kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?

A+
A-

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar? Sosyoloji iş imkanları nelerdir? Sosyoloji’den mezun olduktan sonra nerede çalışılabilir? Gibi soruları yanıtlayacağız.  

Üniversitelerin Fen Edebiyat fakültelerinden mezun olan sosyoloji bölümü öğrencileri hakkındaki bu yazımızda Sosyoloji bölümü mezunlarının ne iş yapacağı ve iş olanakları ve Sosyoloji mezunu ne iş yapar detaylı olarak anlatılmaktadır. 

Sosyoloji ülkemizde Fen-Edebiyat fakültelerinin neredeyse tamamında mevcut olup, mezun sayısı oldukça fazla bir bölümdür. Sosyoloji bölümü 2000 yılından önce psikoloji alanıyla birlikte eğitim verip lisans tezinin yazıldığı konuya göre uzmanlaşıldığı bir alandı.  

Psikoloji bilimi ve sosyoloji bilimi için birlikte eğitim alındığı dönemde iş imkanları daha iyi olan  bölüm zamanla itibar kaybetmiş ve her üniversiteye açılmış olması sebebiyle de  zamanla işsizlik problemi ortaya çıkmıştır. 

Sosyoloji mezunları eğlenceli bir üniversite hayatı geçirmektedirler. Bir yandan toplum bilimini öğrenirken diğer yandan insan davranışlarını inceleyen, komşu fakültelere tuğla gibi kitaplardan sınavlar yapılırken eğlenceli filmlerden sınav olan öğrenciler maalesef bitirdiklerinde işsizlik canavarıyla yüzleşmektedir. 

Sosyoloji Mezunları Nerelerde Çalışabilir? 

Ülkemizde birçok sektör henüz gelişimini tamamlamamış tamamlayanlar ise henüz hak ettiği değeri görememiştir. Hal böyle olunca sosyoloji mezunları da diğer bir çok bölüm mezunları gibi (Tıp, Eczacılık gibi bölümleri saymazsak)hak ettiği şartlarda çalışamamaktadır. Sosyoloji maaşları bakımından özel sektörde kamuya nispeten daha fazla iş olanağı olduğunu söyleyebiliriz. Çalışma alanlarını kamu ve özel sektör olarak iki parça halinde incelemek daha makul olacaktır. 

Sosyoloji mezunları özelde nerelerde çalışabilir? 

  • Dershanelerin veya özel okulların rehberlik servislerinde,
  • Araştırma geliştirme kuruluşlarında,
  • Medya danışmanlık şirketlerinde,
  • Anket şirketlerinde,

çalışabilmektedir. Eğer öz geçmişe bir başka bölüm veya yabancı dil eklenirse özel sektördeki herhangi bir kuruluşta iş bulmak çok daha kolay olacaktır. 

Sosyoloji mezunu kamuda ne iş yapar?

  • Akademisyenlik, lisans eğitiminin akabinde yüksek lisans yapılıp yabancı dil sınavlarından elli puan almak şartıyla akademisyenlik imkânı mevcuttur.
  • Öğretmenlik, lisans eğitiminin akabinde alınacak olan formasyon eğitimi ile birlikte öğretmen olarak atanmaları mümkündür. (Akademisyen olmak veya formasyon almak isteyen öğrencilerin not ortalaması yüksek olmak zorundadır.) Ancak sosyologların girebileceği ders sayısının az olması sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen sosyoloji mezunu öğretmen sayısı da azdır.
  • Tüm lisans mezunlarının başvurabildiği 4001 nitelik kodlu memurluk kadrolarını tercih edip herhangi bir devlet kurumunda düz memur olarak görev yapabilirler. 4001 ile atanan memurlar, sosyal güvenlik kurumu, nüfus dairesi, kaymakamlık gibi devlet dairelerinde memurluk vazifesi yapmaktadır.

Oran vermek gerekirse bölüm mezunlarının yüzde 90’ı özel sektörde, %10’u ise kamuda çalışmakta diyebiliriz. Toplumu iyi tanıyan gözlem yeteneği fazla olan bir sosyolog iş bulmakta pek de zorlanmamaktadır. 

Günümüzde üniversite mezunlarının işsizlik oranı TÜİK verilerine göre %10 seviyelerindedir ve artan üniversite kontenjanlarındaki artış ile birlikte bu oran gitgide artmaktadır. Diğer tüm bölüm mezunları gibi sosyoloji mezunları da bu işsizlik pastasından kendilerine düşen payı almaktadırlar… 

Yorumlar

  1. Alper Avatar Alper dedi ki:

    Güzel aydınlatıcı bilgi.

  2. iko Avatar iko dedi ki:

    teşekkürler oldukça aydınlatıcı oldu