kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cezaevi Müdürü Nedir? Nasıl Olunur? Yetkileri Nelerdir?

Cezaevi Müdürü Nedir? Nasıl Olunur? Yetkileri Nelerdir? Cezaevi Müdürü Olma Şartları Nelerdir? Gardiyanlar Cezaevi Müdürü Olabilir Mi? Cezaevi Müdürü Görevleri Nelerdir?

A+
A-

Cezaevi Müdürü Nedir?

Cezaevi Müdürü Nedir; cezaevlerinde idareci konumunda olan yasa ve yönetmelikleri uygulayan ayrıca istek ve emirleri yerine getiren kişi olarak tanımlanır. Personelin koordinasyonu da cezaevi müdürü sağlamaktadır.

Suç ve suçlularla mücadelede cezaevleri büyük rol oynamaktadır. Suçu önleme, suçluları cezalandırma ve bu kişileri topluma geri kazandırma konusunda cezaevleri sistemin merkezindedir. Ayrıca bu yerlerde farklı kadro ve pozisyonlarda onlarca memur çalışır. Gardiyanlar, şoförler, güvenlik görevlileri, asker ve polisler, sağlık çalışanlarının görev yaptığı cezaevlerinde en yetkili kişilerse cezaevi müdürleridir. Peki cezaevi müdürü nedir? Kimdir? Nasıl olunur? Ne iş yapar? İşte tüm merak edilenler..

Cezaevi Müdürü Nedir? Kimdir?

Cezaevi hükümlerin içinde tutuldukları yapı olarak ifade edilir. Hapishane, mahpus, dam, kodes, mahpushane olarak da bilinmektedir. Arapça kökenli müdür kelimesi de idareci, yönetici anlamındadır. Cezaevlerini yöneten, idareci görevinde olan kişiye cezaevi müdürü denir.

Yasaları, yönetmelikleri, gelen talimat ve emirleri uygular. Personelini koordine eder. Mahkumların ve personelin istekleri ile ilgilenir. Türkiye’de 500 civarında cezaevi bulunmaktadır. Bu yerlerin başındaki, en yetkili kişiler müdürlerdir.

Cezaevi Müdürü Nasıl Olunur?

Cezaevi müdürü olabilmek için hapishanelerde idare memuru olarak en az 3 yıl görev yapmak gerekmektedir. Ayrıca eğitim uzmanı, sosyal çalışmacı, sosyolog, psikolog, mühendis, doktor, diş doktoru ve sayman mesleklerinde en az 8 yıl deneyimli olmanız gerekir.

Tüm bu şartları taşıyan kişiler Adalet Bakanlığı tarafından açılan görevde yükselme sınavına girip başarılı olmaya çalışır. Başarılı olan adaylar bakanlık tarafından cezaevi müdür yardımcısı veya cezaevi müdürü olarak atanır.

Cezaevi Müdürü Olma Şartları Nelerdir?

  • Adayların en az 4 yıllık yüksek öğretim mezunu olması gerekir.
  • İdare memurluğu öğrenciliği de dahil olmak üzere idare memuru olarak en az 3 yıl deneyimli olması gerekir.
  • Veya eğitim uzmanı, öğretmen, sosyal çalışması, psikolog, sosyolog, mühendis, doktor, diş doktoru ve sayman unvanlarında 8 yıl hizmet yılı olması gerekir.
  • Son 5 yıla ait müfettiş ve kontrolör hal kağıtlarının en az yarısında notlarının iyi olması gerekir.
  • Adaletli, iyi, dürüst, namuslu, yardımsever olmalıdır.
  • Haksızlıkların, yanlışların içerisinde olmamalı, insani değerlere önem vermelidir.

Cezaevi Müdürünün Yetkileri Nelerdir? Cezaevi Müdürü Görevleri

Cezaevi müdürleri, hapishane yerleşkesi içerisindeki en yetkili kişidir. Pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Her türlü onay, imza yetkisi ondadır. Kuralların konulması, uyulması ve uymayanların cezalandırılması onun sorumluluğundadır. Bu kapsamda cezaevi müdürü yetkileri şu şekildedir;

  • Personele görevler verir, görevleri yapıp yapmadıklarını denetler
  • Yasalara, mevzuatlara, yönetmeliklere, kurallara uyulup uyulmadığını denetler
  • Hesap işlerini koordine ve kontrol eder
  • Hükümlülerin bilgilerini toplar, iletişim kurar
  • Hükümlü ve personelin sağlık durumunu takip eder
  • Mahkumların rehabilitasyonları ile ilgilenir
  • Kendisine verilen talimatlara uyar
  • Hazırladığı rapor ve bilgileri amirlerine sunar
  • Kurumun ihtiyaçlarını ve sorunlarını ilgililere iletir
  • Güvenlik konuları ile ilgilenir

Gardiyanlar Cezaevi Müdürü Olabilir Mi?

Cezaevlerindeki en kritik görevi üstlenen kişiler gardiyanlardır. Bu kişiler görevde yükselip yükselemeyeceklerini merak eder.

Gardiyanlar idare memurluklarından başlıcalarından olduğu için gardiyanlar cezaevi müdürü olabilir. Eğer gardiyan olarak en az 3 sene çalışmışsanız sizde bu göreve atanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.