kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Klinik Psikolog Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Klinik psikolog nedir, klinik psikolog ne iş yapar, klinik psikolog nasıl olunur, klinik psikolog görevleri nelerdir, klinik psikolog çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi sorulara yazımızda cevap aradık.

A+
A-

Klinik Psikolog Nedir? Ne İş Yapar?

Klinik Psikolog, bireylerin hem zihinsel hem de duygusal bozukluklarını inceleyen bir meslek dalıdır. Kişinin davranışsal yönünü de ele alan klinik psikolog psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanır.

Bir meslek veya öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce bu konudaki adaylar o meslek hakkında bilgi toplamaya çalışırlar, toplamalıdırlar.

Bu adayın kurmak için plan yaptığı hayata dair bazı fikirler vereceği, yol gösterici olacağı için önemli bir eylemdir. Bu noktadan hareketle bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derlemeye çalışarak meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazıyoruz. Bu yazımızda klinik psikolog mesleği hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

KLİNİK PSİKOLOG KİMDİR?

Klinik psikoloji psikolojinin alt dallarından biridir. Psikolojide insan ruh sağlığı, insanın duygusal, psikolojik ve fizyolojik durumu, sosyal ve davranışsal hareketleri incelenmektedir. Klinik psikolojide ise teorik olarak incelenen bu konular pratikte hastalara tedavi amacıyla yöntemlere dönüşmektedir. İşte bu tedavileri uygulayan bireylere klinik psikolog denir.

NASIL KLİNİK PSİKOLOG OLUNUR? KİMLER KLİNİK PSİKOLOG OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Klinik psikolog olmak için adayların izlemesi gereken bir takım basamaklar vardır. Öncelikli olarak psikoloji lisans programı veya üniversitelerin izin verdiği lisans programlarından biri bitirilmeli ardından da klinik psikoloji alanında lisansüstü eğitim alınmalıdır.

Bu eğitimin tamamlanmasının ardından alımlar olması halinde adaylar ister KPSS’ye girip yeterli puanı alarak kamuda isterlerse de özel sektörde çalışabilirler.

KLİNİK PSİKOLOĞUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Klinik psikolog nedir daha iyi anlamak için görevlerine bakmak da doğru olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yayımlanan yönetmeliğe göre klinik psikolog görevleri şu şekilde sıralanmıştır:

  • Uluslararası Hastalık Sınıflandırma (ICD – 10) listesinde F00 ile F99 kodları arasında bulunan hastalıklarda ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine yönelik olarak, hasta bireylere eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini vermek
  • Gözlem ve görüşme teknikleri kullanmak
  • Eğitimini almış olmak şartı ile zeka, kişilik, gelişim, nöropsikolojik testler, ilgi, tutum ve uyum envanterleri gibi araçları uygulamak ve yorumlamak
  • Kullandığı ölçme, değerlendirme metotlarının psikometrik özelliklerine, verdiği psikolojik hizmetlerin ya da eğitim programlarının etkinliğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak araştırmalar yapmak
  • Eğitimini almış olduğu konularda hastalara, hasta yakınlarına, ekipteki tüm çalışanlara insan ve davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı eğitimler vermek
  • Toplumun ruh sağlığını korumaya yönelik faaliyetlere katılmak, toplum ruh sağlığının gelişimine katkıda bulunmak
  • Gerekli durumlarda şahıslar ya da aileleri için krize müdahale, travma ve afetlerde kişisel/grup psikolojik yardım ya da eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapmak veya yapılmasını önermek
  • Psikolojik değerlendirmede hastalık olarak tanımlanmayan ve aşağıda bulunan durumlarda eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapmak
  1. İhmal ve terk
  2. Kötü muamele görme
  3. Hastalık ve tedavi sonrası dönem
  4. Eğitim ve okuma yazma ile ilgili problemler
  5. İş ve işsizlikle ilgili problemler
  6. Sosyal çevreyle ilgili problemler
  7. Çocuklukta olumsuz yaşam olaylarıyla ilgili problemler
  8. Yetiştirmeyle ilgili diğer problemler
  9. Primer destek gruplarıyla ilgili diğer problemler
  10. Psikososyal durumlarla ilgili problemler
  11. Cinsel eğilim, davranış ve uyumla ilgili danışma
  12. Sağlık servislerine diğer danışma ve tıbbi tavsiye için gelen kişiler,
  13. Yaşam-yönetim güçlüğü ile ilgili problemler

klinik psikolog ne is yapar

KLİNİK PSİKOLOG ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Klinik psikologların çalışma şartları bazı sağlık personelleri gibi bedenen olmasa da zihnen oldukça yorucudur. Çalışılan hastaların özellikle ruhsal problemlerinin olduğu düşünüldüğünde bu mesleğin yıpratıcı ve yorucu bir meslek olduğu ortadadır.

Klinik psikologların çalışma saatlerine geldiğimizde ise kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların minimum haftalık 40 saat çalıştığı görülmektedir.

Bu süreye minimum dememizin nedeni normal şartlarda her kamu kurum ve kuruluşu çalışanı haftalık 40 saat çalışmaktadır fakat sağlık personelleri ek mesailer ve nöbetler nedeni ile bu sürenin üstüne çıkmaktadırlar bu sebeple klinik psikologlar da bu süreden biraz fazla çalışacaktır demek yanlış olmayacaktır. Özel sektörde ise en başta haftalık çalışma saatlerinin kamunun üzerinde ortalama olarak 60-70 saat olduğunu söyleyebiliriz.

İDEAL BİR KLİNİK PSİKOLOG NASIL OLMALI?

Klinik psikolog olmak her açıdan zordur bu yüzden de klinik psikolog olacakların psikolojik olarak dayanıklı olması, sabırlı ve dikkatli olmaları bu mesleği yapacaklarda aranabilecek özellikler olmakla birlikte bir zorunluluktur diyebiliriz.

Özellikle ruh sağlığı bozuk bireyler ile çalışacak klinik psikologların sağlık çalışanlarının uymak zorunda olduğu etik kurallara maksimum seviyede özen gösteren bireyler olması önemlidir.

Ayrıca sağlık personeli olduğunun bilincinde olması ve insan sağlığı ile ilgili bir iş yaptığının farkındalığını taşıması ve karakteri uygun değil ise bu mesleği seçmemesi de gerekmektedir. Bunlara ek olarak tüm meslek gruplarının adaylarından veya çalışanlarından beklenebileceği üzere kendini iyi yetiştirmiş, alanındaki gelişmeleri takip eden ve en etkili tedavi yöntemlerini uygulamaya çalışan bireyler olmaları da yeğdir.

Soru, görüş ve bilgi paylaşımı için forum sayfalarımızı kullanabilir ya da yorumlarınızı yazımızın altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.