kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kapıcı Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar?

Kapıcı Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Kapıcı Nedir? Ne Demek? Kapıcı Ne İş Yapar? Kapıcı Nasıl Olunur? Kapıcı Nasıl İşten Çıkartılır? Kapıcı Nereye Şikayet Edilir? Kapıcı İş Sözleşmesi Örneği

A+
A-

Kapıcı Nedir? Ne Demek? Ne İş Yapar?

Günümüzde şehirlerde her işin rahatlığına bakılıyor. Bu nedenle pek çok işi başkaları tarafından yapılan insanlar var. Bu işlerden birini yapan meslek grubu da kapıcılık… Sizlere kapıcılık hakkında hemen hemen her şeyi ele aldık.

Dünya global bir köy haline geldi. Kırsal yaşam güç kaybederken şehirleşme arttı. Tüm dünya nüfusunun yarısından çoğu küçücük bir alanda şehirlerde yaşamaya başladı. Bu nedenle dünyada şehir kültürü egemen oldu. Şehir kültürüyle birlikte yeni yemek türleri, yeni alışkanlıklar, yeni meslekler hayatımıza girdi.

Örneğin köyde herkes yaşadığı yerde kendi temizliğinden sorumluyken şehir hayatında çöpçüler, temizlik görevlileri ve kapıcılar hayatımıza girdi. Özellikle de kapıcı olarak çalışanların sayısı kısa sürede arttı. Apartman kültürünün gelişmesiyle, apartman görevlileri, kapıcılara duyulan ihtiyaç da arttı.

İşsizlik sorununun da gün geçtikçe büyümesiyle kapıcılık mesleğine yönelik ilgi de arttı. Pek çok kişi kapıcılık, apartman görevliliği mesleğiyle ilgili sorular sormaya başladı. Peki kapıcı nedir? Kimdir? Apartman görevlisi nedir? Kimdir? Kapıcı ve apartman görevlisi ne iş yapar? Nasıl olunur? Nasıl işten çıkartılır?

Kapıcı Nedir? Ne Demek?

Tarihi anlamına bakacak olursak Osmanlı Devleti zamanına gitmemiz gerekir. Osmanlı zamanında devlet bünyesinde saray kapılarını bekleyen, kapıların bulunduğu bölgede görev yapan teşkilata kapıcı denirdi. Günümüzde ise devlet kurumları, şirketler, oteller, apartmanlar, sitelerde görev yapan kişiler için kulalnılıyor. Bu kişiler bekçilik, temizlik, çöp toplama, alışveriş, getir götür, düzenleme gibi işlerden sorumlu olmaktadır. Kapıcılar bir apartmandan veya siteden sorumlu olabileceği gibi birden çok apartman veya siteden de sorumlu olabilir. Görevlerinin yoğunluğu, kazançları da buna bağlı olarak artar.

Kapıcı Ne İş Yapar?

Kapıcıları, kapıcı mesleğini bilsek de bu kişilerin ne iş yaptığını, görev ve sorumluluklarını pek bilmeyiz. Özellikle de işsizlik sorunu büyüdükçe kapıcı olarak çalışmaya başlayan kişilerin sayısı da artmaktadır. Bu nedenle bu meslekte ne iş yapıldığı merak edilir.

  • İş verenle ilişkilerini sağlıklı yürütür. İletişimi kesmez.
  • Yöneticinin, iş verenin talimatlarını izler.
  • Kalorifer dairesini kontrol eder. Zamanlamaya uygun olarak yakma ve söndürme işlemini gerçekleştirir.
  • Apartman, site, kurum demirbaşlarını, araçlarını, malzemelerini korur ve kullanır.
  • Görev alanını korur, bekçilik yapar, güvenliği yüksek tutar.
  • Belirli saatlerde yapılması gereken işleri yürütür. Çöp toplama, yıkama, temizlik, bahçe düzenlemesi gibi işleri yürütür.
  • Tamir, bakım, onarım kabiliyetleri varsa işlerde kullanır.
  • İş sözleşmesine uygun hareket eder.

Kapıcı Nasıl Olunur?

Kapıcı olmak için belirli bir şart yoktur. İş verenin, görevin gerekliliklerine bağlı olarak adaylarda bazı şartlar aranabilir. Yaş şartı, eğitim şartı, ikamet şartı, konut şartı gibi unsurlar bu noktada önem kazanır.

Her yaştan insan kapıcı olarak çalışabilir. Ancak çocuk işçiliği bir suçtur. Çocuklar işçi değil öğrenci olmalıdır!
Kadın veya erkek fark etmeksizin görev yapabilir.
Eğitim şartı yoktur. Ancak kişinin eğitimi ne kadar yüksekse haklarını o kadar iyi savunabilir. Mesleğini o kadar iyi yapabilir.
İletişim becerilerinin yüksek olması, dürüst ve ahlaklı olması önemlidir.

kapici is sozlesmesi

Kapıcı Nasıl İşten Çıkartılır?

Bu soruya cevap vermeden önce kapıcıyla ne tür bir sözleşme yapıldığına bakılmalıdır. Çünkü günümüzde kayıt dışı istihdam en çok bu meslekte görülür. Sözlü olarak varılan anlaşmalar doğrultusunda ücret ödemesi yapılır. Bu nedenle ortada yazılı anlaşma yoksa yönetici veya iş veren sözlü olarak kapıcıya anlaşmanın sona erdiğini belirtebilir.

Ancak ahlak ve etik gereği bu tür bir işlemin kapıcının mağdur olmasını engellemek için belirli bir süre önceden haber verilerek yapılması gerekir. Ancak ortada yazılı bir iş sözleşmesi varsa belirli prosedürler devreye girer.

Kapıcı haklı olarak iş sözleşmesini sonlandırması halinde kıdem tazminatı alabilir. Kapıcı iş sözleşmesini haklı sebeplere dayanarak 6 iş günü içerisinde sonlandırma hakkına sahiptir. Ayrıca iş veren de sözleşmeye aykırı davranması durumunda iş sözleşmesini sonlandırabilir.

Kapıcı Nereye Şikayet Edilir?

Kapıcılarla ilgili şikayetleriniz varsa önce bu kişilerle konuşmalı ve şikayetinizi iletmelisiniz. Böylece çalışana hatasını düzeltme şansı tanımalısınız veya anlaşmazlığı çözmeye çalışmalısınız. Eğer kapıcı ile konuşarak sorunu çözemiyorsanız yöneticiye veya işverene gitmelisiniz.

Kapıcı İş Sözleşmesi Örneği

Kayıt dışı istihdam bir suç ve haksızlıktır. Bu nedenle tüm çalışan ve işi verenler arasında sözleşme yapılması gerekmektedir. Kapıcı iş sözleşmesini de bu kapsamda bu yazımızda paylaşarak bu önemli hatırlatmayı size yapmak istiyoruz.

İş sözleşmesinde işe başlama tarihi, taraflar hakkında bilgi, görev tanımı, çalışma saatleri, ödeme günleri gibi kritik bilgiler yer almalıdır. Hiçbir şaibeye yer bırakmaksızın bilgiler sözleşmeye yazılmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.