kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hemşire Yardımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Hemşire yardımcısı nedir, hemşire yardımcısı ne iş yapar, hemşire yardımcısı nasıl olunur, hemşire yardımcısı görevleri nelerdir, hemşire yardımcısı çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Hemşire Yardımcısı Nedir? Ne İş Yapar?

Pandemi döneminin zor koşullarında en önemli yardımcılar tabi ki hemşire ve yardımcılarıdır. Sağlık sektörünün hep var olması ve içinde pek çok personeli barındırması büyük bir iş imkanı sağlamaktadır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda hemşire yardımcısı mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

HEMŞİRE YARDIMCISI NEDİR?

Hemşire yardımcılığı nedir sorusunun cevabını ve hemşire yardımcısı mesleğini daha iyi anlamak için hemşire yardımcısı görevleri nelerdir, bunlara bakmak yerinde olacaktır.

HEMŞİRE YARDIMCISI NE İŞ YAPAR?

Adından anlaşılacağı üzere hemşire yardımcısı hemşire olarak mesleğini icra eden sağlık personelinin yardımcısı olarak görev yapan sağlık meslek mensubudur. Hemşire yardımcısının ne iş yaptığını daha iyi anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görevlere bakmak faydalı olacaktır.

  • Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlamak
  • Hastanın yatağını yapmak
  • Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım etmek
  • Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya vermek
  • Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım etmek
  • Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi vermek
  • Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım etmek
  • Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım etmek
  • Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım etmek
  • Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olmak varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirmek
  • Hastanın idrar torbasını boşaltmak veya değiştirmek
  • Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği almak
  • Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olmak
  • Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapmak
  • Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım etmek
  • Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu vermek
  • Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat etmek
  • Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım etmek
  • İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirmek
  • Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygulamak
  • Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlamak
  • Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek

hemsire yardimcisi ne is yapar

NASIL HEMŞİRE YARDIMCISI OLUNUR? KİMLER HEMŞİRE YARDIMCISI OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Herhangi bir mesleği yapabilmek için bazı yeterlilikler gereklidir diyebiliriz. Sağlık alanında çalışabilmek için de aranabilecek özel şartları bir kenara bırakırsak en temel haliyle ilişkili bir bölümden mezun olmuş olmak gerekmektedir. Hemşire yardımcısı olabilmek için de bireyin özellikle en az ortaöğretim düzeyinde ilişkili bölüm mezunu olması veya bu unvan ile tecrübe edinmiş olması gerekmektedir.

Hemşire yardımcısı olabilme şartları bu açıdan biraz farklıdır.

Bu mesleği yapabilmek ile ilgili yalnız şöyle bir detay da bulunmaktadır, devlet hemşire yardımcısı olarak merkezi atamada kadro açmamaktadır, taşeron firmalar aracılığıyla, sağlık destek personeli olarak bu unvanda personel çalıştırmaktadır bu yüzden de belli şartları yerine getirmek de bu mesleği yapmaya yetemeyebilmektedir. Bu bilgiyi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

HEMŞİRE YARDIMCISI ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık alanındaki meslekleri yazarken her seferinde dile getirdiğimiz bir gerçeği burada da dile getirmek zorundayız. Sağlık alanında çalışan personellerin çalışma şartları pek çok diğer devlette bulunan meslek gruplarına veya belki de özel sektördekilere bile kıyasla oldukça zordur. Hemşire yardımcılığı de bu zorluktan fazlasıyla nasibini alan bir meslek grubudur.

Yukarıdaki görevler dikkate alınırsa hemşire yardımcıları aşırı hasta insanlarla uğraşmaktadırlar ve mesleğin zorluğu hemen bu noktada burada başlamaktadır. Herhangi bir hasta ile uğraşmak bile zorken, hemşireler için bile zorken bunları yardımcı sıfatında yapmak ve daha ağır işlerle uğraşabiliyor olmak mesleği stresli bir meslek haline getirmektedir.

Bunun dışında hastanede veya sağlık kuruluşlarında iletişim halinde olunan sağlık çalışanları, personeller de duruma göre iş stresini arttırabilmektedirler. Genel olarak çalışma şartlarının iyiliği ve kötülüğü biraz da bağlı bulunacak olan hastaneye, kuruma göre değişebilmektedir diyebiliriz.

Çalışma saatleri noktasında ise kamu görevlilerinin çalışma saatleri yönetmelikler ile haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Hemşire yardımcıları ise aynı biçimde normalde yönetmelikte haftalık 40 olan çalışma saatine sahiptirler. Tabi ki bu durum da çalışılan kuruma ve buna bağlı olarak ek mesailere, nöbetlere göre değişebilmektedir fakat ortalama çalışma saatleri bu civarlardadır ve fazla çalışmalar eğer bir aksilik yok ise ek mesai olarak maaşa yansıtılmaktadır.

İDEAL BİR HEMŞİRE YARDIMCISI NASIL OLMALI?

Bir hemşire yardımcısında veya sağlık alanında çalışan bir kişide aranabilecek ilk özellik sağlık alanında çalıştığının farkındalığıdır. Bu durum oldukça elzemdir çünkü insan canı ile ilişkili bir meslekte bu bilinçte olunmadığı takdirde hem yapılan iş zulme dönüşmektedir hem de hasta insanlar mutsuz olmaktadır.

Bunun dışında spesifik olarak hemşire yardımcısı mesleğini yapacak bireylerde aranacak özellikleri sıralamak gerekirse; fen bilimleri alanına hakim, bedenen ve zihnen dayanıklı, soğukkanlı, dikkatli, özenli, titiz, insan sevgisi yüksek, yardımsever, sevecen, hızlı karar verebilen, sorumluluk sahibi gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar

  1. Mağdur Hademe Avatar Mağdur Hademe dedi ki:

    Bu Mesleği düşünen arkadaşlar için yazıyorum lütfen ama lütfen bir hata yapıp sağlık meslek okumayın.
    ciddi diyorum sigara alkol uyuşturucudan daha beter malesef
    neden diye soracak olursanız kendim Sağlık Meslek Lisesi mezunuyum mezuniyeitmin 3. yılı
    hemşirelik okuduğum okuldan Yardımcı olarak çıktık 🙂
    Anadolu okuyun Mat kasın Hemşirelik tuturun .
    benden size abi tavsiyesi.

    1. mağdur okuyan Avatar mağdur okuyan dedi ki:

      abi yapma abi ya bunu keşke önceden görseydim yeni görüyorum ve artık çok geç ailem yazdırdı bile…