kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Metalurji ve Malzeme Mühendisi

​​​​​​​Nasıl metalurji ve malzeme mühendisi olunur? Kimler olma şansına sahiptir? Metalurji ve malzeme mühendisi nedir? Görevleri nelerdir?

A+
A-

Metalurji ve Malzeme Mühendisi

Meslekler hakkında o mesleği yapacak olsun ya da olmasın insanımızın merak ettiği şeyler vardır. Ne iş yapıyorlar, görevleri neler, çalışma koşulları nasıl, kaç saat çalışıyorlar, nasıl o mesleğe giriliyor gibi konular bu merakların başını çeken konular olarak karşımıza çıkıyor. Bizlerden bu noktadan hareket ederek Türkiye’de bulunan bir çok meslek grubuna dair meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Bu yazımızda metalurji ve malzeme mühendisi hakkında yukarıda bahsettiğimiz tipte bilgiler bulabileceksiniz.

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ NEDİR?

Hem bileşiminde metal olan madenlerden metal ve alaşım; hem de metal olmayan maddelerin elde edilmesi, işlenmesi, kullanabilir hale gelmesi için hammadde üretimi ve ürün üretimi yapan mühendisler metalurji ve malzeme mühendisleridir.

NASIL METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ OLUNUR?

Metalurji ve malzeme mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. Metalurji ve malzeme mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program metalürji ve malzeme mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Ayrıca yine metalurji ve malzeme mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda metalurji ve malzeme mühendisi olarak görev alabilir.

Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde metalurji ve malzeme mühendisi olabilmek için adayı bekleyen bir süreç bulunmaktadır. Özel sektörde metalurji ve malzeme mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir. Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde metalurji ve malzeme mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.

Kamuda metalurji ve malzeme mühendisi olmak ise bir parça daha kolay olsa da kamuya girmek için de kamu personeli seçme sınavı yani KPSS’ye girerek ya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak kadar ya da ilan ile açıktan alım yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapacak kadar puan alınarak atanmayı beklemek gerekmektedir.

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ GÖREVLERİ

Hem metal üretimi üzerine hem de madde üretimi üzerine çalışan metalürji ve malzeme mühendisleri bu ürünlerin madenlerden çıkarıldıktan sonra temizlenmesinden, eritilerek kullanılır hale getirilmesine, ürüne dönüştürülmesine kadar tüm aşamalarda görev alırlar. Metalurji ve malzeme mühendislerinin en temek görevleri şunlardır:

  • Ham maddelerin çıkarıldıktan sonra temizlenmesi, saflık derecesinin arttırılması, metal ve alaşımlar elde edilmesi, en kaliteli şekilde üretilmesi gibi süreçleri planlamak, yönetmek ve denetlemek
  • Gerekli ortamı oluşturarak metaller veya diğer hammaddelerden yeni malzeme üretimi için gerekli ortamı oluşturmak ve bu malzemelerin şekillenmesini sağlamak
  • Malzemelerin korunmasına yönelik ortamın oluşmasını sağlamak
  • Üretilmiş olan ürünlerin kalite kontrolünü yapmak ve analizini gerçekleştirmek

metalurji ve malzeme muhendisi ne is yapar

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Metalürji ve malzeme mühendisleri hem üretim ortamında hem de proje üretim sürecinde ofis, büro gibi ortamlarda çalışabilmektedirler. Proje üretim alanında çalışırken daha rahat bir atmosferde çalışan metalürji ve malzeme mühendisleri üretimin olduğu alanlarda çalışırken biraz daha rahatlıktan uzak bir atmosferde bulunmaktadırlar. Bunun dışında yeni başlanan her işte olduğu gibi yeni başlayan metalürji ve malzeme mühendisleri de hem maddi hem manevi açıdan tatmin olacakları bir ortama, şartlara sahip değillerdir.

Çalışma saatleri noktasında kamuda mühendis olarak çalışan bir metalürji ve malzeme mühendisi yönetmelikte belirttiği üzere tüm memurlar gibi haftalık 40 saat çalışma saatine sahiptir fakat bu durum çalışılan kuruluşa göre ufak tefek değişiklikler gösterebilmektedir. Aynı şekilde özel sektörde de çalışılacak kurum veya kuruluşa, şirkete bağlı olsa da ortalama olarak haftalık metalürji ve malzeme mühendislerinin 55-60 saat çalıştıkları söylenebilir.

Bu mesleğe veya başka mesleklere dair merak ettiklerinizi yazımızın alt kısmında yer alan yorum bölümünde veya deneyim sahibi hocalarımızın bulunduğu forum sayfalarımızda sorabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.