kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Orman Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?

​​​​​​​Orman mühendisi nedir? Nasıl olunur? Orman mühendisi çalışma şartları nasıldır? Çalışma saatleri nasıldır? Orman mühendisi görevleri nelerdir? Ne iş yapar?

A+
A-

Orman Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?

Mühendislik mesleği gençler arasında en çok tercih edilen meslek alanıdır. Çeşitli branşlarda olan bu meslekte bir de Orman Mühendisliği branşı vardır. Kimler orman mühendisi olabilir, yazımızın devamında öğrenebilirsiniz.

Bir mesleğe başlamadan önce bir meslek adayının o mesleği araştırması doğaldır. Çalışma saatleri nasıl, çalışma şartları nasıl, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir gibi soruların en temelde bir mesleği anlamaya yardımcı olur. Herhangi bir mesleği yapmayı düşünen aday için bizler de fikir veren yazılar yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda orman mühendisi mesleğine dair bilgiler vermeye çalıştık.

ORMAN MÜHENDİSİ NEDİR?

Orman mühendisleri orman alanlarının saptanmasında, ağaçlandırma çalışmalarında, ormanların ve doğanın korunmasında, usulüne uygun olarak işletilmesinde ve ormanların geliştirilmesinde görev alan mühendislerdir.

NASIL ORMAN MÜHENDİSİ OLUNUR? 

Orman mühendisi olmanın yolu lisans düzeyinde orman mühendisliği bölümünü veya buna benzeyen, türevi bir bölüm bitirmekten geçmektedir. Bunun dışında başka bir lisans programı mezunu olunması durumunda lisansüstünde orman mühendisi veya benzeri bir programın öğrenimini görerek de orman mühendisi olmanın yolunu özel sektörde firmaların inisiyatifleri doğrultusunda açmak mümkündür.

Tabi ki herhangi bir bölüm mezunu olmak o mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde veya kamuda orman mühendisi olabilmek için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır.

Öncelikle özel sektörde orman mühendisi olarak görev yapmayı düşünen bir bireyin yeterli donanıma sahip, alanına hakim, dil bilen ve kendini geliştirmiş olması aranır. Bu özelliklere haiz olan bir birey özel sektörde orman mühendisi alımı yapan kurum ve kuruluşların alımlarını takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelidir.

Kamuda orman mühendisi olabilmek için ise (istisna durumlar dışında) kamu personeli seçme sınavı (KPSS) adını taşıyan sınava girmek ve ilanlara başvuru yapmayı veya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak puanı almak gerekmektedir.

ORMAN MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? 

Orman mühendislerinin çalışma alanları ormanlardır ve bununla paralel olarak ormanların korunmasını, daha iyi hale getirilmesini, doğru işletilmesini sağlayan bir iş sistemleri vardır. Tüm bunlara yönelik proje yürütmek, denetim yapmak orman mühendislerinin sorumluluğundadır. En genel haliyle orman mühendislerinin görevleri şu şekildedir:

  • Ormanların verimliliğini arttırmaya, yeşil alanları, milli parkları belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak ve projeler hazırlamak
  • Ormanlık arazileri belirlemek ve bu arazilerin haritasını çıkarmak
  • Arazilerin durumuna göre ağaç dikimine yönelik en uygun çalışmaları yaptırmak ve orman yangınlarına yönelik tedbirler almak
  • Orman bakım işlerinde görevlendirmeler yapmak, yaptıkları görevlendirmeleri denetlemek ve ormanda yaşayan canlıların korunması ve üremesine yönelik planlama yapmak

orman muhendisi ne is yapar

ORMAN MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Orman mühendisleri çalışma şartları tüm mühendisliklerde hatta mesleklerde olduğu üzere zor denebilecek şekilde başlar. Mesleğe yeni başlayan bir orman mühendisi özel sektörde çalışmaya başlamış ise düşük ücret, fazla mesai, fazla iş yükü gibi çalışma şartlarını zor kılan durumlar ile karşılaşır. Devlete giren bir orman mühendisi ise özel sektöre kıyasla oldukça iyi çalışma şartlarında işe başlar fakat yılların getireceği deneyim ve donanım mühendislere kamuda çok büyük katkı sağlamaz iken özel sektörde çalışma şartlarının daha iyi duruma gelmesini sağlar.

Orman mühendislerinin çalışma ortamları zaman zaman arazi, saha zaman zaman da ofis, şirket ortamı olabilmektedir. Çalışılan alan orman olduğu için sahada çalışmanın da gerekli olabildiği bir alandır. Bu durum tabi ki orman mühendisliğinin zorlayıcılığını arttırabilmektedir. Aynı şekilde orman mühendislerinin mesai saatleri de bu durum nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir. Ofis ortamında çalışırken en azından belli bir mesai saatine bağlı kalınırken sahada çalışan orman mühendislerinin çalışma saatleri uzayabilmekte veya kısalabilmektedir.

Merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.