kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İş Görüşmesinde Ne Yapılmalı?

İş görüşmesinde sık yapılan hataları ve dikkat edilmesi gereken 5 konuyu belirttik. İş görüşmesinde ne yapılmalı, ne yapılmamalı ana hatlarıyla toplamaya çalıştık.

A+
A-

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Konu!

Kariyerinin henüz başında olan birçok arkadaşımızın aklında bu ve benzeri sorular var. İş görüşmesinde ne yapılmalı? İş görüşmesinde nelere dikkat edilmeli? Eğer daha önce staj vb dahil olmak üzere herhangi bir deneyiminiz yoksa bir iş görüşmesinde ne yapılmalı bilmemeniz gayet normaldir.

İş görüşmesine giderken dakik davranın, size saat 15.00 görüşme saati olarak belirtilmişse kesinlikle geç kalmayın ancak erken de gitmeyin. Maksimum 15 dakika önce görüşmenin yapılacağı ofise girmiş olun aksi takdirde zamanı kullanamadığınız fikrinin oluşması kaçınılmazdır.

1.Heyecanlı ve Panik Bir Profil Çizmeyin

İlk tavsiyemiz kesinlikle heyecanınızı yenin! Her ne kadar heyecanlanmayı gerektirecek bir sebep olmasa da adayların iş görüşmesini olumsuz etkileyen sebeplerin başında heyecan gelmektedir.  Görüşme öncesi heyecanınızı yenmek için nefes egzersizi yapabilir veya heyecanınızı yatıştıracak hafif bir sakinleştirici tercih edebilirsiniz.

Karşınızda ki komisyonun amacı size ezmek, sizinle dalga geçmek veya sizi işe almamak değil. Yalnızca sizi tanımak istiyorlar yerine göre ters davranmaları, sizi yanlış anlamaları veya üzerinize gelmeleri de aslında görüşmenin bir parçası. Unutmayın sizi tanımak istiyorlar ve elbette baskı altında nasıl karar vereceğinizi de ölçebilmek tanımak için zorunlu. Her ne olursa olsun heyecanlanıp panik yapmayın, şaşırdığınızı veya çekindiğinizi belli edecek hareketlerden kaçının.

2.Tutarlı Olmaya Çalışın

Sizi tanımak için genellikle sorulan sorular bellidir. Hatta öyledir ki okuduğunuz son 5 kitap? Hangi filmleri izlediniz, son beş tanesini sayınız gibi artık her yerde bulabileceğiniz iş görüşmesinde sık sorulan sorular belirleyici olabilmektedir. Vereceğinizi cevap üzerinden insan kaynakları uzmanları genelde duygu yapınız, karakter özelliklerinizi, ilgi alanlarınızı ve buna benzer birçok bilgiyi çıkarmaya çalışacaktır. Söyleyeceğiniz her film veya kitabın karşıya bir mesaj ileteceğini unutmamalısınız. Bir diğer dikkat etmeniz gereken ise çok hakim olmadığınız bir kitap veya filmi saymamanız. Eğer karşınızdaki kişi de okumuş veya izlemişse sizinle mutlaka konu hakkında konuşmayı sürdürmek isteyecektir. Bilmediğinizin anlaşılması ise sizin açınızdan son derece olumsuz bir intiba verecektir. GÜNDEM

Eğer görüşmenin başından itibaren hırslı bir görüntü çizmişseniz lütfen bunu koruyun. Araştırmacı bir kişi profili çizmişseniz destekleyici örnekler verin ama kendinizde olmayan hiçbir özelliği varmış gibi lanse etmeye kesinlikle çalışmayın.

3.İş Görüşmesi Kombini Konusunda Standardın Dışına Çıkmayın

İş görüşmesinde ne giyilmeli başlı başına ayrı bir konu ama kısaca değinmek gerek standart altında veya üstünde olmamak  en doğrusu. Ben bu işe kabul edilsem iş yerine nasıl gelirim sorusu sizin için fikir verici olabilir. Örnek vermek gerekirse satış uzmanı pozisyonuna talipsiniz ama iş görüşmesi için öyle bir hazırlanıp giyinmişsiniz ki genel müdür yanınızda sönük kalıyor! Bu yüzden işi kaybetmezsiniz ama olumsuz bir fikir verir. Abartılı kol düğmeleri, aşırı pahalı kıyafetler, fazlasıyla havalı aksesuarlardan kaçının sade ve şık olun. Bugünün sizin için sıradan ve önemsiz olmadığını belli edin ama gösteriş ve abartıya kaçmayın.

4.Dürüst Olun

Karşınızda sizin gibi binlerce insanla iş görüşmesi yapmış insan kaynakları uzmanları bulunduğunu asla unutmayın. Yalan söylediğinizde veya yanlış bilgi verdiğinizde büyük olasılıkla sezinleyecekler ve olumsuz dönüş yapacaklardır. Maaş benim için hiç önemli değil veya 24 saat bile çalışırım gibi gerçekten uzak söylemlerden kaçının, bunun yerine maaş benim ilk önceliğim değil daha gerçekçi bir söylem olacaktır.

5.Neden İş Görüşmesine Gittiğinizi Bilin

Sizi işe alacak kişinin sizden bir takım beklentileri olması kadar doğal bir şey olamaz. Bunların başında ise firma hakkında temel bilgilere sahip olmanız, çalışma alanlarını ve hedeflerini bilmeniz gelecektir. Biz tercihiniyap.net editörleri olarak, mutlaka firmanın kendi internet sitesinde yer alan hakkımızda kısmını okumanızı, firmayı linkedin ve sosyal medya hesaplarında takip etmenizi, çalışan sayısı ve çalışma alanlarını öğrenmenizi mutlaka öneririz.

Firmanın takdir ettiğiniz yönlerini mutlaka çok beğendiğinizi uygun bir üslupla belirtin. Orada çalışmak istediğinizi ve uzun bir kariyer beklediğinizi mutlaka anlatın. Kariyer forum sitemize girip daha detaylı bilgi alabileceğiniz gibi spesifik sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.