kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Jeofizik Mühendisi Nedir? Jeofizik Mühendisi Ne İş Yapar?

Jeofizik mühendisi kimdir, nedir? Jeofizik mühendisi ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Nasıl olunur? Çalışma şartları zor mudur? Çalışma saatleri nasıldır?

A+
A-

Jeofizik Mühendisi Nedir? Jeofizik Mühendisi Ne İş Yapar?

Jeofizik mühendisi nedir, jeofizik mühendisi ne iş yapar ve çalışma şartları nasıldır sorularına cevap olarak hazırladığımız yazımızda jeofizik mühendisinin görevlerine de değindik.

Bir mesleği yapmaya karar vermeden veya bir üniversite bölümünde mezun olununca yapılabilecek meslekleri göz önünde bulundurarak üniversite bölümünü tercih etmeden önce üniversite adayı veya meslek adayı bireyler o mesleği araştırmaya ihtiyaç duyarlar.

İşte bu ihtiyaçları karşılaması amacıyla bir mesleğin ne iş yaptığı, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi temel konularda meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Yazımızda jeofizik mühendisi üzerine bu tip bilgilere ulaşabileceksiniz.

Yer altını inceleyen jeofizik mühendisleri yeraltında yer alan enerji ve hammadde kaynaklarının bulunmasını sağlamak, kayaların birbirlerine karşı konumlarını ve yeryüzünün fiziki yönlerini incelemek amacıyla sismik, manyetik ve elektrik yöntemler kullanan mühendislerdir. Jeofizik mühendisi kimdir sorusunun cevabını jeofizik mühendisinin görevlerini inceleyerek de elde edebiliriz.

JEOFİZİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ

Jeofizik mühendisi özellikle yer altına dair çalışmalar yürütür ve yaptığı çalışmalar sayesinde hem yeraltı kaynağı bulunmasına hem de olası doğal afetlere karşı önlem alınmasına katkıda bulunurlar. Jeofizik mühendislerinin yaptıkları işleri, görevleri en genel haliyle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sismik ölçümler yardımıyla atmosferde ve yeryüzünde olan olayların yerkabuğuna etkisini incelemek, düzensizleri keşfetmek ve raporlamak
  • Volkan, buzul ve deprem gibi olayların etkilerini ve oluşumunu takip etmek
  • Maden ve yeraltı sularının derinliğini raporlamak ve bu suların miktarını belirlemek
  • Deniz ve okyanusların fiziksel yapılarını çok yönlü, her açıdan incelemek ve deniz ile atmosfer arasındaki ilişkiyi ele almak
  • Yeraltı sularına, madenlere ve barajlara dair araştırmalar yapmak
  • Bağlı bulunan kurumun, şirketin istekleri doğrultusunda proje üretmek, araştırma-geliştirmeye katkı sağlamak, bu süreçleri yönetmek ve denetlemek
  • Kendisine bağlı personelin denetimini gerçekleştirmek, organize olmalarını ve koordine edilmelerini sağlamak

jeofizik muhendisi ne is yapar

JEOFİZİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Jeofizik mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevapta öncelikli olarak bu alana dair eğitim alınması gerektiğini belirtmekte fayda var. Jeofizik mühendisi olarak çalışmak için meslek adaylarının jeofizik mühendisliği lisans programı mezunu olması gerekmektedir.

Buna ek olarak herhangi bir lisans programı mezuniyeti sonrası üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımlarında kabul alabilecekleri bölüm mezunu olması durumunda bu alanda lisansüstü öğrenim görerek de özel sektörde yer alan şirketlerin kendi bünyesinde çalıştırmayı seçmesi sonucunda jeofizik mühendisi olarak görev yapma şansları bulunmaktadır.

Eğitim almak tabi ki hiçbir meslek için yeterli olmadığı gibi jeofizik mühendisi olmak için de yeterli değildir. Bir adayın kamuda jeofizik mühendisi olabilmesi için KPSS’ye girmesi merkezi atama ile atanacak ise alım yapılması ve o alımda veya jeofizik mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşlarının ilanlarını takip ederek bu ilanlara yetecek puanı alması gerekmektedir.

Özel sektörde jeofizik mühendisi olmak için ise bu alanda hizmet veren firmaların, kurum ve kuruluşların ilanlarının takip edilmesi veya bu tip kurum ve kuruluşlara cv bırakılması ve akabinde görüşmeye çağırılarak işe alım sürecinin gerçekleşmesi beklenmelidir. Fakat şöyle bir gerçek var ki özel sektörde her işte olduğu gibi jeofizik mühendisi olarak çalışmak için de yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

JEOFİZİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Jeofizik mühendisleri çalışma şartları tüm mühendisliklerde hatta mesleklerde olduğu üzere zor denebilecek şekilde başlar. Mesleğe yeni başlayan bir jeofizik mühendisi özel sektörde çalışmaya başlamış ise düşük ücret, fazla mesai, fazla iş yükü gibi çalışma şartlarını zorlaştırıcı durumlar ile karşılaşır.

Devlete giren bir jeofizik mühendisi ise özel sektöre kıyasla oldukça iyi çalışma şartlarında işe başlar fakat yılların getireceği deneyim ve donanım kamuda çok büyük katkı sağlamaz iken özel sektörde çalışma şartlarının daha iyi duruma gelmesine sebep olur.

Jeofizik mühendislerinin çalışma ortamları zaman zaman arazi zaman zaman da ofis, şirket ortamı olabilmektedir. Çalışılan alan yeraltı olduğu için sahada çalışmanın da gerekli olduğu bir alandır. Bu durum tabi ki mesleğin zorlayıcılığını arttırabilmektedir. Aynı şekilde mesai saatleri de bu durum nedeniyle değişiklik göstermektedir. Ofis ortamında çalışırken en azından belli bir mesai saatine bağlı kalınırken sahada çalışırken çalışma saatleri uzayabilmekte veya kısalabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.