kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Muhtar Maaşı 2023 Ne Kadar?

Muhtar Maaşı 2023 Ne Kadar? Muhtar Nedir? Kimdir? Nasıl Muhtar Olunur? Kimler Muhtar Olabilir? Muhtar Maaşları 2023 Ne Kadar? 2023 yılında muhtarların maaşı ne kadar arttı?

A+
A-

Demokrasilerin zorunlulukları arasında seçimler gelmektedir. Seçimle iş başına gelen en küçük yöneticiler ise muhtarlardır. 2019 yılında yapılan mahalli idareler seçimleriyle iş başına gelen muhtarlarla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Özellikle de nasıl muhtar olunduğu ve muhtar maaşlarının ne kadar olduğu sorulmaktadır. Peki muhtar nedir? Kimdir? Muhtar nasıl olunur? Muhtar maaşları 2023 ne kadar?

Muhtar Azası Nedir? Nasıl Olunur?

Muhtar Nedir? Kimdir?

Köylerin, mahallelerin yasalar çerçevesinde seçimle belirlenen temsilcilerine muhtar denir. Bu kişiler seçildikleri, görev yaptıkları bölgelerde yasalarca belirlenen işlerini yürütür. Mahallede oturan kişilerin resmi evrak işleriyle de ilgilenebilir. 5 yıl görev yapan muhtarlar 4 aza üyeleriyle birlikte köyün ya da mahallenin tüzel kişiliğini temsil ederler. Seçildikleri bölgelerin ihtiyaçlarını giderirler. 

Nasıl Muhtar Olunur?

Muhtarlar her 5 yılda bir yapılan mahalli idareler seçimiyle göreve gelir. Cumhurbaşkanı, milletvekili, belediye başkanı olmak için seçim yapıldığı gibi muhtar olmak için de seçime girmek gerekir. Bunun için kişilerin önce adaylıklarını ilan etmeleri ve 4 aza ile seçime girmeleri gerekir. Daha sonra vatandaşın oyunu alabilirlerse göreve gelirler.

muhtar nedir kimdir ne is yapar

Kimler Muhtar Olabilir?

Muhtar olmak isteyen her kişi göreve gelemez. Köyde veya mahallede görev yapacak bu kişilerin aday olabilmesi için bazı şartlar aranır. 

Adayların 18 yaşını doldurması, reşit olması gerekir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir.

Göreve gelebilmek için seçime katılmaları ve en yüksek oyu alabilmeleri gerekir.

Muhtar Nedir? Nasıl Seçilir? Görevleri Nelerdir?

Muhtar Maaşları 2023 Ne Kadar?

Türkiye’nin her şehrinde, her ilçesinde, her mahallesinde, her köyünde görev yapan binlerce muhtar bulunmaktadır. Bu kişiler her ay yaptıkları görev karşılığında belirli bir ücret almaktadır. Özellikle küçük yerlerde muhtar maaşları çok merak edilir. Ancak verilen aylık ücretler sanıldığı kadar yüksek değildir. Muhtar maaşları asgari ücret seviyesindedir. Muhtar maaşları 2019 yılında 2007.27 TL seviyesindeydi. 2023 yılında ise bu ücret arttı. Muhtar maaşları 2023 12 bin 300 TL’ye yaklaştı. Ankara’daki muhtarın maaşı 2023 12 bin 250 TL ve İstanbul’daki muhtarın aylığı ise 12 bin 550 TL civarındadır. 

Muhtarların aldığı aylıklar her yıl Ocak ve Temmuz aylarında artmaktadır. Ayrıca önceki dönemden gelen enflasyon farkı da ücretlere yansıtılır. Üstelik geçmiş dönemden farklı olarak muhtarlar artık SGK primlerini kendileri ödememektedir. Devlet tarafından ödenen bu primlerle birlikte muhtarların eli rahatlamıştır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Muhtar olmak için ne gerekiyor?

25 yaşını doldurmuş herkes muhtarlığa adaylığını koyabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.