kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Görüntüleme Teknisyeni

​​​​​​​Röntgen teknisyeni nedir, tıbbi görüntüleme teknisyeni ne iş yapar, röntgen teknisyeni nasıl olunur, röntgen teknisyeni görevleri nelerdir, röntgen teknisyeni çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Tıbbi Görüntüleme Teknisyeni

Tıbbi görüntüleme teknisyeni diğer adı röntgen teknisyeni; uzman kişiler dahilinde herhangi bir hastalığın tanı aşamasında inceleme için görüntüleme makinesini kullanmaktadır. Tıbbi görüntüleme teknisyenliği sağlık alanında oldukça tercih edilen meslekler arasında yer almaktadır.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda röntgen teknisyeni mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

RÖNTGEN TEKNİSYENLİĞİ NEDİR?

Teknikerler ve teknisyenler genellikle sağlık sektöründe ilgili alanın uzmanının yanında destek elemanı olarak görev yaparlar ve röntgen teknisyenleri de bu şekilde yardımcı eleman olarak görev yapmaktadırlar. Röntgen teknisyeni nedir daha net izah edebilmek için görevlerine bakmak yararlı olacaktır.

RÖNTGEN TEKNİSYENİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Röntgen diğer isimleri ile radyoloji veya tıbbi görüntüleme teknisyenin ne iş yaptığını veya tam olarak ne olduğunu anlamak için görevlerine bakmak yerinde olacaktır.

  • Hasta ve çalışana yönelik radyasyon güvenlik önlemlerini uygularlar
  • Tıbbi görüntüleme cihazını ve ortamı radyografik incelemeye hazır hale getirirler
  • Cihazların kalibrasyonunu kontrol ederler, bakım ve tamirinin zamanında yapılması için ilgililere bilgi verirler
  • Radyografik inceleme öncesinde hastayı hazırlarlar ve bilgi verirler
  • Doğrudan ya da radyoopaklı radyografi, bilgisayarlı tomografi ve kemik mineral dansitometresi çekimleri ile manyetik rezonans ve anjiyografi görüntülemesi yaparlar
  • Film banyo/baskı işlemleri ve görüntülerin elektronik kayıt işlemlerini yaparlar
  • Radyoaktif atıkların muhafazasını ve imha edilmesinde görev alırlar
  • Uzman eşliğinde radyonüklid görüntüleme ve floroskopi yaparlar
  • Hekim eşliğinde radyoopak madde enjeksiyonu yaparlar

rontgen teknisyeni ne is yapar

KİMLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİSYENİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların teknisyen olabilmesi için en az bir ortaöğretim programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her ortaöğretim programı ile istenilen her branşta teknisyenlik yapılamamaktadır. Tıbbi görüntüleme teknisyeni olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

Radyoloji – Radyoloji Teknisyenliği Dalı (Dal kod: 101)

Buna ek olarak mezun olduktan sonra izlenmesi gereken basamaklar bulunmaktadır. Eğer özel sektörde röntgen teknisyenliği yapılmak isteniyorsa bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli olarak tıbbi görüntüleme teknisyeni olmak isteyen bir memur adayıysa KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde röntgen teknisyeni kadrosuna yerleşmeyi beklemesi gerekmektedir.

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİSYENİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan röntgen teknisyenleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleğin en sıkıntılı tarafıdır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine artı olarak eklenmektedir. Röntgen teknisyenliği de tüm sağlık teknikerlikleri veya teknisyenlikleri gibi zor sayılabilecek çalışma şartlarına sahiptir.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat tıbbi görüntüleme teknisyenliğinde bu rakam 35 saat diye yasal olarak belirlenmiştir. İstisnai durumlarda biraz üzerine çıkılsa da röntgen teknisyenleri haftalık 35 saat civarı çalışmaktadırlar.

İDEAL BİR RÖNTGEN TEKNİSYENİ NASIL OLMALI?

Röntgen teknisyenlerinde aranan özellikleri genel olarak sıralarsak bir tıbbi görüntüleme teknisyenin; fen bilimleri alanındaki derslere özellikle fizik ve biyolojiye yatkın ve bu alanlarda bilgi sahibi, el göz koordinasyonunun iyi, dikkatli, disiplinli ve özenli, sabırlı, bedenen de güçlü bir yapıda olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak sağlık alanında çalışacak her kişide olması gerektiği gibi insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıldığının ve buna uygun davranılması gerektiğinin farkında olunması gerekmektedir. Lütfen sağlık alanında çalışacağınızı unutmayın.

Sorularınız, aklınıza takılanlar, görüşleriniz ve yorumlarınız için uzman kadrosu bulunan forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.