kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Protez Teknisyeni Ne İş Yapar?

​​​​​​​Diş protez teknisyeni nedir, diş protez teknisyeni ne iş yapar, diş protez teknisyeni nasıl olunur, diş protez teknisyeni görevleri nelerdir, diş protez teknisyeni çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Diş Protez Teknisyeni Ne iş Yapar?

Diş Protez Teknisyeni ne iş yapar sorusunun cevabı; protezlerin onarımını yapan, diş hekimi tarafından kullanılan aletlerin genel bakımını yapan kişidir diyebiliriz. Günümüzde sağlık alanında tercih edilen meslekler arasındadır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda diş protez teknisyeni mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLİĞİ NEDİR?

Teknisyenler ve teknikerler sağlık sektöründe ilgili branşın uzmanının yanında yardımcı personel olarak görev yaparlar ve diş protez teknisyenleri de diş protez teknikerleri gibi bu şekilde diş hekiminin yanında yardımcı personel olarak görev yapmaktadırlar. Diş protez teknisyenliği nedir sorusunun cevabını ne iş yaptığına ve görevlerine bakarak daha net anlamak mümkündür.

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Diş protez teknisyeni yukarıda belirttiğimiz gibi diş hekimin yanında yardımcı personel olarak görev yapar ve özellikle hekimin uygulanmasını istediği protezler üzerine hizmet verirler. Diş protez teknisyenin görevleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte şu şekilde sıralanmıştır:

  • Laboratuardaki cihazların ve ekipmanın kullanım öncesi kontrollerini yaparlar ve düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırırlar.
  • Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modeli hazırlarlar
  • Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yaparlar
  • Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yaparlar ve cihazların günlük bakımını sağlarlar

Kabaca diş protez teknisyeninin görevleri ve iş tanımları bunlar üzerine kuruludur.

dis protez teknisyeni ne is yapar

NASIL DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ OLUNUR? KİMLER DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Bir adayın teknisyen olabilmesinin ilk şartı özellikle belli bir branş için ilgili ortaöğretim bölümü mezunu olmasıdır. Diş protez teknisyeni olmak isteyen bir bireyin de

  • Diş Protez – Diş Protez Teknisyenliği Dalı (Dal kod: 101)

mezunu olması gerekmektedir. Bu dediğimiz gibi meslek adayı olabilmek için izlenmesi gereken ilk aşamadır. Bundan sonrası için eğer birey memur olarak diş protez teknisyeni olmak istiyor ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girmeli ve belli bir puan elde etmelidir.

Elde edilen puan ışığında Sağlık Bakanlığı’nın merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde diş protez teknisyeni olarak yerleştirilmeyi beklemesi gereklidir.

Özel sektörde diş protez teknisyenliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında iyi yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak, onların dikkatini çekerek işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Diş protez teknisyenleri ile diş protez teknikerleri birbirine benzer işler yapmaktadırlar ve diş protez teknikerleri gibi diş protez teknisyenleri de kapalı bir laboratuvar ortamında, kendi uzmanlık alanlarındaki ekipmanlar ile çalışmaktadırlar.

Diş protez teknisyenliği bir çok sağlık teknikerliği veya teknisyenliğine göre bir parça daha kolay bir meslektir fakat yine de hastalar ile iletişim halinde olunan yani sağlık alanındaki her mesleğin zor olduğunun altını çizmekte fayda var.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat sağlık alanında işler bir parça farklı işleyebilmektedir. Çalışılan kuruma ve yoğunluk dönemlerine bağlı olarak ek mesailer ve nöbetler nedeniyle bu süreler genellikle sağlık personellerinde uzasa da diş protez teknisyenleri haftada buna yakın bir mesai yapmaktadırlar, bazı durumlarda da biraz üzerine çıkabilmektedirler.

İDEAL BİR DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ NASIL OLMALI?

Mesleği seçmeyi düşünen ya da meslek mensubu olan kişilerin buraya dikkat etmesini önemsiyoruz çünkü özellikle sağlık alanında teknikerlik veya teknisyenlik yapan insanların insan sağlığı ile alakalı bir iş yaptıklarını ve bunun ne kadar önemli olduğunun farkında olmalarını arzuluyoruz.

Bunun dışında özellikle diş protez teknisyeni unvanı ile çalışacak meslek mensuplarının; dikkatli, hijyenik, özenli, ince el becerilerine, ekip olarak çalışabilme yeteneğine sahip, el ve göz kabiliyetleri gelişmiş bireyler olması beklenmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.