kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu Kadroları

Ticaret Bakanlığı'nın KPSS A Grubu puanlarıyla alımını gerçekleştirdiği meslekler ve kadrolar nelerdir? Ticaret Bakanlığı kariyer meslekleri hangileridir? Şartları nelerdir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ticaret Bakanlığı bünyesinde bir çok farklı unvanda personel bulunduran bir Bakanlık. Eski adıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yapılarının bir araya gelmesiyle tek bir başlık altında Ticaret Bakanlığı olarak teşkilatlanan Bakanlıkta kariyer meslekler de Kurumun işleyişi açısından önemli yer tutmaktadır. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı kariyer meslekleri nelerdir? Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu kadroları nelerdir? Bu soruların yanıtlarını yazımızda inceleyeceğiz.

Ticaret Bakanlığı Nedir? Görevleri Nelerdir?

Ticaret Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nden evvel kurulu bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın bir araya gelmesi ile teşekkül etmiş yeni bir bakanlıktır. Gümrük, iç ve dış ticaret alanında iki bakanlığın tüm görev ve sorumlulukları bu yeni bakanlığın bünyesinde toplanmıştır. Bakanlığın en temel görevleri gümrük mevzuatının oluşturulmasına katkı sağlamak, tatbikini gerçekleştirmek ve denetimini sağlamak, iç ve dış ticarete dair iş ve işlemlerin yürütümüne dair çalışmalar yapmak ve bunları denetlemek olarak nitelendirilebilir. Bu bağlamda bu iş ve işlemlerin yürütümü ve denetimi için Bakanlık çok farklı unvanlarda personel istihdam etmektedir. Ticaret Bakanlığı bünyesinde bu görevleri ifa etmek üzere bazı kariyer meslek mensupları da bulunmaktadır. Bunlara yazımızın devamında değineceğiz. Bundan evvel kariyer mesleklere girişin koşulu olan KPSS A Grubu sınavına dair bilgiler verelim.

KPSS A Grubu Nedir? Kimler KPSS A Grubu Sınavına Girmelidir?

Kamu kurumlarında yer alan kadrolardan, Uzmanlık, Denetmenlik, Müfettişlik gibi kariyer mesleklere girmek isteyen adayların ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS oturumlarından KPSS A Grubuna katılmaları gerekmektedir. KPSS A Grubu oturumlarına katılan adaylar aynı zamanda KPSS Lisans oturumuna da puan türlerinin hesaplanması için katılmak durumundadır. Katıldıkları tüm bu oturumların neticesinde adaylar, elde ettikleri puan türleri ile bu kariyer mesleklerin ilanlarına başvuruda bulunabilmektedirler.

KPSS A Grubu sınavına dair daha detaylı bilgiler ve sınav konularını incelemek için aşağıda yer alan çalışmamıza bakabilirsiniz;

KPSS A Grubu sınavına nasıl hazırlanabileceğinize dair detaylara aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda erişebilirsiniz;

KPSS A Grubu sınavına katılarak Kurumların talep ettikleri puan türlerinde belirlenen taban puanlara sahip olan adaylar, diğer şartları da sağlıyor olmak kaydıyla A Grubu kariyer meslek ilanlarına başvuruda bulunabilmektedirler.

Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu Kariyer Meslekleri Nelerdir? 

Ticaret Bakanlığı bünyesinde, farklı birimlerinde görevlendirilmek üzere üç tane kariyer meslek kadrosu bulunmaktadır. Bu kadrolar ile başvuru şartlarına dair bilgilere aşağıda yer alan tablomuzda ulaşabilirsiniz;

Unvanlar Puan Türü YDS Şartı Sınav Şekli
Ticaret Müfettiş Yardımcılığı Henüz belirlenmedi Klasik Sınav + Sözlü Mülakat
Ticaret Uzman Yardımcılığı Hukuk:KPSS P4 İktisat:KPSS P14 SBKY:KPSS P29 İstatistik:KPSS P12 U.A. Tic. ve Loj: KPSS P18 Mühendislik: KPSS P3 (C) Seviyesi – 70 Klasik Sınav + Sözlü Mülakat
Ticaret Denetmen Yardımcılığı Henüz belirlenmedi Test Sınav + Sözlü Mülakat

Ticaret Bakanlığı KPSS A Grubu kariyer mesleklerinden puan türleri için henüz belirlenmediği şeklinde belirttiğimiz kadrolar için ÖSYM’nin yeni puan sistemiyle henüz alım yapılmamış olmasından dolayı güncel bilgi bulunmamaktadır. 

Ticaret Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı kadrosu, eski Gümrük ve Ticaret Müfettiş Yardımcılarının devamı niteliğindedir. Ticaret Denetmen Yardımcılığı kadrosu, Gümrük ve Ticaret Denetmen Yardımcılığı kadrosu ile Ürün Denetmen Yardımcılığı kadrolarının bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Ticaret Uzman Yardımcılığı kadrosu ise, Gümrük Uzman Yardımcılığı, Ticaret Uzman Yardımcılığı ve Dış Ticaret Uzman Yardımcılığı kadrolarının bir araya gelmesi ile teşekkül etmiştir. Görev noktasında tek unvan altında olsalar da ilgili birimlere ayrılarak kendi alanlarında uzmanlaşmaktadırlar.

Yorumlar

  1. Aylzy Avatar Aylzy dedi ki:

    on puanla uzman olmak istiyorum.