kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Sınavı Başvuru Şartları ve İl Tercihleri

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY sınav sürecinde il tercihleri nasıl yapılmaktadır? Adaylar GUY Sınavına nasıl başvuru yapacaklar? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın en temel tanımıyla vergilendirme konusunda çalışan bağlı kuruluşu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatında görevlendirdiği Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine giriş sınavına başvuru koşulları nelerdir? Gelir Uzman Yardımcılığı il tercihleri nasıl gerçekleştirilmektedir? Nasıl Gelir Uzman Yardımcısı olunur? Gelir Uzman Yardımcılığı mesleğine dair diğer detaylarla birlikte tüm bu sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Nedir?

Gelir Uzman Yardımcılığı; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taşra teşkilatında yer alan vergi daireleri birimlerinde görevlendirdiği, bulunduğu birime göre vergi ile alakalı süreçlerde vazife yapan meslek mensuplarının uhdesinde bulunduğu bir kariyer meslektir. Mesleğe giriş için en temel koşul her şeyden evvel ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS A Grubu oturumlarından yüksek puanlar almaktır. Ardından yazılı Kurum Sınavı ve sözlü mülakat aşamaları ile mesleğe giren adaylar Gelir Uzman Yardımcılığı unvanını edinmektedirler. kamu haber

Gelir Uzman Yardımcısı GUY Nasıl Olunur? 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından üç farklı grup için Gelir Uzman Yardımcılığı alımı gerçekleştirilmektedir. Bu üç grup şu şekildedir;

>Hukuk Fakültesi ile İİBF/SBF/İşletme veya İktisat Fakülteleri’nin birisinden mezun adaylar
>Üniversitelerin mühendislik fakültesi bölümlerinden mezun adaylar,
>Üniversitelerin İstatistik veya Matematik bölümlerinden mezun adaylar,

-Gelir Uzman Yardımcısı olmak isteyen adayların; alıma başvuruda bulunacakları alanlara göre Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen KPSS Lisans veya KPSS A Grubu sınavına katılmaları ve alıma başvuruda bulunabilmek için birinci gruba dahil iseler KPSS P48 puan türünden, iki veya üçüncü gruba dahil iseler KPSS P3 puan türünden en az 70 puan sahibi olmaları gerekmektedir. Alınan puanın son iki yıl içerisinde gerçekleştirilen sınavların birisinden alınmış olması şarttır.

-Gelir Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunacak olan adayların, sınavın gerçekleştirileceği yılın başı itibariyle 35 yaşlarını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

-Ayrıca adayların alıma başvuruda bulunabilmeleri için askerlik ile ilişiklerinin olmaması gerekmektedir.

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Yazılı Sınavı

Gelir Uzman Yardımcılığı GUY Yazılı sınavı aşağıdaki konulardan oluşmaktadır; 

1) Hukuk Fakültesi ve İİBF/SBF/İktisat veya İşletme Fakülteleri’nden mezun olan adaylar için;

HUKUK Alanı;
-Anayasa Hukuku
-İdari Yargı Hukuku
-İdare Hukuku
-İcra ve İflas Hukuku
-Borçlar Hukuku
-Medeni Hukuk

MUHASEBE Alanı;
-Ticari Hesap
-Maliyet Muhasebesi
-Mali Tablolar Analizi
-Şirketler Muhasebesi
-Genel Muhasebe

MALİYE Alanı;
-Türk Vergi Sistemi (Genel Esaslar)
-Maliye Politikası
-Kamu Maliyesi

İKTİSAT Alanı;
-Uluslararası Eko. Kuruluşlar ve İlişkiler
-İşletme İktisadı
-Mikro İktisat
-Makro İktisat
-Uluslararası İktisat

-Atatürk İlkeleri ile İnkılaplar Tarihi

2) Mühendislik Fakültesi Bölümleri ile İstatistik ve Matematik Bölümlerinden mezun olan adaylar için;

-Genel Kültür – Genel Yetenek alanı
-Atatürk İlkeleri ve İnkılaplar Tarihi
-Alım yapılacak olan bölümün, eğitim gördüğü müfredata göre belirlenecek olan alan bilgisi testi

Gelir Uzman Yardımcılığı alımının ilk bölümü olan yazılı sınavda adaylara toplam 100 soru yöneltilmektedir. Bu 100 soru için adaylara 2 saat süre tanınmaktadır. Adayların yazılı sınavda başarılı olabilmeleri için almaları gereken en düşük puan 70’tir. Yazılı sınavda başarılı olan adaylarda, mesleğe alınacağı ilan edilen aday sayısının 2 katı kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın oluşturacağı komisyonlarca gerçekleştirilecek sözlü mülakatlara katılmaya hak kazanacaklardır.

gib egitim merkezi 1

Gelir Uzman Yardımcılığı Başvuruları Nasıl Yapılır? Tek İl Tercih Sistemi Nedir, Nasıl İl Tercihi Yapılmaktadır?

Gelir Uzman Yardımcılığı alımında Başkanlık, alım yapılacak olan il ve ilçeleri sınav duyurusunda ilan etmektedir. Alım yapılacak olan kadro sayısı bu illere bölüştürülmüş durumda duyurulmaktadır. Adaylar Başkanlığın duyurmuş olduğu illerden yalnızca birisi için başvuru yapabilmektedir ve her il için tercihte bulunan adaylar kendi arasında sıralanmakta ve her ilin kendi içerisinde taban puanı oluşmaktadır. Adayların her il için, o ile alınacak olan Gelir Uzman Yardımcısı sayısının beş katı kadar aday arasında yer almaları gerekmektedir.

Örneğin; 2018 yılında gerçekleştirilen Gelir Uzman Yardımcılığı alımında kontenjan açılmış olan Ankara ve İstanbul illerini ele alalım.

Başkanlığın Ankara ili için belirlemiş olduğu kontenjan 170, İstanbul içinse 300 kişi idi. Halen geçerliliğini sürdüren tek il seçimi sistemine göre bu illerden birisini tercih eden adaylar kendi arasında sıralanmış, yapılan sıralamaya göre Ankara İli için 850, İstanbul içinse 1500 aday yazılı sınava katılmaya hak kazanmıştır.

Ankara ili için sınava katılmaya hak kazanan 850. adayın puanı; 74,06494, İstanbul için sınava katılmaya hak kazanan 1500. adayın puanı; 77,46844 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla Ankara için başvuruda bulunan 74 puanlı aday sınava katılmaya hak kazanırken, İstanbul için başvuruda bulunmuş 75 puanlı bir aday yarış dışında kalmıştır. 

Gelir Uzman Yardımcılığı Tek İl Sistemi Değişti! Beş İl Tercih Sistemi Geldi!

5 Mayıs 2020 tarihinde il tercihi konusunda değişiklik 31118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Son yapılan düzenlemeleri ve güncel durumu detaylı şekilde incelemek için aşağıda yer alan yönlendirme ile haberimize erişebilirsiniz;

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.