kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Seksör Nedir? Ne İş Yapar?

Seksör Nedir? Ne İş Yapar? Seksör Nasıl Olunur? Seksör Kimdir? Seksör Maaşları ve Seksör Kazançları Ne Kadar? Seksör Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

A+
A-

Seksör Nedir? Ne İş Yapar?

Seksör nedir dediğimizde aslında civcivlerin horoz mu yoksa tavuk mu olduğunu anlayan kişidir dersek yanlış olmaz. Bizler de bu yazımızda seksör kime denir, nasıl olunur, kazançları nasıldır sorularına yanıt verdik.

Teknoloji ve sanayinin büyük bir hızla gelişmesi hayatımızda da pek çok yeniliğe neden oldu. Örneğin iş hayatında yeni meslekler ortaya çıktı. Son dönemde popülerliği artan, adını sık sık duymaya başladığımız seksörlük mesleği de bunlardan yalnızca biri. Uzak doğu ülkelerinde 100 yıldır yaygın olan bu meslek ülkemizde yeni yeni adından söz ettiriyor.

Küçükbaş hayvancılık faaliyetinin son teknolojilerle birlikte devasa kümeslerde yapıldığı günümüzde civcivlerin cinsiyetini belirlemek ve buna göre ayırmak oldukça önemli. İşte seksörler de civcivlerin doğduktan sonraki ilk 1 saat içerisinde cinsiyetlerini belirleyen kişilere denmektedir.

Bu sayede civcivlerin horoz mu yoksa tavuk mu olduğu belirlenir. Buna göre hayvanlar ayrılmaktadır. Bu meslek hakkında soru soran, bu işi yapmak isteyenlerin sayısı artarken tercihiniyap.net olarak kapsamlı bir çalışma yaptık. Peki seksör nedir? Ne demek? Seksör nasıl olunur? Ne iş yapar?

Seksör Nedir? Kimdir?

Günümüzde hayvancılık faaliyetleri teknolojinin de yardımıyla devasa ahırlarda, devasa kümeslerde yapılmaktadır. Hayvanların üremesi, yemlenmesi, sulanması, hareketleri, verilecek ilaçlar belirlenmektedir. Belirli bir takvimde büyük sayıda hayvan üretimi yapılmaktadır.

Özellikle de Türkiye gibi küçükbaş hayvancılığa büyük talep olan ülkelerde bu konuda büyük yatırımlar yapılır. Seksörlerde işte burada büyük bir rol oynar. Bu kişiler civcivlerin yumurtadan çıkmalarının ardından ilk 1 saatte cinsiyetlerini belirler ve hayvanları ayırır. Böylece civcivin horoz mu yoksa tavuk mu olacağı anında belirlenmektedir. Bu sayede bu devasa kümeslerde, üretim tesislerinde düzen sağlanmış olur.

Seksör Ne İş Yapar?

Bu mesleğin temel görevi küçükbaş üretim tesislerinde, devasa kümeslerde cinsiyet ayrımını sağlamaktır. Bu nedenle civcivler yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 1 saatte civcivleri cinsiyetine göre ayırırlar.

  • Seksör devasa kümeslerde çalışır.
  • Küçükbaş üretim tesislerinde görev yapar.
  • Civcivlerin cinsiyetini belirler.
  • Yumurtadan çıkan civcivleri ilk 1 saat içinde ayırır.
  • Kümeste cinsiyet düzeni sağlar.
  • Civcivlerin tavuk mu yoksa horoz mu olacağını belirler.
  • Civcivlerin cinsel organlarını kontrol ederek ayrım yaparlar.
  • Erkek ve dişi civcivleri ayırırlar.

Seksör Nasıl Olunur?

Bu mesleği icra etmek hiç de kolay değildir. Çünkü dünyaya gözlerini yeni açan hayvanların cinsiyetini belirlemek son derece zordur. Bunun için dikkatli gözlere ve iyi bir eğitime sahip olmanız gerekir. Bu konuda dünyada eğitim veren asyılı yer bulunur.

En bilindik eğitim merkezi Hollanda’dır. Hollanda’da İngilizce bilen ve gerekli şartları taşıyan kişilere 2 sene eğitim verirler. Ancak bu eğitime başlayan kişilerin neredeyse yarısı eğitimi tamamlayabilmektedir. Bu eğitimler sırasında da maddi durumunuz düşünülür ve size Hollanda’da geçerli olan asgari ücret bağlanır. Mezun olduktan sonra da kendi eğitim merkezinizi açabilirsiniz ya da büyük firmalarda çalışabilirsiniz.

Seksör Kazançları 

Seksörlerin yüzde 2 hata payı ile civcivlerin cinsiyetini belirlediği belirtilmektedir. Son derece zor olan bu işi Türkiye’de yapan 20-40 arasında seksör bulunmaktadır. Tüm dünyada küçükbaş hayvan üretimi artarken bu işi yapanlara yönelik talep de artmaktadır. Bu nedenle firmalar bu mesleği yapanlara yüksek miktarda maaş ödemektedir. 

Yorumlar

  1. Hasan Avatar Hasan dedi ki:

    Zor deyil aslında bende yaparım kendimi bildim bileli hayvanların içindeyim fakat ingilizcem yok