır?

Kelimeyle ilgili en çok sorulan soruların başında “başpehlivan nasıl yazılır?” sorusu gelmektedir. Bazı kişiler “baş pehlivan” gibi ayrı yazılacağını sanarken bazıları da “başpehlivan” şeklinde yazılacağını iddia etmektedir.

Kelime ayrı değil bitişik yazılır ve doğrusu “başpehlivan” şeklindedir.

Başpehlivan Nasıl Olunur?

Başpehlivan olmak için öncelikle güreşçi yani pehlivan olmak gerekir. Daha sonra yağlı güreş veya karakucak gibi müsabakalara girip rakiplerin tamamını yenmek gerekir. Rakiplerini tuş ettirdikten sonra şampiyon olan kişilere başpehlivan denir.

Bu unvan için yarışan veya sahip olan kişiler sadece güreş işiyle ilgilenebileceği gibi başka işlerle de meşgul olabilirler. Güreşlerde kispet adı verilen deri pantalon giyen güreşçiler müsabaka öncesinde yağlanmaktadırlar. Zeytinyağı ile yağlanan güreşçiler daha sonra zorlu bir mücadeleye girişirler.

Başpehlivan Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Adaylar önce güreşçi olmalı, güreş sporunu iyice öğrenmelidir. Daha sonra pehlivan olaran Türkiye’deki turnuvalara katılmalısınız. Kendi kilonuzda gireceğiniz yarışmalarda pek çok galibiyet almalı ve kupa sahibi olmalısınız. Daha sonra profesyonel olarak kulüplere girebilir ve kendinizi camiaya tanıtabilirsiniz.

Ancak başpehlivan olmak için çok güçlü olmalı, kuvvetli ve cüsseli olmanız gerekir. Ayrıca teknik ve taktik bilginizin de fazla olması önemlidir. Tüm bu süreçler oldukça zorludur. Çünkü saatler süren antrenmanlar ve düzgün beslenmek gerekir. Ardından da büyük turnuvalarda rakiplerinizi yenerek başpehlivan olabilirsiniz.

Başpehlivan Ne Kadar Kazanır?

Bu unvana sahip olmak oldukça zorludur. Üstelik bu unvana ve spora büyük saygı duyulur. Bu nedenle turnuvalarda para ödülleri bulunur. Başpehlivan olmayı elde eden güreşçiye turnuva sonucunda 50-100 bin TL arasında para ödülü verilmektedir.

Bunların yanı sıra sponsorluk anlaşmaları, belediye ve şirketlerle yapılan anlaşmalarla gelirler artırılabilir. Günümüzde başpehlivanların aylık 10-20 bin TL gelir elde edebildiği tahmin edilir.

Türkiye’deki En Çok Tanınan Başpehlivanlar Kimlerdir?

Recep Kara
Recep Gürbüz
Mustafa Batu
Mükerrem Kıyı
Mehmet Yeşil
İsmail Balaban
İsmail Koç
İsmail Erkal
Ali Gürbüz
Şaban Yılmaz
Savaş Yıldırım

Yorumlar

  1. Yakup Avatar Yakup dedi ki:

    Nereye ve nasıl müracaat edebilirim bilginiz varmı