kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Muhtar Azası Nedir? Nasıl Olunur?

Muhtar azası nedir? Muhtar azası nasıl olunur? Muhtar azası nasıl seçilir? Muhtar azası ne iş yapar? Muhtar azası görevleri nelerdir? Muhtar azası kaç kişi olur Muhtar azası sayısı kaçtır Muhtar azası kimler olamaz? Muhtar azası istifa ederse ne olur? Muhtar azası ne demek?

A+
A-

Muhtar Azası Nedir? Nasıl Olunur?

Muhtar azası nedir nasıl olunur ya da görevleri nelerdir gibi sorularınızın yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz. Muhtar azası yerel seçimlerle seçilen kişidir.

Türkiye’de pek çok kişi belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve muhtarlara aşinadır. Ancak “muhtar azası” ile ilgili bilgi sahibi olanların sayısı yok denecek kadar azdır. Türkiye 2019 yılında bir kez daha seçim iklimine girdi. Mart ayındaki yerel seçimler nedeniyle de siyaset tekrar ana gündem maddesi oldu. 81 ilde yaşayan 80 milyonun üzerinde vatandaş oy verecekleri isimleri ve seçilecek görevlileri konuşmaya başladı.

Yerel seçimler kapsamında seçilecek görevlilerden biri de “muhtar azası” olarak aday olan kişilerdir. Vatandaş yerel seçimlerde oy vermek için sandığa gittiğinde belediye başkanı, belediye meclis üyesi, muhtar ve muhtar azası seçmek için oy kullanır.

Peki muhtar azası nedir? Muhtar azası nasıl olunur? Muhtar azası nasıl seçilir? Muhtar azası ne iş yapar? Muhtar azası görevleri nelerdir? Muhtar azası kaç kişi olur 2019? Muhtar azası sayısı kaçtır 2019? Muhtar azası kimler olamaz? Muhtar azası istifa ederse ne olur? İşte muhtar azası ile ilgili tüm merak edilenler…

Muhtar Azası Ne Demek?

2019 yılına yerel seçimler damgasını vurdu. Binlerce kişi belediye başkanı, belediye meclis üyesi, muhtar ve muhtar azası olmak için harekete geçti. Vatandaş sandıkta onlarca aday arasından seçim yaptı. Türkiye’de yerel seçimler kapsamında seçilecek olan görevlilerden birisi de muhtar azasıdır. Buna rağmen “muhtar azası nedir?” ve  “Muhtar azası ne demek?” soruları sık sık sorulmaktadır. Çünkü pek çok kişi muhtar azası ile ilgili bilgi sahibi değildir.

Türkiye’de 81 ilde ve yüzlerce ilçede binlerce köy bulunmaktadır. Her köy içerisinde bir köy derneği, köyün muhtarı ve yönetime katkı sağlayacak olan ihtiyar meclisi bulunması zorunludur.

Köylerde bulunan ihtiyar meclislerinde muhtar azaları görev alır. Muhtar azası ihtiyar meclisinde görev yapar ve muhtarlara yardımcı olur. İhtiyar meclisi belirli tarihlerde bir araya gelerek toplantı yapar. Bu toplantılarda köye, köylülere, muhtara, muhtarlığa ait meseleler gündeme gelir.

Yaşanılan sorunlar tespit edilir ve çözüm için çalışmalar yürütülür. Muhtar azası yerel seçimler kapsamında köy halkı içerisinden seçilir.

Muhtar Azası Nasıl Olunur?

Yerel seçimler kapsamında Türkiye’de mahalli idareler kapsamında yöneticiler seçilmektedir. Her seçim döneminde binlerce kişi yönetimlerde görev alabilmek için aday olmakta ve aday olmak için çalışmalar yürütmektedir.

Bu kapsamda muhtarlıklarda görev yapmak isteyen binlerce kişi “muhtar azası nasıl olunur?” sorusuna cevap aramaktadır. Muhtar azası olabilmek için belli kriterleri taşıyor ve belli şartları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Muhtar azası olmak için sahip olmanız gereken şartları www.tercihiniyap.net ailesi olarak inceledik.

Muhtar azası olmak için ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.

Muhtar azası olmak için aday olunan köy veya mahallede en az 6 ay ikamet ediyor olmanız gerekmektedir.

Muhtar azası olmak için muhtar kağıtlarına ismnizi yazdırmanız gerekmektedir.

Muhtar azası olmak için herhangi bir siyasi parti bünyesine katılmanıza gerek yoktur. Ancak pek çok muhtar ve muhtar azası siyasi partilere oldukça yakındır.

Muhtar azası olmak için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurmanıza gerek yoktur.

Muhtar azası olmak için köyde veya mahallede tanınan, sevilen ve saygı duyulan biri olmanız gerekmektedir.

Kimler Muhtar Azası Olabilir?

Muhtar azası olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir. Ayrıca muhtar azası adaylarının okumayı ve yazmayı bilmesi gerekmektedir. Muhtar azası adayları aday olacakları ilgili yerde en az 6 ay boyunca ikamet etmelidir.

Muhtarlar ve muhtar azaları aday olmak için hiçbir kuruma veya kuruluşa başvuru yapmazlar.

Muhtar azası oy pusulasında hangi mahalle veya köyden aday olacak ise pusulanın üst kısmında belirtir.

Aday olunacak yerin altına muhtar azalarının isimleri yazılır.

Oy pusulaları daha sonra ilgili köy ya da mahalledeki sandık başkanına teslim edilir.

İhtiyar meclisi veya heyeti azaları da ilgili bölgenin ismini oy pusulasının üzerine yazarlar. Altına ise 4 azanın ismi yazılır.

Kimler Muhtar Azası Olamaz?

Türkiye’de siyasi arenada boy gösterebilmek için tanınır olmanız, güvenilir olmanız, sevilir olmanız gerekmektedir. Eğitim hayatınızda sınıf başkanı seçilirken de ülkenin cumhurbaşkanı olurken de hemen hemen aynı şartları yerine getiriyor olmanız gerekir. Adayların oy verecekleri etkilemeleri, ikna etmeleri gerekmektedir.

Adayların karizmatik olması, sevilmesi, sayılması ve güvenilir olması gerekmektedir. Bu kapsamda muhtar azası olmak için de adayların bu şartların en az birini sağlaması önemlidir. Ancak herkes muhtar azası olamaz. Bu nedenle binlerce kişi “kimler muhtar azası olamaz?” sorusunu sormaktadır.

Köylü ve mahalleli tarafından sevilmeyen kişiler muhtar azası olamaz.

Güvenilir olmayan, vatandaşa zarar verme niyetinde olan kişiler muhtar azası olamaz.

Kamu görevinden men edilen, ihraç edilen kişiler muhtar azası olamaz.

Yerel seçimlerde kullanılacak oy pusulalarında ismi olmayan kişiler muhtar azası olamaz.

Siyasi partiler muhtar adayı ve muhtar azası adayı gösteremez. Bu nedenle partilerin aday gösterdiği kişiler muhtar azası olamaz.

Kamu görevlerinde kısıtlama bulunan ve kamu görevlerinden yasaklı olanlar muhtar azası olamaz.

Muhtar Azası Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Muhtar azası görev yaptığı mahalle veya köyde yaşanlar arasından seçilir. Amacı görev bölgesine ve bölgede yaşayan vatandaşa hizmet etmektir. Köyün ve mahallenin sorunlarına, köylünün veya mahallenin sorunlarına çözüm bulmak için görev yapar. Muhtar azaları ihtiyarlar heyeti veya meclisi başlığında haftada en az 1 kez resmi olarak toplantı yaparlar. Bu toplantılarda köyün, köylünün, mahallenin, mahallelinin, muhtarın, muhtarlığın sorunları görüşülür. Bu sorunlara çözüm aranır. İmkanlar dahilinde ise sorunlar çözülür. Büyük sorunların nasıl çözüleceği görüşülür. Muhtar azaları muhtar yokken muhtarın vekili olara görev yapabilir.

Muhtar Azası Kaç Kişi Olur?

Muhtarlıklarda ihtiar meclisinde kaç kişinin yer alacağı bilinmemektedir. Bu nedenle “muhtar azası kaç kişi olur?” sorusu öne çıkmaktadır. Yerel seçimler kapsamında “muhtar azası kaç kişi olur 2019?” sorusunu soran binlerce kişi bulunmaktadır. Muhtar azasının kaç kişi olacağı oy pusulalarında belirtilir. Vatandaş oy verirkek muhtar ile ihtiyar meclisi veya heyeti üye seçiminde kullanılacak oy pusulalarında tam sayıyı görebilir. Çünkü oy pusulalarına aza adaylarının da tam listesi yazılmaktadır. Pusulada kaç isim varsa muhtar azası da o kadar kişi olur.

Mahalle ihtiyac meclisi/heyeti muhtar azası üyeleri 8 kişiden oluşur.

Nüfusu 1000’e kadar olan köylerde 8 muhtar azası olur.

Nüfusu 1001’den 2000’e kadar olan köylerde 10 muhtar azası olur.

Nüfusu 2000’den fazla olan köylerde 12 muhtar azası olur.

8,10 ve 12 muhtar azası olacak yerlerde tam sayı muhtarlık oy pusulalarında açıkça yer alır.

İsimleri ve soyadları aynı veya benzer olan muhtar ile muhtar azası adayarının isimlerinin yanları evebeynlerinin isimleri yazılır. Evebeyn isimleri de aynı ise evebeyn isimlerinin yanında doğum tarihi eklenir. Bu bilgilerin oy pusulalarında bulunabileceği ve gerekli olması durumunda seçmene haber verilmesi gerektiği bilinmelidir.

Muhtar Azası Nasıl Seçilir?

Muhtar azalarının nasıl seçileceği merak konusudur. Pek çok kişi oy verirken muhtar azasına oy verip vermediğini hatırlamaz. Ancak yerel seçimler kapsamında oy vermeye giden her vatandaş muhtar azası seçimine de katılmış olur. Türkiye’de her köy ve mahallede yerel seçimler kapsamında muhtar azası da seçilir.

Muhtar azası olmak için gereken şartları taşıyanlar oy pusulasına ismini yazdırabilir. Bu kapsamda muhtar azalarının nasıl seçileceği de merak konusu olmuştur. Muhtar azası olmak isteyen binlerce kişi “muhtar azası nasıl seçilir?” sorusuna cevap arar. www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu soruya cevap aradık. Muhtar azası ve muhtar oy pusulası olarak beyaz bir kağıt kullanacak.

Adaylar oy pusulalarını bastıracak. Oy pusulaları ilgili rakam kadar çoğaltılacak ve sandık başkanına teslim edilecek. Seçmenler çoğaltılan beyaz kağıtları pusula olarak kullanacak ve oy verme işlemini gerçekleştirecektir. Sandıklar kapandıktan sonra oylar sayılır ve en fazla oy pusulasını hangi isimler için kullanıldıysa o isimler muhtar ve muhtar azası olur.

Muhtar Azası Oy Pusulası Örneği

Türkiye’de milyonlarca kişi Mart 2019 tarihinde ilk kez oy kullanıyor. Ayrıca daha önce oy kullanmış ama yerel seçimlerde oy kullanmamış binlerce kişi bulunuyor. Hem seçmenler hem de muhtar azası ve muhtar olmak isteyen binlerce kişi “muhtar azası oy pusulası  örneği” ve “muhtarlık oy pusulası örneği” başlıklrayla araştırma yapıyor. İşte muhtarlık oy pusulası.. İşte muhtar azası oy pusulası..

muhtar azasi oy pusulasi

Muhtar Azası Silah Taşıma Ruhsatı Alabilir Mi?

Özellikle köy ve mahallelerde silah ruhsatı almak isteyen binlerce kişi bulunur. Bu nedenle de “muhtar azaları silah ruhsatı alabilir mi?” sorusu da sık sık sorulur. Muhtarlar silah taşıma ruhsatı alabilmektedir. Yani muhtarlar beylik tabancı alabilir ve yaşayabilir.

Bu nedenle pek çok muhtar silah almaktadır. Muhtar azaarı da aynı haktan yaralanıp yararlanmadıklarını merak etmektedirler. Muhtar azaları silah taşıma ruhsatı alamazlar. Muhtar azalarına silah taşıma ruhsatı alma hakkı tanınmamıştır. Ancak silah taşıma ruhsatı almak için gereken şartları sağlayan kişiler bu ruhsatı edinebilir.

Muhtar Azası Maaşları Ne Kadar? Muhtar Azası Maaş Alır Mı?

Muhtar azası olarak görev yapan binlerce kişi bulunmaktadır. Yerel seçimler kapsamında 81 ilde ve yüzlerce ilçede binlerce kişi muhtar azası olmaktadır. Ayrıca siyasete atılmak isteyen binlerce kişi genellikle ilk olarak muhtarlıklarda görev yapar.

Özellikle kırsal yerlerde muhtarlıklar önemli görev bölgeleridir. Bu nedenle hem muhtar azası olmak isteyen binlerce kişi hem de meraklı vatandaş “muhtar azası maaş alır mı?” ve “muhtar azası maaşları ne kadar?” sorularını sormaktadır. Muhtar azaları maaş almamaktadır. Muhtar azaları tamamen gönüllülük esasıyla görev yapar. Muhtarlar yokken muhtarın yerine vekillik yapan muhtar azaları devletten herhangi bir ücret almaz. MESLEKLER

Bu nedenle muhtar azası olarak çalışan kişilerin herhangi bir maaş, ücret veya ödenek almadığı bilinmelidir. Muhtar azaları gönüllü olarak faaliyet gösterirler.

Yorumlar

  1. Emriye demir Avatar Emriye demir dedi ki:

    Muhtar azalığı İcin askerlik şartmı.

  2. Emriye demir Avatar Emriye demir dedi ki:

    Muhtar azalığı İcin askerlik şartmı.

  3. Emriye demir Avatar Emriye demir dedi ki:

    Muhtar azalığı İcin askerlik şartmı.

  4. Ömer Avatar Ömer dedi ki:

    Selam ederim size sorum şu ben aza olarak görev yapmaktayım vede su asamada mevcut muhtarımız vefat etmiştir yerine sahsim olarak ben görevi yapmaktayim size sorum şu seçimlere.daha 1.5 sene var ama şuan muhtar olarak görevdeyim. aza değilim artık resmi olarak muhtarim taki secimlere kadar ama biemedigim silah alma hakkina sahipmiyim bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim

  5. Şükrü Çömez Avatar Şükrü Çömez dedi ki:

    Muhtar azası sandıkta parti muşahidi olarak görev alabilirmi