kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Elektrik Elektronik Mühendisi

​​​​​​​Elektrik elektronik mühendisi nedir? Nasıl olunur? Çalışma şartları, saatleri nasıldır? Elektrik-elektronik mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar?

A+
A-

Elektrik Elektronik Mühendisi

Mühendislik başlı başına zor bir meslek grubudur. Elektrik elektronik mühendisliği de bu zor mesleklerden biri olarak karşımıza çıkar. Çeşitli donanım ve sitemleri tasarlayan, geliştiren elektrik elektronik mühendisliği en çok tercih edilen meslek dalıdır.

Bir mesleğe başlamadan önce bir meslek adayının o mesleği araştırması doğaldır. Çalışma saatleri nasıl, çalışma şartları nasıl, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir gibi soruların en temelde bir mesleği anlamaya yardımcı olur. Herhangi bir mesleği yapmayı düşünen aday için bizler de fikir veren yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda elektrik elektronik mühendisi mesleğine dair bilgiler vermeye çalıştık.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NEDİR?

Elektrik elektronik mühendisi hem elektrik enerjisi üzerine hem de elektronik üzerine çalışmalar yapan bir mühendis grubudur. Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması ve bu sürecin sorunsuz yürümesinin sağlanması gibi işlerin yanı sıra elektronik aletlerin verimli çalışması, geliştirilmesi, doğru kullanılması gibi konularda da hizmet veren mühendisler genelde elektrik elektronik mühendisleridir.

NASIL ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OLUNUR? KİMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Elektrik elektronik mühendisi olmanın yolu lisans düzeyinde elektrik elektronik mühendisliği bölümünü veya buna benzer, türevi bir bölümü bitirmekten geçmektedir. Bunun dışında başka bir lisans programı mezunu olunması durumunda lisansüstünde elektrik elektronik mühendisi veya benzeri bir programın öğrenimini görerek de elektrik elektronik mühendisi olmanın yolunu özel sektörde firmaların inisiyatifleri doğrultusunda açmak mümkündür.

Tabi ki herhangi bir bölüm mezunu olmak o mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde veya kamuda elektrik elektronik mühendisi olabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle özel sektörde elektrik elektronik mühendisi olarak görev yapmayı düşünen bir bireyin yeterli donanıma sahip, alanına hakim, dil bilen ve kendini geliştirmiş olması aranır. Bu özelliklere haiz olan bir birey özel sektörde elektrik elektronik mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşların alımlarını takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelidir.

Kamuda elektrik elektronik mühendisi olabilmek için ise (istisna durumlar dışında) kamu personeli seçme sınavı (KPSS) adını taşıyan sınava girmek ve ilanlara başvuru yapmayı veya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak puanı almak gerekmektedir.

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Elektrik elektronik mühendisi tanımında da bahsettiğimiz üzere hem elektrik enerjisinin tüm süreçlerinde hem de elektronik aletlerin tasarımından, sorunsuz ve doğru çalışmasına, bakımına kadar geniş bir yelpazede çalışır. Elektrik elektronik mühendisinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlayarak geliştirmek
  • Elektrik sistemlerinin ihtiyaçlarını saptadıktan sonra geliştirerek kapasitelerini arttırmak ve maliyetlerini belirlemek,
  • Elektronik aksamların denetimini yapmak ve güvenlik standartlarına uygunluğunu belirlemek,
  • Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek
  • Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretim, bakım, onarım ve gelişimini sağlamak
  • Elektrik enerjisinin her türlü üretiminde proje üretmek, üretim yapılmasını sağlamak ve uygulamaya geçirmek
  • Elektrik veya elektronik anlamda tasarımdan, imalat, işletme ve bakıma kadar tüm süreçlerde rol almak
  • Çalıştığı departmana ve talep edilenlere yönelik olarak proje üretmek, projelerin kalite standartlarına ve zamanına uygun gerçekleşmesini sağlamak ve bu süreci denetlemek
  • Altında yer alan tüm birimlerin koordinasyonunu, organizasyonunu ve denetimi sağlamak

elektrik elektronik muhendisi ne is yapar

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Elektrik elektronik mühendisleri hem kamuda hem de özel sektörde (özellikle kendini yetiştirmiş mühendisler açısından) iyi denebilecek meslek, çalışma şartlarına sahiptir.

Kamuda hem çalışma şartları hem de çalışma saatleri fiyat/performans açısından değerlendirildiğinde haftalık 40 saat civarı çalışıldığı ve buna bağlı olarak maddi ve manevi olarak tatmin olunacak bir meslek yapıldığı görülmektedir.

Hem özel sektörde hem kamuda çalışma ortamları çalışılan departmana bağlı olarak büro ortamı veya şantiye, bina içi yani elektrik ve elektronik araçların bulunabileceği alanlar olabilmektedir fakat bazı istisna departmanlar dışında bedenen çok fazla yorucu çalışma ortamı bulunmamaktadır. Tabi ki mental olarak yorulma potansiyelinin bulunduğunu da belirtmek gerekir.

Özel sektörde haftalık olarak yaklaşık 55-60 saat çalışılması mesleği biraz çalışma şartları açısından eksiye düşürse de bu genellikle yeni başlayan veya az deneyimli elektrik elektronik mühendislerinin yaşadığı sıkıntıdır. Maddi ve manevi açıdan da yine tatmin olamama deneyimsiz iken başlarına gelse de tecrübe ve donanım sahibi elektrik elektronik mühendisleri özel sektörde de tatmin olacaklar çalışma şartlarına sahiptirler.

Merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.