kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Petrol ve Doğalgaz Mühendisi

​​​​​​​Petrol ve doğalgaz mühendisi ne iş yapar? Kimdir, nedir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır? nasıl olunur? Petrol ve doğalgaz mühendisi görevleri nedir?

A+
A-

Petrol ve Doğalgaz Mühendisi

Petrol ve Doğalgaz Mühendisi, ham petrol ya da doğalgazın üretimi ile ilgilenen meslek grubu olarak tanımlanabilir. Peki kimler petrol ve doğalgaz mühendisi olarak çalışabilir gelin birlikte bakalım…

Bir üniversite bölümü adayı veya bir meslek adayı girmeyi düşündüğü iş hakkında bir takım sorular sahibidir. Bu sorular genellikle işin şartları, nasıl olduğu, o meslekte ne iş yapıldığı gibi sorulardır. Bu sorulara dair bir takım cevapları elimizden geldiğince sizler için cevaplandırmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda petrol ve doğalgaz mühendisi ile ilgili bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ NEDİR?

Petrol ve doğalgaz mühendisi petrol ve doğalgaz gibi iki değerli enerji kaynağının bulunması, bulunduğu yerden çıkarılması, usulüne uygun depolanması ve nakil edilmesi konuların çalışmalar yürüten, bu süreçler hakkında araştırmalar yapan mühendislerdir.

KİMLER PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? 

Petrol ve doğalgaz mühendisi olmak isteyen bir birey için ilk olarak yapılması gereken bu alanda eğitim almaktır. Bu alanda eğitim almak demek de üniversitelerin petrol ve doğalgaz mühendisliği veya benzeri bir lisans programını bitirmek demektir. Petrol ve doğalgaz mühendisi olmak için böyle bir lisans programını bitirmek gerekmektedir.

Alternatif bir yol olarak ise üniversitelerin başvurularında izin verdiği ölçüde petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümünün lisansüstü programlarına başvuru yaparak kabul görüp mezun olunulması halinde de petrol ve doğalgaz mühendisi olarak özel sektördeki firmaların tercihleri doğrultusunda çalışma imkanı elde edilebilir.

Bu yollardan geçmek bireye petrol ve doğalgaz mühendisi unvanını kazandırsa da bir kurum veya kuruluşta petrol ve doğalgaz mühendisi olmak için adayın devam etmesi gereken bir süreç de bulunmaktadır.

Özel sektörde yani özel şirketlerde, kurum ve kuruluşlarda petrol ve doğalgaz mühendisi olarak çalışmak için bireyin çalışma şansı olan kuruluşların alım yapıp yapmadığını kontrol etmesi, ilana çıkıyorlar ise ilanları takip etmesi ve bu firmaların aradığı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Genellikle bu şartlar içinde iyi dil bilmek, ekstra programlar bilmek, belli bir süre sektörde deneyim gibi şartlar bulunduğundan petrol ve doğalgaz mühendisi olmak isteyen adayın kendisini iyi yetiştirmesi gerekmektedir.

Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilmek için ise petrol ve doğalgaz mühendisi adayının kamu personeli seçme sınavı adını taşıyan ve halk arasında kısaltmasıyla KPSS olarak bilinen sınava girmesi, merkezi atamaları veya açıktan alımların ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Petrol ve doğalgaz mühendisi olmak isteyen bireyin bu ilanlara başvurduğunda kabul görmesini sağlayacak seviyede bir puan alması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Petrol ve doğalgaz mühendisinin ana amacı doğalgazı ve petrolü bulmak olsa da yaptıkları iş bu alandaki her şeye değmektedir. Bu enerji kaynaklarının bulunması, çıkarılması, depolanması, gerekli yerlere ulaştırılması, bu alandaki teknolojilerin geliştirilmesi gibi sorumluluklara sahiptirler. Petrol ve doğalgaz mühendisinin görevleri en genel şekliyle şöyledir:

  • Doğalgaz ve petrolün nerede ne miktarda bulunduğunu saptamaya yönelik araştırmalar yapmak
  • Petrol ve doğalgaz sondajında kullanılacak araç ve gereçleri belirlemek, sondaj işleminin daha uygun maliyetle, ekonomik ve güvenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak ve bu süreçlerin hepsini denetlemek
  • Ham petrol ve doğalgazın depolanması ve nakledilmesiyle alakalı olarak projeler hazırlamak ve denetimlerini yapmak
  • Doğalgaz ve petrol çıkarılmasında kullanılan metotları geliştirme amacıyla araştırma yapmak

petrol ve dogalgaz muhendisi ne is yapar

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR ?

Kamu ve özel sektör diye bir ayrım ile petrol ve doğalgaz mühendislerinin çalışma saat ve şartlarını değerlendirecek olursak kamuda çalışan petrol ve doğalgaz mühendisleri tüm kamu çalışanları gibi haftalık 40 saat mesai saatine sahiptirler ve buna bağlı olarak da daha baştan çalışma şartları iyi denecek seviyeden başlar.

Bir mühendisliğin yarattığı kadar stres sahibi olarak çalışan petrol ve doğalgaz mühendisleri birçok meslek grubuna göre özellikle kamuda hem maddi hem manevi yönden tatmin edici, rahat denebilecek bir mesleğe sahiptirler. Petrol ve doğalgaz mühendisleri uzmanlık alanına, çalışılan departmana ve kuruluşa bağlı olarak ofiste veya sahada mesleklerini icra edebilirler.

Petrol ve doğalgaz mühendisliğinde özel sektörde ise işler özellikle başlangıç seviyesinde kamudaki kadar iyi olmasa da ilerleyen süreçte kamuya yakın hatta kamudan daha iyi çalışma şartları olabilmektedir. Kamudan farklı olarak petrol ve doğalgaz mühendislerinin çalışma saatlerinin haftalık 40 saatin üzerinde olabilme durumu özel sektör için dezavantaj sayılabilir.

Petrol ve doğalgaz mühendisi veya farklı meslekler hakkında merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.