kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Enerji Mühendisi Ne İş Yapar?

Enerji mühendisi nedir? Enerji mühendisi görevleri nelerdir? Enerji mühendisi çalışma saat ve şartları nasıldır? Kimler, nasıl olabilir? Enerji mühendisi ne iş yapar?

A+
A-

Enerji Mühendisi Ne İş Yapar?

Mühendislik bilimin ışığında ilerleyen ve uzmanlık gerektiren eğitim süreçlerinden geçmektedir. Mühendisliğin pek çok dalı vardır. Bunlardan biri de Enerji Mühendisliği.

Hangi meslek olursa olsun o mesleği icra etmeyi düşünen bireyler o meslek hakkında merak ettiklerini araştırırlar. Özellikle merak ettikleri bazı şeyler o mesleğin ne iş yaptığı, iş koşullarının ne şekilde olduğu ve nasıl o mesleğin yapılabileceğidir. Buradan hareketle bizler sitemizde meslekler üzerine bu tip genel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Okuduğunuz yazımızda ise enerji mühendisi hakkında bilgiler derlemeye çalıştık.

ENERJİ MÜHENDİSİ NEDİR, KİMDİR?

Enerji mühendisi enerji üzerine çalışan bir mühendis türüdür ve enerji elde etmeyi maksimum verim ve yenilikçi yöntemler ile yapmak amacıyla projeler ortaya koyar. Çevre kirliliğini azaltmak, düşük maliyet ile maksimum performans almak, yeni enerji türleri ve onları elde etmeyi sağlayacak altyapıyı ve teknolojiyi geliştirmek, bu alanda projeler üretmek, bu projelerin hayata eksiksiz olarak geçmesini sağlamak enerji mühendisinin iş tanımı içerisindedir.

ENERJİ MÜHENDİSİ OLARAK KİMLER ÇALIŞABİLİRLER?

Bir mesleği yapmak için öncelikle o alanda eğitim alınmış olması gerekmektedir. Bu bazı mesleklerde 2 yıllık bir eğitim ile bazılarında usta çırak ilişkisi ile bazı mesleklerde ise lisans veya lisansüstü eğitim ile mümkün olmaktadır. Enerji mühendisi olabilmek için de en az ilgili bir lisans programı bitirmek gerekmektedir. İlgili lisans programı enerji mühendisi olmak için enerji mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği veya benzeri bir bölümdür.

Ayrıca bu alanda lisansüstü eğitim alma şansını elde edebileceğiniz bir lisans programı bitirdiyseniz de lisansüstü öğrenim görerek de enerji mühendisi olma şansını özel sektörde firmalara bağlı olarak elde edebilirsiniz.

Alınan eğitim tabi ki sadece bu işin ilk basamağıdır ve enerji mühendisi olarak çalışmak isteyen bir birey için izlenmesi gereken bazı yollar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kamuda çalışmak için KPSS’ye yani kamu personeli sınavına girerek ilanları takip etmek, ilanlara başvuru yapmaya veya merkezi atama ile atanmayı sağlayacak yeterlilikte puan almaktır. Diğeri ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara başvuruda bulunmaktır. Bu başvurular kimi zaman açılan ilan sonrasında kimi zaman da ilan olmasa bile bu alanda hizmet veren firmalara cv bırakmak suretiyle yapılmaktadır. Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere özel sektörde enerji mühendisi olabilmek için bir şirketin sizden beklediği donanıma sahip olmalısınız.

ENERJİ MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? ?

Yukarıda enerji mühendisini tanımlarken aslında genel olarak ne iş yaptığından da kabaca bahsettik. Enerji mühendisi ne iş yapar sorusunu enerji mühendisinin görevlerine bakarak biraz daha geniş olarak anlayabiliriz. Enerji mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

  • Yüksek enerji tüketen kaynakları ortaya çıkarmak ve enerji verimliliğini artıracak süreçlerin gelişmesine katkı sağlamak
  • Enerji verimliliği tasarımının uygulanması adına teknik raporlar ortaya koymak
  • Alternatif enerji kaynakları üzerine araştırmalar geliştirmek
  • Enerji modelleme, ölçüm, doğrulama ya da devreye alma gibi işlemlerin gerçekleşmesini sağlamak
  • Bina otomasyon sistemleri için enerji yöntemi prosedürlerini hazırlamak
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek
  • Çalışılan kurum ve kuruluşun talepleri doğrultusunda proje oluşturmak, projelerin sorunsuz hayata geçmesini ve zamanında bitirilmesini sağlamak, bu projeleri denetlemek
  • Bulunduğu birimde altında çalışan organizasyonun koordinasyonunu sağlamak, onları denetlemek

enerji muhendisi ne is yapar

ENERJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ 

Kamu ve özel sektör diye bir ayrım ile enerji mühendislerinin çalışma saat ve şartlarını değerlendirecek olursak kamuda çalışan enerji mühendisleri tüm kamu çalışanları gibi haftalık 40 saat mesai saatine sahiptirler ve buna bağlı olarak da daha baştan çalışma şartları iyi denecek seviyeden başlar. Bir mühendisliğin yarattığı kadar stres sahibi olarak çalışan enerji mühendisleri birçok meslek grubuna göre özellikle kamuda hem maddi hem manevi yönden tatmin edici, rahat denebilecek bir mesleğe sahiptirler. Uzmanlık alanına, çalışılan departmana ve kuruluşa bağlı olarak ofiste veya sahada mesleklerini icra edebilirler.

Özel sektörde ise işler özellikle başlangıç seviyesinde kamudaki kadar iyi olmasa da ilerleyen süreçte kamuya yakın hatta kamudan daha iyi çalışma şartları olabilmektedir. Kamudan farklı olarak çalışma saatlerinin haftalık 40 saatin üzerinde olabilme durumu özel sektör için dezavantaj sayılabilir.

Eğitim, kariyer planlama, meslekler, alımlar ve benzeri tüm konularda bilgi almak, soru sormak ve paylaşımlarda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.