kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

SPK SPL Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Sınav Konuları

Sermaye Piyasaları lisanslama sınavlarından Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 konuları nelerdir? Kimler SPK SPL sınavlarına katılır? SPK SPL ne işe yarar? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.

A+
A-

Sermaye piyasaları lisanslama sınavları SPK SPL nedir? Kimler SPK SPL sınavlarına katılabilir ve hangi lisansları edinebilir? Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 3 sınavı konuları nelerdir? Detayları yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

SPK SPL Sınavları Nelerdir? Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavlarına Kimler Katılabilir?

Sermaye Piyasasının denetim ve kontrolünden sorumlu düzenleyici ve denetleyici üst kurul olan Sermaye Piyasası Kurulu’nun vermiş olduğu yetki ile sermaye piyasası lisanslama sınavları Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda sermaye piyasalarında ya da finans kuruluşlarında çalışmak isteyen, buralarda belirli pozisyonlarda görev almak isteyen ya da bu alanlarda çalışıp da üst pozisyonlara terfi almak isteyen kişilerin ihtiyaç duydukları lisanslar SPL lisanslama sınavlarıyla elde edilebilmektedir. Bu sınavlarda adaylara sermaye piyasalarına hakim mevzuat ile uygulamalara dair sorular yöneltilmekte ve adayların lisansları almayı hak edecek düzeyde olup olmadıkları ölçülmektedir.

SPK SPL sınavları ile adaylara verilebilen toplam sekiz adet lisans bulunmaktadır. Bu lisansları şu şekilde sıralamamız mümkündür;

-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 3
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 2
-Sermaye Piyasası Faaliyetleri Lisansı Düzey 1
-Gayrimenkul Değerleme Lisansı
-Konut Değerleme Lisansı
-Kredi Derecelendirme Lisansı
-Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
-Türev Araçlar Lisansı

Sermaye piyasaları lisanslarını edinmek isteyen adayların yukarıda sıralamış olduğumuz lisanslardan bir ya da birden fazlasını çalıştıkları ya da hedefledikleri görevlere, kariyer planlarına göre seçmeleri mümkündür.

SPK SPL Sermaye Piyasası Lisanslama Sınavı Başvuru Koşulları Nelerdir?

Kariyer hedefleri doğrultusunda sermaye piyasaları lisanslama sınavlarına katılmak isteyen adayların mutlaka üniversite mezunu olmaları ya da üniversiten mezun olacak durumda bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde adayların SPL sınavlarına katılmaları mümkün olmayacaktır. Adayların katılmak istedikleri lisanslama sınavına göre değişmekle birlikte iki yıllık ön lisans programlarından mezun olmaları yeterli olabilmektedir. Ancak iki lisans haricinde diğer tüm lisanslar için dört yıl öğrenim görülen lisans programlarından mezun olmak şartı aranmaktadır.

Adayların hangi lisans için hangi düzeyde mezuniyetlerinin olması gerektiğine, sınava başvuru şartlarına, başvuru ücretlerine ve sınavlara dair diğer detaylara aşağıda yer verdiğimiz yönlendirme ile ulaşacağınız çalışmamızda göz atabilirsiniz;

spk tay

SPK SPL Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Sınavı Hangi Konulardan Meydana Gelmektedir?

SPK SPL lisanslama sınavlarından sermaye piyasası faaliyetleri düzey 3 sınavında adaylara düzey 1 ve düzey 2 sınavlarına göre daha geniş kapsamlı bir sınav yapılmaktadır. Yeni alanların da eklendiği düzey 3 sınavında adaylara toplam 12 alan ve alt başlıklarında yer alan konulardan sorular yöneltilmektedir.

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Sınavı konularını aşağıda inceleyebilirsiniz;

Genel Ekonomi Alanı

Temel kavramlar
Maliye politikası
Makro ekonomik göstergeler ve bunların yorumu
Para politikası
Dış ticaret ve Uluslararası iktisat

Kurumlarda ve Sermaye Piyasalarında Vergi Alanı

Sermaye piyasası araçları vergilendirilmesi
Kurumlar vergisi kanunu ile sermaye piyasası kurumları vergilendirilmesi
Vergi hukuku temel kavramları ve tanımları
Temel Finansal Matematik ve Değerleme Yöntemleri Alanı

Portföy performansı ölçüm teknikleri
Sermaye piyasası araçları değerlemesi
Temel ve Teknik analiz
Paranın zaman değeri ile faiz hesaplaması
Getiri ve risk
Portföy teorisi

Varlık Fiyatlaması Modelleri

Arbitraj fiyatlama modeli
Finansal fiyatlama modeli
Diğer modeller

Teknik analiz
Temel analiz

Muhasebe ve Finansal Raporlama Alanı

Bağımsız Denetimin temel kavramları

Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 3 sınavında başarı koşulu tüm alan başlıklarından en az 50 puan almak, aritmetik ortalamada ise en az 60 puan almaktır. Adaylar alan başlıklarının birisinden başarısız olmaları durumunda daha sonra bu alanlar için sınava katılma hakkına sahiptirler. Tüm alanlarda ve aritmetik ortalamada başarı elde eden adaylar sermaye piyasası faaliyetleri düzey 3 lisansını edinmeleri mümkün olacaktır.

Sermaye Piyasası Lisanslama SPK SPL sınavlarına hazırlık konusunda merak ettiklerinizi sormak, diğer adaylarla sınavlara dair istişarede bulunmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.