kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

E Sporcu Nedir? Nasıl Olunur?

E spor nedir? E sporcu nasıl olunur? E sporcu maaşları ne kadar? Ülkemizde ve Dünya'da gelişen yeni nesil bir meslek hakkında tüm detayları toplamaya çalıştık.

A+
A-

E Sporcu Nedir?

E Sporcu Nedir; video oyunları oynayarak kazanç sağlayan kişiye denir. Kişiler ilgili yerlerde turnuvalara başvurabilir. Ayrıca hem bireysel hem de grup olarak yarışmalara katılabildiğini belirmek gerekir.

Tüm alışkanlıkların hızla değiştiği günümüzde meslekler de değişiyor. Çok değil 5 sene öncesine kadar youtuber gibi bir meslek yoktu, eğer yayın yapmak ve para kazanmak istiyorsanız televizyon tek alternatifinizdi, bugün ise istediğiniz alanda kanal açıp yayın  yapma ve para kazanma şansınız var.

Online oyun oynayan, turnuvalara katılan veya twitch gibi platformlar üzerinden yayın yapan kişilere e spocu adı verilmektedir. Herkes online oyun olabilir ancak herkesin oynadığı oyun izlenecek bir şeyler sunmayacaktır. Halı saha maçını izlemek genellikle pek zevk vermez ve tercih edilmezken kaliteli iki profesyonel takımın karşılaşmasını izlemek için yüzlerce lira ödemek isteyen milyonlarca insanın oluşu benzer bir örnektir. Yani mutlaka seyir zevki veren bir oyun sergilemek zorundasınız.

E Spocu Nasıl Olunur? E Spor Lisansı Nasıl Alınır?

Ülkemizde resmi  olarak lisans almanıza imkan tanıyan düzenleme yürülüğe girdi. Eylül 2018’den itibaren şartları taşıyan herkes e spor lisansı alıp lisanslı e sporcu olabilir. E spor lisans şartları nelerdir?

  • En az 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Lisans tescil fişini doldurmak ve teslim etmek
  • E spor için uygunluğu gösterir sağlık raporu
  • TC kimlik fotokopisi
  • 6 yaşını doldurmuş olmak

Gençlik ve Spor Bakanlığı internet sitesinden tescil fişini indirip bilgilerinizi doğru şekilde doldurun. Ardından hastaneye başvuru yapıp e spor sağlık raporu alın ve bu evraklarla ilg gençlik ve spor il müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir.

E Sporcu Ne Kadar Kazanır? 

Yakın zamana kadar bilgisayar oyunu oynayarak para kazanacağım deseniz muhtemelen alay konusu olurdunuz ancak bugün e spor takımları kuruldu ve onlarca turnuva düzenleniyor. Etkinliklerin izleyici, reklam ve sponsor gelirleri başarılarına göre takımlara ödül olarak dağıtılıyor. Uzun lafın kısası e spor takımı eğer başarılıysa çok güzel paralar kazanıyor. Uluslararası turnuvalara davet alan bir e spor takımına giren e spor oyuncusunun geliri de dolar üzerinden ödenmektedir. 

Gelir güzel, bilgisayar oyunu oynamak zevkli ancak bu alanda rekabet çok yüksek, unutmayın yalnızca Türkler rakibiniz değil. Futboldaki gibi yerli oyuncuyu koruyan kurallar yok bir Türk e spor takımında her uyruktan oyuncu yer alabilir yalnızca vize işlemleri için yılda 2 oyuncu gibi bir sınırlama mevcuttur. O yüzden en iyisi olmalı ve sürekli kendinizi geliştirmelisiniz. Önemli olan yalnızca diğerlerinden daha iyi olmakta değil aynı zamanda oyununuz seyir zevki de vermeli.

En eski oyunlardan olan counter strike en fazla e sporcu olan alanlardan da biridir. Dünya çapında bir çok turnuvaya katılmış arkadaşlarımızın bizlere verdiği öneri mutlaka çok iyi İngilizce bilin! Çünkü siz uluslararası bir rekabetin parçası olmayı seçtiniz ve hem rakipleriniz hem takım arkadaşlarınız büyü olasılıkla yabancılardan oluşacak.

Ne kadar kazanır sorusuna cevap olarak ortalama 6.000-15.000 TL civarında diyebiliriz.

Türk E spor Takımları Hangileri?

Ülkemizde e spor takımları lol yani legue of legends oyun liginde de kapışmakta olup Beşiktaş, Fenerbahçe, başakşehir, Galatasaray gibi tüm büyük kulüplerin lol e spor takımı mevcuttur.

  • 1907 fenerbahçe e-spor
  • Beşiktaş Esports
  • Başakşehir Supermassive
  • Dark Passage
  • Royal Bandits

Ülkemizin önde gelen e spor takımları olarak kabul edilmektedir. E sporcu nasıl olunur merak eden arkadaşlarımız için verilebilecek en güzel tavsiye saatlerce bilgisayar başında kalkmadan oturmak şimdi cazip gelebilir ancak buna ne kadar dayanabileceğinizi iyi düşünün. İleri de obezite başta olmak üzere bir çok sağlık sorunuyla baş etmek zorunda kalacağınızı ve asosyallikle mücadele etmek zorunda kalacağınızı unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.