kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mübaşir Nedir? Nasıl Olunur?

Mübaşir Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Mübaşir Nedir? Ne Demek? Mübaşir Nasıl Olunur? Mübaşir Ne İş Yapar? Mübaşirin Görevleri Nelerdir? Mübaşir Olma Şartları Nelerdir? Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Mübaşir Nedir? Nasıl Olunur?

Mübaşir nedir; mahkeme kapısında duran davalı ve davacıyı, tanık ve yakınları çağıran kişidir. Daha ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Mübaşir olmak isteyenler için güncel maaş bilgilerine de ayrıca yer verdik.

Türkiye’de hukuk alanında, Adalet Bakanlığı bünyesinde binlerce personel çalışmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan teşkilat içinde farklı kadro ve pozisyonda binlerce memur çalışır. Hakim ve savcılar, avukatlar, hukuk uzman yardımcıları bunlara örnektir.

Bu popüler meslekleri herkes bilse de bu alandaki en önemli mesleklerden biri “mübaşirlik” mesleğidir. Mahkemelerde, adliyelerde kilit rolde bulunan mübaşirler pek çok önemli görev üstlenir. Bu meslekle ilgili pek çok soru sorulur. Özellikle de personellerin ne iş yaptığı, nasıl bu mesleğe sahip olunacağı merak edilir. Peki mübaşir nedir? Ne demek? Mübaşir nasıl olunur? Mübaşir ne iş yapar?

Mübaşir Nedir?

Türkiye’de hemen hemen herkes bir kez olsun adliyelere gitmiştir. Mahkeme salonlarını görenlerin sayısı ise daha azdır. Adliyelerde avukatlar, hakim ve savcılar, tanıklar, sanıklar, suçlular ve bu kişilerin yakınları bulunur. Bunların yanı sıra zabıt katibi, memurlar, güvenlik görevlileri de yer alır.

Ayrıca mübaşir olarak çalışan personeller de adliyelerde ve mahkemelerde görev yapar. Mübaşir kelimesi Arapça kökenlidir. Mahkemede duruşmaya girecek olanları, tanıkları, yakınları çağıran kişidir. Yargıcın, hakimin emirlerini bildiren bu kişiye mübaşir denir. Ayrıca bu kişi dosya getir götür, evrak taşıma işlerini de yapar. Personeller hakim ile sanık, tanık ve izleyiciler arasındaki iletişimi koordine eder.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Mübaşir olmak için eğitim şartı bulunur. Adayların en az lise mezunu olması gerekir. Genellikle lise mezunu ve önlisans mezunu kişiler bu mesleğe yönelmektedir. Ancak lisans mezunu adaylar da bu mesleği tercih edebilir. Bu mesleği seçen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 70 puan almaları şarttır.

Bu puanı elde eden kişiler Adalet Bakanlığının mübaşir alım ilanlarına başvuru yapabilir. Daha sonra Adli Yargı Komisyonları tarafından atamalar gerçekleştirilir. Sözlü mülakat aşaması ile atamalar yapılır. Sözlü mülakatta başarılı olan adayların önünde başka bir engel bulunmaz.

Mübaşir Ne İş Yapar?

Mübaşir olarak çalışan personellerin ne iş yaptıkları sık sık sorulur. Ancak belirli ve kısa bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü personeller çok sayıda işi üstlenirler. Sorumlulukları oldukça fazladır.

Mahkemelerde duruşma öncesinde tarafları ve muhatapları salona çağırırlar.
Mahkeme salonunda sessizliği, disiplini ve düzeni sağlarlar.
Dava sırasında mahkemeye sunulacak belge, bilgi ve kanıtları hakime ulaştırırlar.
Duruşmada konuşmak isteyenlerle ilgilenirler.
Duruşma ertelenirse taraflara bilgi verirler.
Mahkemede görevli kişilerin posta iş ve işlemleri ile ilgilenirler.
Gizli duruşma olması durumunda düzeni, gizliliğin getirdiği güvenlik esaslarını koordine ederler.
Resmi üniformaları ile çalışırlar. Çalışma düzen ve kurallarına uyarlar.
Hakim ile duruşmadaki taraflar arasında ilişkiyi koordine ederler.

Mübaşirin Görevleri Nelerdir?

Personellerin yürüttüğü görevler adaletin sağlanması için son derece önemlidir. Ayrıca hakim ile diğer tarafların iletişimlerinin sağlıklı olması da önemlidir. Bu nedenle personellerin görevlerinin sorunsuz yürütülmesi gerekir.

Mübaşirler mahkeme öncesi ve sonrasında gerçekleşmesi gereken hukuki işlemleri yürütür.
Duruşmaların sağlıklı bir şekilde başlaması, devam etmesi ve sonuçlanmasını sağlarlar.
Sanıkların ve tanıkların mahkemeye çağrılmasıyla ilgilenirler.
Duruşmalarla ilgili dosya, belge, kanıt ve bilgilerin hakime ulaşmasını sağlarlar.
Katip, hakim, savcı arasında koordinasyonu sağlarlar.
Duruşmalarla, mahkemelerle ilgili bilgilendirme yazıları yazarlar.
Duruşmaya katılacak kişilerin mahkeme düzenini bozmaması için çalışırlar.

Mübaşir Olma Şartları Nelerdir?

Adayların devlet memuru olma şartlarını taşımaları gerekir.
Adayların en az lise mezunu olması şarttır.
Önlisans ve lisans mezunları da bu mesleği yapabilir.
Adayların KPSS’den en az 70 puan almaları gerekmektedir.
Sağlık durumlarının mesleği yapmaya engel teşkil etmemesi gerekir.

Mübaşir Maaşları Ne Kadar?

Mübaşirlerin aldıkları maaşları etkileyen pek çok unsur bulunur. Eğitim durumu, aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, ek tazminat, fazla mesai gibi unsurlar belirleyicidir.

Ayrıca derece ve kıdem ile hizmet yılı da önemli faktörlerdir. Bu kapsamda mübaşir maaşları her yıl toplu sözleşme zamlarına da bağlı olarak değişir. Mübaşir maaşları  ortalama 4 bin, 4 bin 500 TL civarındadır.

Yorumlar

  1. MEHMET EMİN SEVİCİ Avatar MEHMET EMİN SEVİCİ dedi ki:

    Nasıl başvuru yapılır