kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşletme Mühendisi Nedir? İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

​​​​​​​Nasıl işletme mühendisi olunur? Kimler işletme mühendisi olma şansına sahiptir? İşletme mühendisi nedir? Görevleri nelerdir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır?

A+
A-

İşletme Mühendisi Nedir? İşletme Mühendisi Nasıl Olunur?

İşletme mühendisi nedir ve bir kişi nasıl işletme mühendisi olabilir sorusuna cevaben meslek tanıtımlarını yaptığımız yazımızda bir yeni meslek grubunu daha sizlerin bilgisine sunuyoruz.

Meslekler hakkında o mesleği yapacak olsun ya da olmasın insanımızın merak ettiği şeyler vardır. Ne iş yapıyorlar, görevleri neler, çalışma koşulları nasıl, kaç saat çalışıyorlar, nasıl o mesleğe giriliyor gibi konular bu merakların başını çeken konular olarak karşımıza çıkıyor. Bizlerden bu noktadan hareket ederek Türkiye’de bulunan bir çok meslek grubuna dair meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Bu yazımızda işletme mühendisi hakkında yukarıda bahsettiğimiz tipte bilgiler bulabileceksiniz.

İŞLETME MÜHENDİSİ NEDİR?

İşletme alanındaki bilimsel birikim ile mühendisliğin tekniklerini birleştiren, üretim süreçlerinden satış aşamasına kadar bir işletmedeki tüm konularda projeler üreten, projelerin ve işlerin işleyişini denetleyen mühendislik ve işletme yönetimi bilgisine haiz mühendislere işletme mühendisi denmektedir.

NASIL İŞLETME MÜHENDİSİ OLUNUR?

İşletme mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. İşletme mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program işletme mühendisliği programıdır.

Ayrıca yine işletme mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda işletme mühendisi olarak görev alabilir.

Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde işletme mühendisliği mezunlarının çalışabilmesi onları bekleyen bir süreç bulunmaktadır.

Özel sektörde işletme mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir. Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde işletme mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.

İşletme mühendisliği mezunu olup kamuda çalışmak isteyen bireyler için ise durum biraz daha farklıdır çünkü özellikle mühendis olarak çalışmak isteyen alan mezunlarının öncelikli olarak bu alanda alıma çıkılmadığını bilmesi gerekmektedir.

Özellikle merkezi atamalarda hiç ataması olmayan işletme mühendisliğinin mezunlarının kamuda çalışmak için izleyebilecekleri yol KPSS’ye girerek P3 puan türünden iyi puan alıp herhangi bir lisans mezununun başvurduğu kadrolara başvurmak olacaktır.

İŞLETME MÜHENDİSİ GÖREVLERİ, İŞLETME MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

İşletme mühendisleri bir işletmenin, üretim tesisisin daha fazla kar etmesi, ürünlerin üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ürünlerin pazarlanması ve satılması konularında görev almakta, bu tip işler ile mesleklerini icra etmektedirler. İşletme mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabını genel işletme mühendisi görevlerine bakarak biraz daha iyi anlamak mümkün olacaktır:

  • Karı maksimize etmek için üretim maliyetlerini arttıran hammadde ve işgücü maliyetlerini düşürmek için çalışmalar ve düzenlemeler yapmak
  • Üretim faaliyetlerinde üretilen ürünün pazarlanması ve maliyeti sonrasında ne kadara pazarlanması gerektiğine dair inceleme yaparak buna dair önerilerde, direktiflerde bulunmak
  • İşletmede yer alan bütün birimler arasındaki koordinasyona katkı sağlamak, daha üretken olunmasına katkı sağlamak
  • Görevlendirildiğinde ve gerektiğinde işletmenin yönetim ve denetim görevlerini üstlenmek

isletme muhendisi ne is yapar

İŞLETME MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Yukarıda da değindiğimiz gibi kamuya neredeyse hiç işletme mühendisi unvanı ile personel alımı yapılmamaktadır ve bu da özellikle özel sektördeki işletme mühendislerinin çalışma şartlarının ve saatlerinin incelenmesini gerektirmektedir.

Özel sektörde çalışan bir işletme mühendisi çoğunlukla ofis, büro gibi kapalı ortamda çalışırlar. Çalıştıkları ortam genellikle proje üretilen, beyaz yakalarının çalıştığı ofis ortamı olduğu için çalışma ortamı açısından işletme mühendislerinin çalışma şartlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Y

eni başlayan işletme mühendisi olma noktasında çalışma şartları maddi ve manevi olarak çok tatmin edici olmayabilse de eğer yetkin bir mühendise dönüşülürse zaman içinde çalışma şartlarının her açıdan tatmin edici olması sürpriz olmayacaktır.

Çalışma saatleri ise çalışılan birime göre değişiklik göstermekle birlikte işletme mühendisleri pek çok özel sektör personeli gibi kabaca haftalık 50-60 saat civarı bir mesai saatine sahiptirler.

Bu mesleğe veya başka mesleklere dair merak ettiklerinizi yazımızın alt kısmında yer alan yorum bölümünde veya deneyim sahibi hocalarımızın bulunduğu forum sayfalarımızda sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.