kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Gemi makineleri işletme mühendisi nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur? Görevleri nelerdir? Gemi makineleri işletme mühendisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır?

A+
A-

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

Gemi makineleri işletme mühendisi deniz ulaşım alanlarında çalışan meslek grubudur. Bu meslek grubu hakkında aklınıza takılabilecek hemen hemen her sorunun cevabını sizler için derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.

Üniversite bölümü tercih etmeden veya üniversitede bir bölümü bitirdikten sonra bireyler hangi işleri yapabileceklerini, hangi sektörlerde çalışabileceklerini araştırırlar.

Bu bireylerin yönelecekleri alanı anlamaya yönelik bir araştırmadır ve gereklidir de. Bu gereklilikten dolayı bizler tercihiniyap olarak sizlere meslekler hakkında derleyebildiğimiz bilgileri derleyerek fikir vermesi için sitemizde yayımlıyoruz. Bu yazımız ise gemi makineleri işletme mühendisi mesleği hakkındaki genel bilgileri içeriyor.

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ NEDİR?

Deniz ulaşım araçlarının ve bu ulaşım araçlarındaki teknik donanımın tasarlanması, projeleştirilmesi, üretilmesi ve işletilmesi ile ilgili tüm işlerin sorumluluğuna sahip olan ve bu işlerin yürüten mühendisler gemi makineleri işletme mühendisleridir.

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Gemi makineleri işletme mühendisleri hem her parçasıyla gemi yapımı sürecinde hem de bu gemilerin işletilmesi sürecinde görev alırlar. Gemi makineleri işletme mühendislerinin görevlerini genel itibariyle sıralamak gerekirse:

  • İnşası, onarımı veya restorasyonu yapılacak deniz ulaşım araçlarının her türlü mekanizmasının planlamasını ve projesini yapmak, bunları gemi genel planına yerleştirmek
  • Deniz ulaşım araçlarının, gemilerin inşası ve işletilmesine ek olarak deniz ulaşım araçları makinelerinin ve yardımcı makinelerinin tasarımını gerçekleştirmek
  • İnşası yapılacak deniz ulaşım aracında kullanılacak olan tüm teçhizat ve malzemenin seçimini yapmak gerekli mühendislik hesaplamalarını sağlamak
  • Projenin kalite kontrole uygun yürütülmesini sağlamak ve bu süreci yönetmek ve denetlemek
  • Gerektiğinde üretilen makinelerin bakım ve onarımını yapacak personeli yönlendirmek, bakım ve onarım sürecine dahil olmak

gemi makineleri isletme muhendisi ne is yapar

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? NASIL GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞILIR?

Gemi makineleri işletme mühendisi olmak isteyen bireylerin izlemesi gereken yöntemlerin başında gemi makineleri işletme mühendisliği bölümünü veya bunun türevi, benzeri bölümü bitirmesi gelmektedir. Bu lisans programı olarak bitirilmesi gereken bölümdür. Bunun dışında lisansüstü eğitimde de başka bir lisans programı mezunu olarak başvurabilme hakkınız olması halinde gemi makineleri işletme mühendisliği üzerine bu tip bir öğrenim görerek Gemi makineleri işletme mühendisi olarak çalışma hakkını özel sektörde firmanın inisiyatifi ile kazanabilirsiniz.

Tabi ki bir yerden mezun olmak o meslek üzerine çalışmaya yetmeyeceği için gemi makineleri işletme mühendisi olmak isteyen birey özel sektörde mi yoksa kamuda mı hizmet vermek istediğine karar verdikten sonra buna yönelik olarak çalışmalıdır. Çünkü gemi makineleri işletme mühendisi olarak kamuda çalışmak isteyen bir birey KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girmeli, yeterli bir puan alarak açılacak ilanları, atamaları beklemeli ve bunlara başvuru, tercih yapmalıdır.

Özel sektörde gemi makineleri işletme mühendisi olmak isteyen bireyin işi bazı noktalarda daha kolay bazı noktalarda ise daha zordur. Evet KPSS gibi bir sınava girmek gerekmemektedir fakat özel sektörün rekabetçi ortamı ile paralel olarak yeterli bir donanıma sahip olmak (özellikle alanına hakim olmak), muhtemelen iyi seviyede dil bilmek ve özel sektör için açılan ilanları takip ederek bunlara başvuru yapıp işe girmeyi beklemek gemi makineleri işletme mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı düşünenlerin izleyeceği en temel yol olarak görülebilir.

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR? ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Gemi makineleri işletme mühendisleri özellikle denizcilik faaliyetleri yürüten firmalarında çalışırlar ve çalıştıkları ortam denizin bulunduğu açık hava ortamı, gemiler vs. olduğu gibi ofis ortamında da çalışabilirler. Gemi makineleri işletme mühendislerinin çalışma imkanlarının fena olmadığını söyleyebiliriz fakat gemi makineleri işletme mühendisi mesai saatlerine dair net bir şey söylemek mümkün değildir çünkü bağlı bulunan kurum ve kuruluşa, o kuruluştaki pozisyona ve benzeri diğer durumlara bağlı olarak gemi makineleri işletme mühendisi çalışma saatleri değişkenlik gösterebilmektedir.

Merak ettikleriniz için yazımızın altındaki yorum kısmını ya da üyeleri ve yöneticileri aracılığı ile sorularınıza cevap bulabileceğiniz forum sayfalarımızı kullanabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.