kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ortopedi Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Ortopedi teknisyeni nedir, ortopedi teknisyeni ne iş yapar, protez ve ortez teknisyeni nasıl olunur, ortopedi teknisyeni görevleri nelerdir, ortopedi teknisyeni çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Ortopedi Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

Hastanelerde ilgili bölümde çalışan ortopedi teknisyeni kişinin protez ya da ortez işleri ile ilgilenen yardımcı personeldir. Sağlık alanında rahatlıkla iş bulunabilen bir meslek dalıdır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ortopedi teknisyeni mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ORTOPEDİ TEKNİSYENLİĞİ NEDİR?

Teknikerler ve teknisyenler genellikle sağlık sektöründe ilgili alanın uzmanının yanında destek personeli olarak görev yaparlar ve ortopedi teknisyenleri de bu şekilde yardımcı eleman olarak görevlerini icra etmektedirler. Ortopedi teknisyeni nedir daha net izah edebilmek için görevlerine bakmak yararlı olacaktır.

ORTOPEDİ TEKNİSYENİ NE İŞ YAPAR? TIBBİ PROTEZ VE ORTEZ GÖREVLERİ NELERDİR?

Ortopedi teknisyeni veya diğer adıyla protez ve ortez teknisyeni yukarıda dediğimiz gibi sağlık alanında destek personel olarak görev yapmaktadır. Yaptığı işi daha iyi anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan ortopedi teknisyeni görev tanımına bakacak olursak:

  • Tıbbi protez ve ortezin imalatında ve hastadan ölçü alımında görev alırlar, alçı modeli hazırlarlar, protezi ve ortezi imal ederler, provasında görev alırlar
  • Hastaya protez ve ortezin işleyişi, bakımı ile ilgili bilgi verirler
  • Tıbbi protez ve ortezin bakımı, tamiri ve kontrolünde görev alırlar
  • Yapı parçalarını birleştirirler, sökerler ve yenilerler
  • Hazır mamulleri ve meme protezini hasta üzerine uygularlar, yarı hazır mamulleri hasta üzerine uyarlarlar, yardımcı cihazları hastaların kullanımına uygun hale getirirler
  • Hekim eşliğinde dışarıdan stabilizasyon için ön hazırlığı yaparlar, yumuşak ve alçı sargı yaparlar, pozisyonlama yaparlar, dışarıdan yapılan stabilizasyonu çıkarırlar.
  • Olası yan etkileri kontrol ederler ve hastayı bilgilendirirler
  • Tıbbi protez ve ortez yapım ve uygulama hizmetlerinin yürütülmesinde atölye sarf ve demirbaş malzemeleri temin ederler, bakımı ve onarımını yaptırırlar, uygulanacak protez ve ortezin hijyenini sağlarlar

gibi görevleri olan bir meslek grubu olduğu görülebilir.

ortopedi teknisyeni ne is yapar

NASIL ORTOPEDİ TEKNİSYENİ OLUNUR? KİMLER PROTEZ VE ORTEZ TEKNİSYENİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların teknisyen olabilmesi için en az ortaöğretim programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her ortaöğretim programı ile istenilen her teknisyenlik yapılamamaktadır. Protez ve ortez teknisyeni olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Ortopedi teknisyeni olabilmek için

Ortopedik Protez ve Ortez – Ortopedik Protez ve Ortez Teknisyenliği Dalı (Dal kod: 101)

bölümü mezunu olunması gerekmektedir. Bu bölüm mezuniyetinden sonra izlenecek yollar özel sektöre veya kamuya göre değişkenlik göstermektedir.

Özel sektörde ortopedi teknisyenliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvuru yaptıktan sonra işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Memur statüsünde tıbbi protez ve ortez teknisyeni olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın ÖSYM üzerinden merkezi atama olarak gerçekleştirdiği atamaları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde ortopedi teknisyeni olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ORTOPEDİ TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Protez ve ortez teknisyenleri genellikle kapalı atölye, laboratuvar ortamında iş yapmaktadırlar ve kokulu maddeler üzerinde çalışmaktadırlar, çoğunlukla da ayakta iş görmektedirler. Bu durum çalışma şartlarını kendince zorlamaktadır. Ayrıca her sağlık teknikeri ve teknisyeni gibi hastalar ile iletişim halinde olmak ve mesleğin kendisine özel olarak yapılan işin dikkatli çalışma istemesi de mesleği kendince zor kılmaktadır.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat sağlık teknisyenleri veya teknikerleri bunun biraz üzerinde çalışmaktadırlar. Bunun nedeni nöbetler ve ek mesailer gibi durumlardır. Her ne kadar ortopedi teknisyenliğinde bu saatin çok fazla üzerine çıkılmasa da bir miktar üzerinde çalışılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

İDEAL BİR ORTOPEDİ TEKNİSYENİ NASIL OLMALI?

Sağlık alanında çalışan her birey sağlık ile ilgili bir iş yaptığının bilincinde ve sorumluluğunda olmalıdır ki bu ortopedi teknisyeni için de geçerlidir ve tüm ülkemiz için oldukça önemli bir konudur. Bu konuyu başa koyarak özellikle ortopedi yani protez ve ortez teknisyeninde aranan özelliklere bakacak olursak ortopedi teknisyenlerinin; dikkatli, özenli, titiz, ayrıntıcı, cisimleri zihninde iyi canlandırabilen, el becerileri gelişmiş, disiplinli bireyler olması beklenmektedir.

*Yazı boyunca ortopedi teknikeri, protez ve ortez teknikeri ve tıbbi protez ve ortez teknikeri unvanları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmıştır. Bu durumun doğmasının sebebi aynı mesleğin bu farklı isimler ile anılıyor olmasıdır.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için uzman kadrosu bulunan forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.