kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hukuk Müşaviri Nedir?

Hukuk fakültesi mezunları tarafından en çok merak edilen mesleklerden bir tanesiyle karşınızdayız. Hukuk müşavirliği kadrosuyla alakalı güncel her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Hukuk Müşaviri Nedir?

Hukuk Müşaviri; hukuk fakültesi mezunlarının tercih edeceği alanlardan biridir. Çok fazla tanıtımı yapılmayan ve pek bilinmeyen bu mesleği sizler için derlediğimiz yazımızla bilgilerinize sunduk.

Hukuk fakültesi mezunlarının önünde kariyer anlamında çok fazla alternatif olduğu bir gerçek ancak hukuk okuyan veya okumayı düşünenlerin ne kadarını bildiği tartışılır. Avukat, hakim, savcı, noter gibi hukuk mezunlarının aklına gelen ilk meslekleri geçtikten sonra bahsi sık geçmeyen ancak anlatmaya değer olan hukuk müşavirliği mesleğini tanıtmaya çalışacağız.

Hemen her kamu kuruluşu kendi hukuk müşavirliği birimine sahiptir ve bu birimde hukuk müşaviri ve avukat istihdam etmektedir.

Avukat olarak görev yapan kişilerin görüş veya içtihat danıştığı, kıdem olarak kendisinden daha üst, aynı zamanda görev yaptığı kurumun tesis ettiği işlemlerin hukuka uygunluğu hakkında da görüş bildiren kişidir şeklinde bir tanım yerinde olacaktır.

Aynı zamanda kurum avukatları 2.200 ek göstergeye tabi iken hukuk müşavirleri 3600 ek gösterge ile çalışmakta ve daha yüksek maaş hak ederek emekli olmaktadırlar.

Hukuk müşaviri nasıl olunur?

Hukuk müşaviri olmak için gereken şartlar (yaş, dil yeterliliği, çalışma şartı gibi)kurumların çıkaracağı yönetmelikler ile tespit edilmektedir. Yani her bir kurumun başvuruda kullanılacak KPSS puanı da dahil adaylardan hukuk müşavirliği kadrosu için talep edeceği şartlar değişebilir.

Bu noktada yol gösterici olacak olan başvuru yapmayı düşündüğünüz kamu kurum veya kuruluşunun personel istihdam yönetmeliğidir. İncelediğiniz fark edebileceğiniz üzere her bir kurumun talep ettiği şartlar bir diğerinden çok ama çok farklıdır.

Genel itibariyle hukuk müşaviri kadrosuna alım yapmak için kullanılan 3 yöntem mevcuttur. Bunlardan birincisi kurum avukatları arasından atam yapılması, ikincisi kurum memurlarından daha sonra hukuk fakültesi mezunu olanlara görevde yükselme sınavı uygulandıktan sonra atanması diğer yöntem ise hukuk müşaviri alım ilanı yayınlayıp KPSS puanı ile başvuru toplanmasıdır.

Bu alım yöntemine örnek olabilecek bir ilana ulaşmak için tıklayınız. Bir çok kurum bu kadroya atama yaparken yabancı dil şartı koymamakta daha çok meslekten geçirilen aktif çalışma yılına öncelik vermektedir.

Birçok kamu kurum kuruluşu ve bakanlıkların merkezinin Ankara’da olması sebebiyle Hukuk Baş Müşavirliği de Ankara’dadır. Hukuk Baş Müşavirliği kadrosu çalıştığı kurumda daire başkanıyla eş değerdir ve hukuk müşaviri kamu kurumlarının en kıymetli çalışanlarındandır. MESLEKLER

Taşrada çalışan ve avukatlık hizmetleri sınıfında istihdam edilen personel ise genellikle kurum avukatı kadrosunu haizdir. Bu makalede bilgi vermeye çalıştığımız kadro kamu kurumu hukuk müşavirliğidir benzer bir kadro olan şirket hukuk müşavirliği veya hukuk danışmanlığını bir diğer başlıkta anlatacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.