kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebelik Mesleği

​​​​​​​Ebe nedir, ebe ne iş yapar, ebe nasıl olunur, ebe görevleri nelerdir, ebe çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Ebelik Mesleği

Doğum öncesi ve doğum sonrası anne ve bebeği ile ilgili hemen hemen her basamakta yardımcı olan kişidir. Ebelik mesleği kutsal mesleklerdendir. Kimler ebe olabilir sizler için derledik.

Bir işi ve öncesinde o işi icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce o mesleğin veya bölümün adayları o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın geleceğine dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza toplayabildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ebe mesleği hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

EBE NEDİR?

Ebe doğum işi yaptıran ya da görevi doğum yaptırmak olan kişi olarak bilinse de ebe görevleri açısından sadece doğumdan sorumlu değildir. Doğum öncesi ve sonrasında da görev yapan ebenin ne olduğunu ebenin görevlerini ve ne iş yaptığını yazarak açıklamak daha yerinde olacaktır.

EBENİN GÖREVLERİ NELERDİR? EBE NE İŞ YAPAR?

Ebe dediğimiz gibi doğumdan sorumludur ve en temelde görevi doğuma yardımcı olmaktır fakat ebenin yaptığı iş, görevleri sadece bununla sınırlı değildir. Ebe görevleri Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinde şu şekilde belirlenmiştir:

  • Cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinde; gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitimi ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının hazırlanmasında rol almak ve yürütülmesini sağlamak
  • Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda izlemini yapmak
  • Gebelik tanısını koymak
  • Normal gebe izlemini ve gerekli muayenelerini yapmak
  • Riskli durumları erken dönemde belirlemek ve gerekli önlemleri alarak sevk etmek
  • Doğum sürecini yönetmek; travay sırasında anne ve bebeğin sağlığını izlemek, normal doğumları ve tabibin olmadığı hallerde acil makat doğumları yaptırmak, gerektiğinde epizyotomi uygulamak
  • Doğum sürecinde normalden sapmaları belirlemek, acil durum tedbirlerini almak ve hekime haber vermek, hekimin direktifleri doğrultusunda acil müdahalede bulunmak
  • Doğum sonrası dönemde; yenidoğanın ilk bakım ve muayenesini yapmak ve gerektiğinde acil resüsitasyon gerçekleştirmek
  • Anneye emzirme eğitimi vermek, annenin bakım ve izlemini yapmak, normalden sapmaları tespit etmek ve gerektiğinde sevk etmek
  • Acil obstetrik durumlarda bakanlık tarafından düzenlenen protokoller ışığında tanımlanan ilaçları uygulamak
  • Gebelik, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek maksadıyla gerekli eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek
  • Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve bebeğe ait tarama programlarında görev almak
  • 0-6 yaş çocuk bakım ve gelişimini izlemek
  • Gebe ve 0-6 yaş çocuk aşıları olmak üzere bulaşıcı hastalıkların kontrol programlarında ve bağışıklama hizmetlerinde görev almak

ebe ne is yapar

KİMLER EBE OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Ebe olarak meslek icra etmek isteyenlerin bir lisans programı olan Ebelik bölümünü bitirmeleri veya bunun muadili olarak bu alanda veya benzer bir alanda lisansüstü eğitim almaları gerekmektedir. Eğitimsel anlamda bu alanlardan geçilmesi gereken ebelik mesleğini yapmak için ise eğer kamuda çalışma düşünülüyorsa KPSS’ye girilerek yeterli puan alınmalıdır. Özel sektörde çalışmayı düşünen adaylar ise bağlı olarak çalışılacak kurum ve kuruluşun aradığı şartları taşıyarak o kurum ve kuruluşlara başvuru yapmalıdırlar.

EBE ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Ebelik sağlık alanında çalışanlar içerisinde oldukça yorucu, yıpratıcı bir meslek grubudur diyebiliriz. Mesleğin hem fiziki hem de mental olarak yorucu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Fiziki olarak yorucu olmasının sebebi ameliyatlarda görev almak, yenidoğan ile uğraşmak gibi durumların fiziksel olarak bireyi yorması ile ilişkilidir. Mental olarak her ne kadar tatlı bir yorgunluk olacak olsa da yeni anne ile ilgilenmek, yenidoğan ile ilgilenmek psikolojik olarak yorucu olabildiğinden mesleğin bu anlamda çalışma şartlarının biraz zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Çalışma saatleri ise kamuda ve özel sektörde farklılık gösterebilecek olsa da ikisi için de çok rahat ve az çalışma saatinin olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Kamuda haftalık 40 saat çalışma varmış gibi görünse de nöbetler ve ek mesailer ile ebelik mesleğini icra edenler bunun biraz üzerinden çalışacaklardır. Aynı şekilde özel sektörde de benzer durumların olacağını söyleyebiliriz.

İDEAL BİR EBE NASIL OLMALI?

Bir sağlık meslek mensubu olarak ebelik mesleğini yapacak olanlar da diğer sağlık çalışanları gibi insan sağlığı ile ilişkili bir iş yaptıklarının farkında olmalıdırlar. Hatta ebelik birçok sağlık meslek grubundan bu anlamda daha özel bir yere sahiptir bu yüzden insanı, canlıyı sevmek bu işi yapacaklar için olmazsa olmaz bir özelliktir.

Her meslekte olduğu üzere alanına hakim olmak, alanındaki yeni gelişmeleri takip etmek ve kendini iyi yetiştirmiş olmak da ideal bir ebeden beklenen eylem biçimleridir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.