kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

33 a kadrosu ve 50 d kadrosu nedir?

Akademisyen olmak isteyen herkesin kafası karışık, bu karışıklığın en temel sebebi ise 33 a kadrosu ve 50 d kadrosu arasındaki fark. Hangi kadro kapsamında atama yapılacak.

A+
A-

50 d  kadrosu nedir?

Eğer hayalinizde akademisyen olmak varsa ve biraz kulak kabarttıysanız 50 d kadrosu mağdurlarının yaşadığı sıkıntıları duymuşsunuzdur. Detaylara girmeden önce 50 d kadrosu adını nereden alır onu açıklayalım. Yüksek Öğretim Kanunu olarak bilinen  2547 sayılı Yüksek öğretim yasasının ilgili maddesi kapsamında ihtisas edilmesi sebebiyle bu isim verilmiştir.

Araştırma görevlisi olarak görev yaparken aynı zamanda lisansüstü eğitim süreciniz devam eder ve her yıl tekrar tekrar sözleşme imzalamanız gerekir. Sözleşme yapma veya yapmam hakkı ise bölüm başkanı olan hocanızdadır. Yani aynı iş yerinde çalıştığınız sizden kıdemli olan bir meslektaşınızın iki dudağının arasındadır kaderiniz. Peki diyelim her sene bu stresi aştınız yüksek lisans akabinde doktora sürecini tamamladınız bu durumda ne olacak? Doktora bittikten sonra, üniversiteler kadro talep eder YÖK kadro açılmasına ilişkin izinleri verir ve eğer size uygun bir kadro varsa başvurup çalışabilirsiniz. Dolayısıyla 50 d kadrosu doktora sonrası 35 yaşında ve işsiz bir insana dönüşmek için oldukça ideal bir yöntemdir.

Akademik kariyer yapan veya yapmayı planlayanların durumunu 1 0cak 2018 öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak mevcut durumu anlatmak açısından faydalı olacaktır. Resmi gazete’de temmuz 2017 itibariyle yayınlanarak yürürlüğe giren 7033 sayılı kanun 18. Madde ile 2547 sayılı yasaya ek 38. Madde hükmü eklenmiştir. İlgili mevzuat hükmü aşağıdadır.

Bu kapsamda atananlardan doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerini tamamlayanların en fazla %20’si doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların senatolarınca belirlenen ve Yükseköğretim Kurulunca onaylanan performansa dayalı kriterler çerçevesinde yardımcı doçent kadrolarına atanabilir.

Yukarıda belirtilen hüküm 01.01.2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır. Bu tarihten önce ataması yapılan öğretim görevlileri 50 d kadrosu kapsamında atanabilecek ve bu tarihten önce atanan 33 a kadrosu kapsamında atananların kazanılmış hakları korunacak. Yani akademik kariyer planlıyorsunuz ancak kadro garantisi mevcut değil yalnızca 5 doktora mezunundan birisi iş sahibi olacak.

33/a Kadrosu Kaldırıldı mı?

Yükseköğretim kanunu 33. maddesinin a fıkrası ile düzenlenen 33 a kadrosu kaldırılmadı ancak alımları 50 d kadrosu ile yapılacağı hükme bağlandı! Kadro güvencesinin kaldırılmasına gerekçe olarak ABD’de uygulanan üniversitelerin kendi fonunu yaratma ve destek almama sistemi örnek gösteriliyor. Güzel bir örnek olduğu düşünülebilir ancak ABD gibi ülkelerde şirket – üniversite – bürokrasi iş birliği hat safhada, girişim sayısı fazla olduğu gibi ar-ge faaliyetlerine ayrılan bütçelerde çok yüklü. Ar-ge demek üniversite, akademik kadro demek olduğuna göre ABD’nin hangi eyaletinde olursa olsun bir üniversite için bütçe yaratmak pek zor olmasa gerek. Sermaye piyasası derinliği nispeten çok daha az olan ülkemiz için ise akademik personel çalışacak proje bulmakta zorlanacaktır.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek ve görüş belirtmek için yorum yapabilir veya forum bölümünü ziyaret edebilirsiniz. NEDİR ?

5610 1 4b5280f3d06f4a2c8fac5edf0ed42563

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.