kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Patolojik Anatomi Teknikeri

​​​​​​​Patolojik anatomi teknikeri nedir, patolojik anatomi teknikeri ne iş yapar, patolojik anatomi teknikeri nasıl olunur, patolojik anatomi teknikeri görevleri nelerdir, patolojik anatomi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Patolojik Anatomi Teknikeri

Patoloji demek sağlık alanıyla ilgili olarak hastalıkların tanı aşamasında bilinmeyen durumu belirlemek için parça alınıp incelenmesi işlemidir. Bu noktada patoloji anatomi teknikerinin ilgili bölümü bitirmesi gerekmektedir.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda patolojik anatomi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Sağlık teknikerinin görevi hangi uzmanlık alanında olursa olsun uzman doktorun, diş hekiminin, eczacının veya bunlar gibi meslek gruplarının yanında destek personeli olarak çalışmak üzerine kuruludur.

Patolojik anatomi teknikeri yani diğer bir deyişle tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri de aynı şekilde yardımcı sağlık teknikeri olarak görev yapılan bir meslek grubudur. Patolojik anatomi teknikerliği nedir, mesleğin ne olduğunu ne iş yaptıklarını ve özellikle görevlerini sıraladığımız başlıkta daha net anlayabilirsiniz.

KİMLER PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Tekniker olmak için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmek gerekmektedir fakat her 2 yıllık önlisans programı da her mesleği yapmaya yetmemektedir. Belli bir alanda X teknikeri unvanına sahip olmak için belli başlı bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır. Patoloji laboratuvar teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölümlerden birinden mezun olunmuş olması gerekmektedir.

  • Patoloji Laboratuvar
  • Patoloji Laboratuvar Teknikleri

Elbette bu bölümlerden mezun olur olmaz da eğer farklı bir avantajınız yoksa hemen bu unvan ile çalışmaya başlamanız olası değildir. Özel sektörde bu alanda çalışabilmek için yeterliliğiniz olması ve başvuru yaptığınız iş ilanlarından dönüş almanız gerekmektedir.

Devlette ise sistem şu şekilde işlemektedir. KPSS’ye girmiş olunmalı, yeterli puan elde edilmeli ve devletin bu durumda Sağlık Bakanlığı’nın bu alanda alım yapması sonucu puanınız ile başvuru yaparak puanınız yetmesi halinde atanmanız gerekmektedir.

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

patolojik anatomi teknikeri ne is yapar

Patolojik anatomi teknikeri en genel hali ile bu alanda hizmet veren uzmanlara destek sağlar ve yaptığı işin en genel açıklaması budur fakat daha detaylı anlayabilmek için patolojik anatomi teknikerinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Patoloji laboratuvarına gelen doku, sıvı, yayma ve ince iğne aspirasyonu örneklerinin kayıt ve kabulünü, fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre fiksasyonunu yapmak
  • Fiksasyonda kullanılan solüsyonların gerekli kimyasal hesaplama, ölçüm ve tartımlarını yapmak ve hazırlamak
  • Kemik, diş, tendon gibi dokuların dekalsifikasyonlarını yapmak ve dekalsifikasyon ajanlarını kimyasal hesaplama, tartım ve ölçümlerle hazırlamak
  • Alındığı gibi gönderilen sıvı örneklerin hücresellik değerlendirmesini yapmak, doğrudan yayma veya sitosantifüj sistemlerini uygulamak, karar veremediği durumlarda uzman hekime danışmak
  • Makroskopik çalışmaya aktif olarak katılmak
  • Doku takibini otomatik makine ve/veya elle yapmak
  • Doku takibinden çıkan parçaları blok haline getirmek
  • İstenen kalınlık ve özellikte kesit almak
  • Preparatın hekim tarafından öngörülen veya rutin yöntemler ile boyama işlemlerini yapmak
  • Süreçte kullanılan temel boya çözeltilerini hazırlamak, kontrollerini yapmak
  • Preparatları istek formları ile birlikte sorumlu patoloğa teslim etmek
  • Preparat ve blokları kayıt altına almak ve arşivlemek
  • Taze doku ile çalışılan alanda; enfeksiyon kontrolünü yapmak, güvenli çalışma ortamı sağlamak, taze doku örneklerinden dokundurma, ezme, dondurma (frozen kesiti) preparatlarının fiksasyon, boyama, kapatma ve teslim işlemlerini yapmak
  • Histokimyasal ve immünhistokimyasal boyama sistemleri için boya çözeltilerini ve antikorları hazırlamak, uygun yöntemlerle boyama işlemini uygulamak, boyama sonunda mikroskobik kontrollerini yapmak, hata varsa kaynağını saptamak, sorunu çözmek ve kayıt altına almak
  • Mikroskop, doku takibi cihazı, boyama cihazı ve mikrotomun günlük ve haftalık bakımı, temizliği ile kalibrasyonunu yapmak

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Patolojik anatomi teknikerleri genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar ve çalıştıkları iş analiz üzerine işlediği için çeşitli kimyasal maddeler ile çalışırlar ve bu da sağlıkları için tehlike oluşturabilir.

Bunun dışında her sağlık teknikerliği gibi tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikerliği de kendi içinde zorluklar taşıyan bir meslek grubudur. Çalışılan işin adli vakalar olması, çalışılan şeyin insan vücudundan alınan örnekler olabilmesi bu işi ruhen yorucu kılabilmektedir. Bunun dışında iletişim halinde olunan kişilerin adli alandan olabilmesi de işi zorlayıcı kılabilmektedir.

Çalışma saatleri noktasında da kamuda görev yapan bir bireyin haftalık çalışma saati 40 saattir fakat bu sağlık alanında birebir örtüşmeyebilmektedir. Çalışılan kuruma bağlı olmak üzere uzun ek mesailer veya nöbetler bulunabildiği için net şu kadar saat çalışılan bir meslektir demek zordur.

İDEAL BİR PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Sağlıkla, eğitimle ilgili veya adli işlerde çalışacak her bireyin yaptığı işin ne kadar önemli olduğunun farkında olması gerekmektedir ve bu dediğimiz de sağlıkla ve adli işler ile ilgili olması nedeniyle patolojik anatomi teknikerliği için ayrıca önemlidir.

Özel olarak tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikerinde aranan özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür; kapalı ortamda çalışmaya uygun olmak, kokulara karşı dayanıklı, renklere karşı dikkatli olmak, el, göz, parmak koordinasyonu iyi olmak, disiplinli, titiz, dikkatli olmak ve fen bilimlerinin her alanına ilgi duymak ve bu alanlara hakim olmak.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için uzman kadrosu bulunan forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.